Als coach is natuurlijk jouw hoofddoel om anderen te helpen in het bereiken van hun doelen, afhankelijk van in welke niche jij werkzaam bent. Maar wat als je jouw vaardigheden en expertise nu ook kunt gebruiken om een passieve inkomstenstroom op te bouwen? In dit artikel ontdek je vijf effectieve manieren om als coach extra inkomsten te genereren. Lees verder en ontdek hoe je je expertise kunt omzetten in een bron van financiële vrijheid.

Wat is een passieve inkomstenstroom?

Een passieve inkomstenstroom verwijst naar geld dat je verdient zonder voortdurend actief te hoeven werken of directe uren te factureren. Het is dus een vorm van inkomsten waarbij je inspanningen en werk op de lange termijn blijven profiteren, zelfs nadat het initiële werk is voltooid. Met andere woorden, het is een manier om geld te verdienen terwijl je niet actief aan het werk bent.

In plaats van te worden betaald op basis van de tijd die je besteedt aan het leveren van diensten of het werken aan een project, verdien je passieve inkomsten door eenmalige inspanningen te leveren, zoals het creëren van een cursus, het schrijven van een boek of het ontwikkelen van digitale producten. Nadat deze inspanningen zijn voltooid en het product is gelanceerd, kunnen mensen het kopen of gebruiken zonder dat je er voortdurend actief aan hoeft te werken.

Hoe passief is passief?

Zoals je wellicht al weet als je mij al een tijdje volgt, ben ik een groot fan van deze manier van werken. Je kunt namelijk veel meer mensen helpen met jouw kennis en expertise, terwijl je zelf daar ook de vruchten van plukt. Echter kost het opzetten van een passieve inkomstenstroom echt wel een initiële investering van tijd, geld en moeite. Het is belangrijk om te beseffen dat passief inkomen niet betekent dat er helemaal geen werk meer aan te pas komt. Het vereist vaak onderhoud, updates en marketing om de inkomstenstroom te behouden en te laten groeien.

5 manieren om passieve inkomsten te genereren als coach

Het streven naar passieve inkomsten als coach stelt je in staat om je expertise en kennis om te zetten in financiële stabiliteit en vrijheid, en tegelijkertijd anderen te helpen en te begeleiden op hun pad naar succes. Je hoeft deze opties niet allemaal in één keer te gaan toepassen in jouw business, ik wil je enkel een overzicht geven van wat er mogelijk is, in nagenoeg elke niche. We leven in een tijdperk waarin je daadwerkelijk geld kunt verdienen met een product dat je eenmalig maakt, maak er gebruik van!

#1 Creëer en verkoop online cursussen

Online cursussen zijn een populaire manier om passieve inkomsten te genereren. Als coach kun je jouw kennis en ervaring bundelen en een online cursus maken die waardevol is voor jouw doelgroep. Dit kan variëren van persoonlijke ontwikkeling en levenscoaching tot zakelijke vaardigheden en gezondheid en welzijn. Maar er zijn zelfs cursussen die je leren hoe jij je papegaai kan leren praten! Een online cursus maken is daadwerkelijk mogelijk in elke niche.

Start je hier net mee? Dan raad ik je aan om simpel te beginnen en jouw cursus gewoon op een besloten pagina aan te bieden. In de Online Business Academy leer ik je alles over het opzetten en lanceren van een online cursus die bij jouw doelgroep past!

De voordelen van het verkopen van online cursussen

Hieronder ligt ik kort de voordelen uit van het aanbieden van online cursussen. Die zijn er namelijk niet alleen voor jou op het gebied van schaalbaarheid en passief inkomen. Lees snel verder!

 • Schaalbaarheid: Je kunt je cursus eenmaal maken en deze vervolgens verkopen aan een onbeperkt aantal studenten zonder extra inspanningen.
 • Flexibiliteit: Je kunt je eigen tempo bepalen en cursusmateriaal opnemen op basis van je expertise en de behoeften van je doelgroep.
 • Potentieel voor hoge inkomsten: Als je een waardevolle en gewilde cursus hebt, kun je een aanzienlijke inkomstenstroom genereren.

De nadelen van het verkopen van online cursussen

Eerlijk is eerlijk, aan elke passieve inkomstenstroom kleven ook nadelen.

