Als onderdeel van een vrij en avontuurlijk leven zorgen wij dat onze vaste lasten zo laag mogelijk zijn. De zorgpremie is zo een vaste last waar je gemakkelijk op kunt besparen. Door te besparen op je zorgverzekering in 2023 blijft er meer geld over voor leuke dingen!

De premies voor de zorgverzekering 2023 zijn bekend en er is weer sprake van een stijging. Dat betekent dat je volgend jaar meer betaalt voor de basisverzekering om verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Daarom volgen hier 15 tips om te besparen op je zorgverzekering in 2023. Doe er je voordeel mee door niet te veel premie te betalen.

 

Tip 1: Wees kritisch op een aanvullend zorgpakket

Ben je jong en gezond dan kan je doorgaans prima met alleen een basisverzekering uit de voeten. Je hebt dan bijvoorbeeld weinig tot niets aan een dekking voor fysiotherapie of alternatieve behandelingen. Door alleen de basisverzekering te nemen, houd je de premie zo laag mogelijk. De basisverzekering is al duur genoeg en het is dan ook aan te raden om geen aanvullende zorgverzekering te nemen. Behalve als je medische situatie zo is dat een extra zorgpakket nodig is. 

Ook als je veel in het buitenland verblijft, maak je vaak geen optimaal gebruik van de aanvullende dekkingen. Hierdoor valt een aanvullende dekking vaak duurder uit dan dat jij de extra kosten gewoon zelf betaald. Stel dat jij bijvoorbeeld maar 5 keer naar de fysio gaat in plaats van de 12 keer die gedekt wordt, ben jij waarschijnlijk veel goedkoper uit om deze 5 keer gewoon zelf te betalen. Ons advies is dus om een berekening te maken met de te verwachten kosten te opzichte van de kosten voor de aanvullende dekking!

 

Tip 2: Een tandartsverzekering is vaak duurder

Een tandartsverzekering is vaak echt niet nodig als je geen problemen met je gebit hebt. Ga je een of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts? De kosten van de tandartscontrole zijn lager dan wat je kwijt bent aan een tandartsverzekering. Mocht je een problematisch gebit hebben of gaatjes verwachten dan is het wel voordeliger om een tandartsverzekering te nemen. Je kunt dit elk jaar weer wijzigen, dus doe dit ook als je voor het volgende jaar geen bijzonderheden verwacht!

Kinderen tot 18 jaar kunnen overigens gratis naar de tandarts. De ouders hoeven hiervoor geen tandartsverzekering te hebben. Dat geldt zowel voor controle als voor uiteenlopende tandheelkundige behandelingen. Let wel, een aantal behandelingen zijn niet via de basisverzekering gedekt, zoals orthodontie.

Tip 3: Kies voor een hoger eigen risico

Je betaalt altijd een verplicht eigen risico in 2023 van 385 euro. Je kan besparen op je zorgverzekering in 2023 door het eigen risico vrijwillig te verhogen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende bedragen. Het maximale bedrag aan verplicht en vrijwillig eigen risico is 885 euro. Weet je waarom het slim is je eigen risico te verhogen? Omdat je daarmee een korting krijgt op de premie die je betaalt. De hoogte van de korting op de premie verschilt overigens per verzekeraar. Dat is dan ook nog een aandachtspuntje om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Voor ons bleek het veel goedkoper te zijn om het vrijwillig eigen risico maximaal te verhogen!

 

Tip 4: Beperk je keuzevrijheid uit zorgaanbieders

De gedekte zorg vanuit de basisverzekering is voor iedereen gelijk, want dat is wettelijk zo bepaald. Om het ons gemakkelijker te maken (niet dus!), zijn echter wel verschillende soorten basisverzekeringen te onderscheiden. Daarbij maakt de keuzevrijheid onder meer het verschil. Een restitutiepolis biedt bijvoorbeeld de meeste vrijheid als het om de keuze uit zorgaanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen) gaat. Bij een budgetpolis is de keuzevrijheid beperkt. Kies daarom voor de voordeligste oplossing door je keuzevrijheid te beperken. Dat scheelt aanzienlijk op de premie.

 

Tip 5: Voorkom dubbele verzekering

Ben je veel op reis en verblijf je vaak in het buitenland? Dan is de kans groot dat je een doorlopende reisverzekering met medische dekking hebt afgesloten. Het is dan bijvoorbeeld niet nodig om alleen voor de reden van verblijf in het buitenland een aanvullend zorgpakket te nemen. Dus, leg jouw verzekeringen naast elkaar en voorkom dat je dubbel verzekerd bent om te besparen op je zorgverzekering in 2023!

