Om een financieel onafhankelijk leven te leiden, is het handig om zo min mogelijk vaste lasten te hebben. Dat kan al gemakkelijk door sommige uitgaven te vergelijken! Met deze tips kun je gelijk beginnen en profiteren van het geld dat je overhoudt!

Wil je een financiële buffer opbouwen om te investeren in de zoektocht naar jouw droomleven? Bekijk dan deze 10 tips om kosten te besparen!

Tip 1: Stap over van energieleverancier

Een van de simpele manieren om jaarlijks kosten te besparen, is door over te stappen naar een andere energieleverancier. Dat levert zomaar een besparing op van honderden euro’s per jaar. De besparing is te gebruiken voor het extra aflossen van je hypotheek of voor het opbouwen van je financiële buffer.

Naast de kortingen die je krijgt vinden wij het ook belangrijk om naar de duurzaamheid van de energieleveranciers te kijken. Dit kan je simpel vergelijken op overstappen.nl

 

 

Tip 2: Zeg onnodige abonnementen op

Heb je een abonnement op de sportschool waar je haast nooit komt? Of heb je een abonnement op kranten of tijdschriften? Neem al je abonnementen eens onder de loep en kijk of je deze echt nodig hebt. Zeg de abonnementen anders op om je vaste lasten verder naar beneden te brengen.

 

 

Tip 3: Bekijk je verzekeringen

Verzekeringen vormen een maandelijkse vaste last en zijn daarom interessant om op te besparen. Zet al je verzekeringen op een rijtje en kijk of er goedkopere mogelijkheden zijn. Als dat het geval is, stap je over naar een andere verzekeraar. Dat geldt niet alleen voor je autoverzekering (heb je wel echt een auto nodig?), maar ook voor je inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering en overige verzekeringen. 

In deze blog geven we je tips om te besparen voor de zorgverzekering 2023!

 

Tip 4: Aflossen op je hypotheek

Als je een eigen woning hebt, is het mogelijk de vaste lasten daarvan te drukken door extra af te lossen. Door extra geld op je hypotheek af te lossen, verminder je de maandelijkse lasten als je als digital nomad door het leven gaat.

Dit zijn de mogelijke voordelen van het vervroegd aflossen van je hypotheek:

  • Je krijgt lagere maandlasten doordat het verschuldigde bedrag lager wordt, dalen de rentekosten.
  • Kans op een lagere tarief klasse en risico opslag doordat je meer aflost en dan wordt de hypotheekrente verlaagd
  • Minder kans op restschuld
  • Geen eigenwoningforfait meer en je maakt kans op het Hillen aftrek (voor meer informatie vraag het aan een hypotheekadviseur)

Bespreek met jouw hypotheekadviseur of dit wel voor jouw geldt. Het is sowieso de moeite waard om te weten wat de meest efficiënte manier van aflossen is.

Bonus tip: Kijk of je jouw huis of kamer kunt verhuren op AIRBNB. Bekijk wel de voorwaarde bij jouw gemeente en de belastingdienst. Het geld dat je extra verdient zou je in de aflossing kunnen stoppen!

 

 

Tip 5: Bespaar op de boodschappen

Je hebt elke dag eten nodig en dat vormt dan ook een grote maandelijkse kostenpost. Neem je uitgaven voor boodschappen maar eens kritisch onder de loep. Er zijn vast mogelijkheden om goedkoper uit te zijn. Koop bijvoorbeeld producten van huismerken en wees bewust van wat voor lekkers je allemaal in huis haalt, waar je eigenlijk wel zonder kan. Een grappige app om te besparen op boodschappen is de Scoupy app

Bonus tip: Kook grotere porties en vries die in of zet ze weg in de koelkast. Wij koken altijd extra pasta, rijst of aardappelen. Dat scheelt in energie kosten en je hebt een makkelijke maaltijd de dagen erna.

Nog een bonus tip: Gebruik een hooimadam om je eten te garen. Het is makkelijk te gebruiken en vooral in de camper bespaart het een hoop gas. Dit is ook nog beter voor het milieu!

 

 

Tip 6: Maak er een sport van

Besparen op vaste lasten is leuk te maken als je het als een sport gaat zien. Dan ga je namelijk nog beter je best doen om je uitgaven te beperken en om een financiële buffer voor een financieel onafhankelijk bestaan op te bouwen.

Tip 7: Koop alleen wat je nodig hebt

Er zijn veel uitgaven die niet nodig zijn en waarmee geld te besparen valt. Beperk het kopen van kleding bijvoorbeeld tot wat je echt nodig hebt. Die ene zomerjas of winterjas gaat nog wel een jaar mee en je hebt waarschijnlijk ook voldoende schoenen. Een goede tip is de sales of outlet pagina in de gaten houden voor goedkopere kleding.

Bonus tip: Kies ook voor goede kwaliteit kleding in plaats van slechte kwaliteit. Zo heb ik een regenjack van Patagonia die ik al 5 jaar intensief gebruik en het super goed blijft doen! Zo hoef ik niet snel een nieuwe te kopen. Dat is goed voor je portemonnee en je “duurzaamheid karmapunten”.

 

goedkoop kleding kopen

 

Tip 8: Maak gebruik van gratis spullen

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin je opeens nieuwe spullen nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wasmachine stuk gaat of als je bank is doorgezakt. Het kost veel geld om deze goederen nieuw aan te schaffen. Er valt veel op kosten te besparen door spullen tweedehands te kopen.

Het bekendste platform is Marktplaats. In onze blog succesvol verkopen op Marktplaats geven we je veel informatie en tips waardoor je beter gaat kopen en verkopen. Op deze manier krijgen tweedehands spullen een nieuwe bestemming en scheelt dat jouw in de portemonnee.

Weet je dat er ook platforms zijn voor gratis spullen? Je hoeft dan niets te betalen, maar je moet de spullen wel zelf ophalen. Een tof platform is gratisoptehalen.nl

 

 

Tip 9: Neem een sim only abonnement

Heb je bij je telefoonabonnement een mobiel op afbetaling? Als je abonnementsperiode voorbij is, kies dan voor een sim only abonnement. Dat is de goedkoopste vorm als je oude toestel het nog prima doet. Maak een vergelijking tussen providers om het goedkoopste uit te zijn en let daarbij op wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld als het gaat om het aantal GB en het aantal gewenste belminuten. Daar valt ook veel geld op te besparen. 

Een goede plek om te beginnen met sim only te vergelijken is op overstappen.nl

 

Tip 10: Bespaar op vervoer

Het is vaak mogelijk om op het vervoer te besparen. Heb je bijvoorbeeld echt wel altijd een auto nodig? Er zijn bijvoorbeeld ook deelauto’s. Een handige site daarvoor is ritjeweg.nl

 

 

Wil je nog meer besparen op de kosten van vervoer, investeer dan in: regenkleding, fiets, skateboard of een paar wandelschoenen! Mijn werkochtend in Den Haag begon met een fiets rit van 25 minuten door de duinen; de zeewind, de ochtendkleuren en het sporten gaven een work-out waar ik de rest van de dag op vooruit kon en daarbij kostte het mij geen benzine of buskaartje!