 • Concurrentie: Er is veel concurrentie op het gebied van online cursussen, dus het kan moeilijk zijn om op te vallen en je cursus te verkopen.
 • Technische vaardigheden vereist: Je moet bereid zijn om te leren hoe je cursusmateriaal kunt opnemen, bewerken en hosten op een online platform of op jouw website. Wil je dit niet, dan zul je het moeten uitbesteden aan een websitebouwer. Houdt wel in je achterhoofd dat je niet gelijk een duur platform hoeft aan te schaffen, je kunt heel simpel met een besloten pagina of email cursuse beginnen!
 • Onderhoud en updates: Je moet je cursus regelmatig bijwerken om ervoor te zorgen dat de inhoud up-to-date en relevant blijft.

#2 Start een online community/lidmaatschap

Een lidmaatschap of online community is een geweldige manier om een loyale klantenkring op te bouwen en een regelmatige inkomstenstroom te genereren. Je kunt exclusieve inhoud, coachingssessies, Q&A’s en andere waardevolle bronnen aanbieden aan je leden in ruil voor een maandelijks of jaarlijks lidmaatschapsgeld. Veelgebruikte platforms voor een lidmaatschap in Nederland zijn Circle, The Huddle en Heartbeat.

De voordelen van een lidmaatschap

 • Continu inkomen: Door een maandelijks of jaarlijks lidmaatschapsgeld te vragen, kun je een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom genereren.
 • Opbouwen van een community: Je kunt een loyale en betrokken community opbouwen en waardevolle interactie en ondersteuning bieden aan je leden.
 • Exclusieve inhoud en voordelen: Je kunt exclusieve inhoud, coachingssessies en andere voordelen aanbieden aan je leden, waardoor je extra waarde kunt leveren.

De nadelen van een lidmaatschap

 • Constante betrokkenheid vereist: Om de waarde van het lidmaatschap te behouden, moet je regelmatig nieuwe inhoud en interactie leveren aan je leden. In hoeverre dit dan ook passief is…zal voor iedereen anders zijn 😉 Uiteraard kun je ook werken met gast masterclasses etc en je zou zelfs een community manager kunnen inhuren. Dus in die zin scharen we hem zeker onder de potentiële passieve inkomsten!
 • Het opbouwen van een community kost tijd: Het kan even duren voordat je voldoende leden hebt om een substantiële inkomstenstroom te genereren.
 • Lidmaatschap opzeggingen: Sommige leden kunnen hun lidmaatschap opzeggen, waardoor de inkomsten kunnen fluctueren. Houdt er rekening mee dat minstens 25% zich weer zal uitschrijven jaarlijks, en je dit dus moet compenseren met nieuwe aanmeldingen.

#3 Schrijf een e-boek of publiceer een fysiek boek

Als coach ben je een expert op jouw vakgebied, en het schrijven van een boek is een uitstekende manier om je expertise te delen en passieve inkomsten te genereren. Waar een e-book als gratis weggever kan dienen, kan deze dus ook prima als betaald product verkocht worden. Je kunt zelfs ebooks aanbieden op bol.com en amazon.com.

Je zou ook kunnen overwegen een fysiek boek te schrijven. Niet alleen is het vaak een bucket list van ondernemers, je kunt er ook een expert status mee creëren. Dan moet je boek natuurlijk wel supergoed zijn 😉

De voordelen van een boek schrijven

 • Passieve inkomsten: Nadat je het boek hebt geschreven en gepubliceerd, kun je blijvende inkomsten genereren via verkoop en royalty’s.
 • Geloofwaardigheid en autoriteit: Een boek schrijven verhoogt je geloofwaardigheid en kan je helpen jezelf te positioneren als een expert in je vakgebied. Dit geldt zeker voor fysieke boeken.
 • Bereik een breder publiek: Boeken kunnen wereldwijd worden verkocht, waardoor je je bereik kunt vergroten en nieuwe lezers kunt bereiken.

De nadelen van een boek schrijven

 • Tijdsinvestering: Het schrijven van een boek kan tijdrovend zijn en vereist discipline en toewijding.
 • Publicatiekosten: Als je ervoor kiest om een fysiek boek te publiceren, kunnen er kosten verbonden zijn aan de opmaak, redactie en druk van het boek. Dit kan een financiële investering vereisen.
 • Marktconcurrentie: Er zijn veel boeken beschikbaar, dus het kan moeilijk zijn om op te vallen en je boek te verkopen.
 • Marketing en promotie: Het succes van je boek hangt af van je vermogen om het te promoten en onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Maar dit geldt wel zo’n beetje voor elke vorm van business en passief inkomen, dus laat je hier niet door afschrikken.