 

Tip 6: Kies voor een online zorgverzekering

Het is meestal goedkoper om voor een online zorgverzekering te kiezen. Dat komt omdat de kosten voor de administratie dan lager zijn voor de zorgverzekeraar. Zo ontvang je geen zorgpolis op papier, maar is er sprake van online toegang tot je zorgverzekering. Als je veel op reis bent, is het zelfs handiger om al jouw zaken online te regelen. Zo kun je er namelijk altijd bij in plaats van dat je thuis iemand moet raadplegen.


beste zorgverzekering 2021

Tip 7: Betaal je zorgpremie een jaar vooruit

Heb je genoeg geld achter de hand om de betaling van de zorgpremie in één keer vooruit te doen? Dan raden we zeker aan om dat te doen! Je bespaart geld, want de zorgverzekeraars geven je een korting op de premie als je in één keer voor het hele jaar betaalt. In ons geval scheelde dat zo een 3% op het totale bedrag. En dat is toch weer mooi meegenomen!

 

Tip 8: Kijk of een collectieve zorgverzekering een optie is

Het was de bedoeling dat de collectieve zorgverzekering volgend jaar niet meer zou bestaan. Dat betekent ook het wegvallen van de collectiviteitskorting. Maar er is goed nieuws, want de korting blijft in 2023 nog wel bestaan. De gemiddelde korting is 4,1% op de premie van de basisverzekering. Kijk daarom of in jouw situatie het mogelijk is om van een collectieve zorgverzekering gebruik te maken.

 

Tip 9: Vraag bij de Belastingdienst zorgtoeslag aan

Wil je echt flink besparen op de uitgaven voor de zorgverzekering? Als je een laag inkomen hebt dan is het mogelijk om van de Belastingdienst zorgtoeslag te krijgen. Twijfel je of je daarvoor in aanmerking komt? Het is mogelijk om online een proefberekening van de zorgtoeslag uit te voeren. Heb je er recht op, vraag dan de zorgtoeslag voor 2023 aan. Tot 1 september van ieder jaar kunt je zelfs nog zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor. 

 

Tip 10: Verzeker je kinderen slim mee

Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie voor de basisverzekering. Heb je wel een aanvullend zorgpakket dan is het aan te raden om je kinderen daarop slim mee te verzekeren. Bijvoorbeeld door de kinderen met de ouder mee te verzekeren die bij de zorgverzekeraar de meest uitgebreide dekking heeft. 

 

Tip 11: Verzeker jezelf en je partner apart

Het is niet altijd gunstig om voor jezelf en je partner samen een zorgverzekering af te sluiten. Kijk daarom eerst wat je in dat geval moet betalen en wat je kwijt bent als je elk apart verzekerd bent. Dat is zeker ook aan te raden als een van beiden bijvoorbeeld een extra zorgbehoefte heeft of verwacht. Indien beiden dezelfde zorgbehoefte hebben, is het natuurlijk geen probleem samen een zorgverzekering af te sluiten.

 

Tip 12: Vergelijk de premies bij zorgverzekeraars om te besparen op je zorgverzekering in 2023

Besparen op de zorgverzekering in 2023 is nu mogelijk door de premies met elkaar te vergelijken. Alle premies voor de basisverzekering en de zorgverzekering zijn bekend. Een vergelijking is dan ook makkelijk te maken. Wij raden aan gebruik te maken van de vergelijkingssite Independer. Deze vergelijkingssite geeft een compleet overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland. Je kunt op basis van dekking verschillende zorgverzekeraars vergelijken en ook direct afsluiten. Nog een bijkomend voordeel is dat Independer tot 10% korting geeft als je via hun je zorgverzekering afsluit! Ook zorgen zij voor de overstap zodat jij hier geen omkijken naar hebt.

independer

 

Tip 13: Vergelijk de premies ook met hoger vrijwillig eigen risico

Je ziet bij het maken van een vergelijking de premies zorgverzekering. Zo is het gemakkelijk om bij de laagste premie uit te komen. Het is echter ook belangrijk om de premies te vergelijken met de toepassing van het hoogste vrijwillig eigen risico. Dan zie je dat de zorgverzekeraars waarvan je dacht dat die het goedkoopst waren soms toch nog wat duurder zijn. Je kunt dit in de vergelijking zelf aanpassen en realtime zien wat het verschil is.

 

Tip 14: Zeg je huidige zorgverzekering op

De kans is groot dat je huidige zorgverzekering niet het goedkoopst is in 2023. Je mag ieder jaar van zorgverzekeraar wisselen, maar dient je huidige zorgverzekering dan wel op te zeggen. Daar heb je tot en met 31 december 2022 de tijd voor.

 

Tip 15: Overstappen mogelijk tot 31 januari 2023

Wist je dat je met een tijdige opzegging daarna tot 31 januari 2023 de mogelijkheid hebt om over te stappen? Zo hoef je er bij het maken van een vergelijking tussen premies geen haastwerk van te maken. Het is alleen belangrijk dat je tijdig opzegt. Regel je de opzegging niet op tijd dan zit je voor de basisverzekering weer een jaar vast aan je zorgverzekeraar.

Er zijn overigens veel mensen die pas in de laatste week van december besluiten om over te stappen. Verder is het natuurlijk mogelijk om nu al over te stappen van zorgverzekeraar. Je hoeft dus niet tot het einde van het jaar te wachten. Stap je nu over dan profiteer je ook van de opzegservice die Independer biedt. Dat kost niets!

independer zorg vergelijker

Check nu hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering in 2023!