Het is de meest voorkomende reden waarom mensen de stap niet durven te zetten naar een eigen onderneming: De financiële onzekerheid die het ondernemerschap met zich mee brengt. Deze tips helpen om financiële onzekerheid te voorkomen.

De doemverhalen van die verre kennis die zich diep in de schulden werkte resoneren in menig hoofden van ondernemers to be. En het is waar. Het ondernemerschap brengt meer financiële onzekerheden mee dan het werken in loondienst. Je krijgt niet maandelijks hetzelfde bedrag gestort op je rekening; je wordt niet doorbetaald als je je been breekt en thuis komt te zitten; en je krijgt al helemaal geen vakantiegeld of 13de maand.

Het ondernemerschap heeft wel ook nog een keerzijde; je bent eigen baas en hebt dus veel meer vrijheid in wat en wanneer jij waar doet. En als jij je financiën goed in orde hebt, kun je deze onzekerheid vaak voor een groot deel weghalen. Dat betekent meer focus voor belangrijkere zaken en minder stress! Lees snel verder voor deze 6 tips om financiële onzekerheid te voorkomen, zodat jij altijd weet dat er nog wat geld over is in onzekere tijden.

Omgaan met geld kun je leren

Er wordt mij vaak gevraagd hoe het komt dat ik altijd spaargeld heb en wat mijn trucjes zijn. Dat zit als volgt. Al vanaf mijn 7de kreeg ik van mijn moeder zakgeld. Ik mocht met dit geld doen wat ik wilde en was één simpele regel: op = op. Op de één of andere manier hield ik daar niet zo van dat mijn geld op was.

”Er was één simpele regel: op = op”

Natuurlijk had ik allerlei grote wensen voor speelgoed wat ik wilde hebben, maar het idee dat mijn geld dan op zou gaan, beviel me niet. Daarom begon ik langzaam mijn geld op te splitsen in kleine delen. Ik begon met mijn spaarpot, daar gingen wat muntjes in.

Vervolgens kwam er een leeg doosje bij die in mijn kledingkast stond. Verdiende ik wat met heitje voor karweitje dan ging het in het dat doosje. Mijn ‘geldplekjes’ breidde zich uit en tot verbazing van mijn moeder lag al dat zakgeld en welverdiende dubbeltjes verspreid over tig plekken door het huis.

Krenterig of bewust?

Mijn voorzichtige manier van geld besteden is altijd gebleven. Ik ben niet iemand die zomaar dingen koopt. Ik denk over alles na; heb ik dit echt nodig? Kan het goedkoper? Ik zorg ervoor dat mijn geld NOOIT op is. Sommige mensen vinden dat krenterig. Maar ik zie dit compleet anders.

Geld is voor mij geen doel op zich, maar het maakt het wel mogelijk om mijn doelen waar te maken. Geld geeft je enorm veel vrijheid. En dat is waar het in mijn leven om draait; de vrijheid om te doen en laten wat ik wil met zo min mogelijk zorgen. Natuurlijk zou het veel fijner zijn om te kunnen zeggen dat geld er niet toe doet. Maar je hebt geld nodig in het leven. Om je zorgverzekering te betalen, en je eten. Maar vooral ook om dromen te verwezenlijken.

Ik zie het daarom als een groot gegeven dat ik goed met geld om kan gaan. Het heeft heel veel voordelen als zelfstandig ondernemer; ik weet dat ik bij een financieel dipje nog steeds rond kan komen. En het goede nieuws is dat je nooit te oud bent om deze manieren van omgaan met geld te integreren in je leven en onderneming!

1. Zorg voor financieel overzicht

Onzekerheid komt vaak voort uit onwetendheid. Daarom is de eerste stap in het oplossen van financiële onzekerheid het maken van een financieel overzicht. In dit financiële overzicht zet je alle inkomsten en uitgaven die jij hebt, zowel als persoon als bedrijf.

Privé

Om een financieel overzicht te maken voor je privé uitgaven zijn er talloze gratis en betaalde hulpmiddelen te verkrijgen. Op de site van de Consumentenbond vind je een handig overzicht van verschillende overzicht hulpjes. Je kunt natuurlijk ook zelf een overzicht maken met behulp van Google Sheets of Excel.

Ikzelf maak gebruik van de mobiel bankieren app van de ASN bank. Zij bieden een superhandige functie aan om alle uitgaande kosten direct in te delen in categorieën die je zelf kunt aanmaken. Een bonus is dat ze ook één van de duurzame opties betreft bankieren zijn in Nederland en dat vind ik altijd een grote plus.

Zakelijk

Als jij gebruik maakt van een online boekhoudsysteem als e-boekhouden dan kan je deze gegevens makkelijk overnemen. Deze vul je dan aan met je privé uitgaven en inkomsten. Een mooi moment om dit overzicht te maken is bij het doen van de belastingaangifte. Maak er een jaarlijks terugkerende taak van. Zo kun je vergelijken met voorgaande jaren en houd je bij of je nog op het goede pad zit.

Tip: Met dit financiële overzicht vorm je gelijk een goede basis om te berekenen wat jij precies moet verdienen om een vrijer leven te kunnen leven!