#4 Ontwikkel en verkoop digitale producten

Digitale producten zoals sjablonen, werkboeken, planners, meditaties en audio-opnames zijn zeer geschikt om passieve inkomsten te genereren. Ik raad je aan om deze producten via je eigen website te verkopen. Denk bijvoorbeeld ook aan een besloten podcast serie, of als fotograaf zou je fotoshop templates kunnen verkopen.

De voordelen van het verkopen van digitale producten

 • Diversificatie van inkomstenbronnen: Door digitale producten te verkopen, kun je je inkomsten diversifiëren en verschillende prijspunten aanbieden aan je doelgroep.
 • Lagere productiekosten: Digitale producten vereisen geen fysieke productie of verzending, waardoor de kosten laag zijn.
 • Schaalbaarheid: Eenmaal gemaakt, kun je digitale producten onbeperkt verkopen zonder extra productiekosten.

De nadelen van het verkopen van digitale producten

 • Concurrentie: Er is mogelijk al veel concurrentie op het gebied van digitale producten, dus het kan een uitdaging zijn om je te onderscheiden. Houdt hierbij goed voor ogen wie jouw doelgroep is, en wat jouw USPs zijn!
 • Technische vaardigheden vereist: Je moet bereid zijn om te leren hoe je digitale producten maakt, verpakt en levert aan je klanten.
 • Reguliere updates: Om relevant te blijven, moet je je digitale producten up-to-date houden en mogelijk regelmatig nieuwe versies uitbrengen.

#5 Word een affiliate voor relevante producten

Affiliate marketing biedt je de mogelijkheid om passieve inkomsten te genereren door producten van anderen te promoten en een commissie te verdienen voor elke verkoop die via jouw unieke affiliate-link wordt gegenereerd. Als coach kun je affiliate worden voor boeken, online cursussen, softwaretools en andere producten die waardevol zijn voor je doelgroep. Kies producten die aansluiten bij je expertise en doelgroep, en promoot ze via je website, blog, sociale media en e-maillijst.

Zo ben ik ook affiliate van verschillende diensten als siteground, divi, cartflows en mailblue. Let wel op dat je alleen maar producten promoot waar je daadwerkelijk ook zelf bekend mee bent, en achter staat.

De voordelen van affiliate marketing

 • Geen productontwikkeling nodig: Je kunt profiteren van de verkoop van bestaande producten zonder zelf iets te hoeven ontwikkelen.
 • Verscheidenheid aan producten: Je kunt affiliaties aangaan met verschillende producten en services die relevant zijn voor je doelgroep. Dit kunnen online cursussen en trajecten van andere ondernemers zijn, maar ook boeken op bol.com.
 • Passieve inkomsten: Je kunt commissies verdienen op elke verkoop die wordt gegenereerd via jouw unieke affiliate-link.

De nadelen van affiliate marketing

 • Commissiepercentages kunnen variëren: De commissies die je verdient, kunnen variëren afhankelijk van het product en het affiliate-programma.
 • Afhankelijkheid van externe factoren: Je bent afhankelijk van de productkwaliteit, klantenservice en reputatie van de producten die je promoot.
 • Promotie en verkoopvaardigheden vereist: Om succesvol te zijn als affiliate, moet je effectieve marketing- en verkoopstrategieën toepassen.

Conclusie

Als coach kun je op verschillende manieren een passieve inkomstenstroom genereren en je expertise omzetten in financiële vrijheid. Door online cursussen te creëren, een lidmaatschapssite te starten, boeken te schrijven, digitale producten te verkopen en affiliate marketing toe te passen, kun je een passieve inkomstenbron opbouwen terwijl je anderen helpt groeien en hun doelen bereiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opzetten van passieve inkomsten niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het vereist tijd, inzet en consistentie om waarde te leveren aan je doelgroep en vertrouwen op te bouwen. Bovendien is het essentieel om je voortdurend bij te scholen en jezelf te blijven ontwikkelen als coach, zodat je altijd waardevolle en relevante producten en diensten kunt aanbieden.

Dus, ga aan de slag, identificeer de beste strategieën die passen bij jouw expertise en doelen, en begin met het opbouwen van jouw passieve inkomstenstroom als coach. Met doorzettingsvermogen en toewijding kun je een succesvolle en lonende onderneming opbouwen terwijl je anderen helpt groeien en floreren!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? En vraag je je af wat nu voor jou de beste eerste stap is naar een meer passieve inkomstenstroom? Plan dan een gratis strategiecall in!