5 ongebruikelijke tips bij het starten van je eigen bedrijf in 2024!

Dus je hebt besloten om een eigen bedrijf te starten in 2024? Supertof, gefeliciteerd! Je hebt zojuist de belangrijkste stap van het jaar al gemaakt: Je gaat het doen! Lees deze 5 ongebruikelijke tips eens om je op weg te helpen bij het starten van je eigen bedrijf in 2024! Of ben je nog druk met het maken van een stappenplan voor de start van jouw bedrijf?

5 ongebruikelijke tips voor eigen bedrijf starten

1. Fouten maken mág (moet)

Het starten van een eigen bedrijf vergt veel energie en tijd, en het zal geheid een keer zo zijn dat je een fout begaat, een slechte review krijgt of een stap in de andere richting (lees: want er is geen verkeerde richting) zet. Natuurlijk is het vervelend als dingen anders lopen dan je verwacht, zeker als je er veel tijd in hebt gestoken (zo koos ik er een keer voor in een verkeerd product te handelen, weg geld, weg tijd).

Maar…achteraf gezien leveren deze ervaringen je ontzettend veel nieuwe kennis op die je hoogstwaarschijnlijk later weer van pas komen! Want die eerste keer dat jij verregent op een markt producten aan het verkopen was en alles nat regende, heeft ervoor gezorgd dat je de keren erna goed voorbereid bent en een zeiltje met klemmen achterin je auto hebt liggen.

Die slechte advertentie op Facebook maakte dat je hebt ontdekt dat je aan een veel beperktere doelgroep moet adverteren. En die slechte review zorgde ervoor dat je betere service kan bieden aan andere klanten. Daarover gesproken…

”Interactie met je klanten en persoonlijke service = klantenbinding”

2. Reageer altijd op (slechte) reviews

Een slechte review krijgen is niet leuk, zeker niet als het om je eigen product of dienst gaat. Even doet het pijn en zie je het allemaal niet meer zitten. Waarschijnlijk leg je ook de schuld bij de klant neer. Tja…het was er toch het type niet voor. Of hij zal wel een rotdag hebben en dat lekker op mij uitleven. Eerlijk is eerlijk…reviews zijn vandaag de dag in 2024 belangrijker dan ooit.

Zorg er dan ook voor dat je reviews krijgt als je jouw bedrijf start in 2022. En nog belangrijker, reageer (op de juiste manier) op deze reviews! Mensen nemen de moeite om jouw bedrijf online te beoordelen, waardoor jij beter vindbaar wordt. Daarnaast zorgt het voor interactie met je klanten en persoonlijke service = klantbinding.

Nog belangrijker is het om op negatieve reviews te reageren. Want waar kijk jij naar als je op internet reviews leest? Juist…of er adequaat door het bedrijf wordt gereageerd. Wordt er een oplossing geboden? Is er begrip voor de klant? Of het nu een zeikerd is of niet, jouw toekomstige klanten kijken hiernaar!

3. Onderscheid jouw bedrijf van anderen

Een bedrijf starten in 2024 wordt soms gezien als iets onmogelijks, want er is zoveel concurrentie, er zijn al zoveel bedrijven…Niets is minder waar! Want met zoveel bedrijven komt ook het feit dat er heel veel mensen zijn op deze aarde. Anders zouden er nooit meer succesvolle bedrijven kunnen starten vanaf nu.

Echter, wordt het steeds belangrijker om in een duidelijke niche te zitten. Sommigen praten ook wel over een microniche. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld niet focust op mensen die van vissen, maar mensen die van vliegvissen in Canada houden. Je verkleint hiermee je doelgroep, maar je hebt wel gelijk de juiste te pakken en de kans is klein dat er een ander bedrijf is wat zich ook zo specialiseert als jij.

Vraag jezelf dus af wat jou onderscheidt van andere bedrijven, wat biedt jij jouw klanten wat de concurrent niet doet? Denk aan gratis onderhoudsservice, bijzondere producten, expertise op een bepaald vakgebied, een community.

4. Wees online en offline zichtbaar voor je (potentiële) klanten

Heb je wel eens nagedacht over hoe jouw klanten jouw bedrijf kunnen vinden? Bedenk je dat jouw potentiële klanten uit de meest onverwachte hoeken kunnen komen! Bij het starten van een bedrijf in 2022 is het in ieder geval belangrijk om online EN offline zichtbaar te zijn. Dat houdt in:

  • Zorg voor een goede website waarnaar je klanten kan verwijzen (Volg hier de gratis bouw een website cursus).
  • Maak je bedrijf zichtbaar op Social Media (Facebook, Instagram etc).
  • Wees vindbaar op Google met je bedrijf en website.
  • Spread the word! Heb jij nog een vaste baan? Vertel iedereen wat je gaat doen met je eigen onderneming. Een verjaardag? Vertel wat je doet! Houd het kort en bondig en wees enthousiast, maar later zal je verrast staan te kijken als je jouw oude collega of verre kennis terug ziet in je Bed & Breakfast in Frankrijk. Zorg voor een goede ervaring en de mond op mond reclame verspreid zich. Dat is hoe je het wilt zien!
  • Ga naar ondernemers borrels en workshops. Je zult niet alleen tips opdoen, maar waarschijnlijk ook terugkomen met een nieuwe dosis motivatie om door te pakken en wellicht wat nieuwe potentiële klanten.
  • Ga eens werken in een coworking space of een café!
  • Word lid van facebookgroepen en fora in jouw vakgebied en deel je kennis! 

coworking plek
Werken in een coworking space is vaak inspirerend en gezellig!


 

5. Leer van je conculega’s

Leer van je concuwattes? Ik hoor je denken…waar hebben ze het nu weer over. Een conculega is een porte-manteauwoord voor concurrent en collega. En ik kan je vertellen dat ondernemen veel leuker wordt, als je je concurrenten ook gaat zien als collega’s waar je van kan leren.

Deel je kennis en kunde en blijf eerlijk (natuurlijk hoef je niet jouw bedrijfsgeheim met iedereen zomaar te delen, maar ze doorverwijzen naar deze blog omdat dat ze misschien kan helpen met ondernemen is natuurlijk wel zo aardig 😉 ). Op deze manier kan je elkaar helpen, en uiteindelijk wil je toch dat jouw product of niche groter wordt zodat jij meer klanten krijgt? Dat kan het beste als je er met heel veel mensen tegelijk aan werkt!

En bedenk maar dat ook zij heel hard aan het werk zijn om hun bedrijf staande te houden tussen alle grote namen als Google, Amazon en Bol.com. Samen staan jullie sterker dan alleen!

Tot slot

Dit waren 5 ongebruikelijke tips voor het starten van een bedrijf in 2022.  En vergeet vooral niet..ondernemen is één grote avontuurlijke reis die je nooit meer vergeet, geniet ervan!


 

ondernemen avontuur

 


”Ondernemen is één grote avontuurlijke reis die je nooit meer vergeet, geniet ervan!”