2. Reken alle kosten mee

Een veelgemaakte fout bij het maken van een financieel overzicht is het weglaten van de kleine kostenposten. Het probleem zit hem in de opeenstapeling van deze kleine uitgaven; want 50 keer 2 euro is uiteindelijk toch 100 euro. Neem daarom ALLE kosten mee in jouw financieel overzicht.

3. Calculeer onverwachte kosten in

Ook onverwachte kosten kunnen behoorlijk oplopen. Het vervelende van deze kostenpost is…je verwacht ze niet he! Het is ongelooflijk hoe hoog onverwachte kosten kunnen oplopen en soms verbaas ik me weer over deze kostenpost die elke maand weer om de hoek komt kijken. Zijn het niet de banden van de auto dan is het wel een printer die kapot gaat.

Hoe hoog moet het bedrag zijn van deze onverwachte kosten? Dat hang helemaal af van jouw uitgaven en bezittingen. Over het algemeen geld hoe minder bezittingen je hebt, hoe minder onverwachte kosten je hebt. Zo kost een auto veel geld en kan er veel kapot aan gaan. En als jij een groot huis hebt met veel apparaten, zijn er veel meer dingen die kapot kunnen dan wanneer je klein woont.

Over het algemeen reserveer ik €150 per maand voor onverwachte kosten. En dat wat over blijft gaat in het vakantiegeld potje!

4. Rond uitgaven naar boven af

Deze tip voor financiële zekerheid wijkt misschien wat af van wat je gewend bent. Ik rond al mijn uitgaven altijd naar boven af en raad jou aan dat ook te doen. Zo weet ik zeker dat ik bij een calculatie van mijn verwachte uitgaven voor het volgende jaar safe zit. Dit bespaart me altijd zoveel stress en getwijfel aan of ik wel genoeg geld heb gereserveerd voor mijn vaste uitgaven!

5. Houd rekening met mindere tijden

Het leven gaat in ups en downs, en dat geld ook voor jouw onderneming. Misschien ben je wel afhankelijk van de seizoenen of breekt er ineens een crisis aan waardoor je inkomsten volledig wegvallen. Veel ondernemers zijn hier totaal niet op voorbereid en belanden in een zeer stressvolle, onzekere situatie.

Dit is echter nergens voor nodig als jij zorgt voor een buffer! Mijn bedrijven zijn zodanig duurzaam vormgegeven dat ze stand kunnen houden ook in mindere tijden. Als je weet wat je nodig hebt per maand kan je dit bedrag bij elkaar gaan sparen, zodat je weet dat je in mindere tijden ook nog vooruit kunt.

Een goede tip is dan ook om niet alles op één paard te wedden maar een back up plan te hebben. Zeker als je begint met ondernemen. Je kunt in het diepe duiken en het risico nemen dat je alles verliest, maar je kan ook beginnen met ondernemen naast het aanhouden van jouw vaste baan. Dit is wat ik zeker aanraadt aan families die de stap naar een vrijer leven willen zetten. Onnodige geld stress zorgt voor spanningen en dat is iets wat niet thuis hoort in een simpel en vrij leven.

6. Schrap onzichtbare kosten

Toen wij op wereldreis gingen, wilden we zo min mogelijk kostenposten hebben. We verkochten ons huis en deden bijna al onze bezittingen de deur uit. Ook keken we kritisch naar onze bankrekeningen om te kijken waar we nog konden besparen.

Als je altijd een 9-tot-5 leven hebt geleid, komen er onzichtbare kosten om de hoek kijken. Dit zijn kosten waarvan je niet meer door hebt dat ze er zijn, maar ze zijn er wel! Deze onzichtbare kosten spoor je op door één voor één door AL je uitgaven heen te gaan. Dat wordt ons tegenwoordig gelukkig makkelijk gemaakt door online bankieren.

Bij al deze kosten ga je bij jezelf na of je nog blij wordt van deze uitgaven. Voegt het nog wat toe? Zo nee, schrappen die handel! Zoja, vraag jezelf dan af of het goedkoper kan. Al met al bleek dat wij wel 50 euro per maand te kunnen besparen door al deze onzichtbare kosten te schrappen.

We schrapten tijdschriften die we ook in de bieb konden lezen, stopte met het steunen van goede doelen (omdat wij zelf een goed doel aan het opzetten waren) en verlaagde ons telefoonabonnement naar wat we echt verbruikten.

Minder financiële zorgen = meer vrijheid

Dat het ondernemerschap financiële onzekerheid met zich mee brengt, is een feit. Hoe je hier vervolgens mee omgaat, heb je zelf in de hand.

Door tijd vrij te maken om al jouw financiën in kaart te brengen, creëer je overzicht. Zorg dat je alle kosten in dit overzicht meeneemt, ook de kleine dingen! Je bouwt een extra vangnet in door deze kosten naar boven af te ronden en onverwachte uitgaven ook mee te nemen. En als jij een business of baan hebt waarmee je momenteel voldoende verdient, zorg dan dat je geld opzij zet voor mindere tijden.

Tip: Op deze blog lees je 4 tips hoe je efficiënter kunt werken!

Tot slot is het verstandig om elk jaar eens te kijken naar onnodige uitgaven en deze direct door te sluizen naar je spaarrekening. Je zult merken dat als je deze tips toepast, je meer rust en minder financiële zorgen zult hebben.

En als bonus kun je ook nog eens meer sparen voor de dingen die er echt toe doen. Op naar een simpel en vrij leven!