In december 2020 besloten ik me te verdiepen in cryptocurrency. ik had uiteraard al wel eens van bitcoin gehoord, maar nooit had ik ernaar gekeken als een manier om passief inkomen te verdienen.

Nu is cryptocurrency één van mijn belangrijkste investering in mijn portfolio. Lees in dit artikel een introductie over cryptocurrency zodat jij kunt bepalen of deze manier van investeren ook iets voor jou is!

[Disclaimer: deze blog is geen financieel advies, ik ben geen financieel adviseur en deel enkel mijn persoonlijke ervaring met cryptocurrency. Je dient zelf na te denken en een keuze te maken of dit geschikt voor jou is, ofwel een financieel adviseur in te schakelen]

Cryptocurrency uitleg

De bekendste cryptocurrency is Bitcoin. Echter zijn er inmiddels vele duizenden andere soorten cryptovaluta op de markt.

Leuk die bitcoins, maar wat is het nu eigenlijk? Cryptocurrency (ook bekend als cryptogeld of cryptovaluta) zijn digitale betaalmiddelen.

In tegenstelling tot onze huidige veelgebruikte valuta als de euro, bestaat cryptocurrency alleen online. Het idee is dat cryptocurrency zorgt voor een gedecentraliseerde financiële wereld. Dit betekent dat de banken buitenspel worden gezet.

Echter is dit oorspronkelijke idee van crypto natuurlijk ook alweer een beetje achterhaald, aangezien elke transactie in de nabije toekomst ook door de banken gecontroleerd gaat worden. Ik heb zelfs al een aantal keer meegemaakt dat onze transactie naar een crypto broker geweigerd werd.

 

Waarom is crypto zo belangrijk?

Na de crisis in 2008, die mede door banken werd veroorzaakt, wordt er naar alternatieven gezocht. Iets wat onafhankelijk is van de banken en toegankelijk moet zijn voor alle mensen in de wereld.

Om alle mensen te bereiken moet het een digitale munt zijn. Iedereen met een mobiel of computer zou dan een rekening kunnen openen en bijvoorbeeld kunnen sparen.

Daarnaast moet het niet gecontroleerd worden door de rijkste mensen van de aarde. Het huidige gecentraliseerde systeem houdt de macht bij die rijke mensen. Toen kwam er de blockchain.

De blockchain is de technologie die er voor zorgt dat de cryptovaluta gedecentraliseerd is en toegankelijk voor iedereen. Het idee is dat zelfs zonder bankrekening je als persoon toegang hebt tot jouw vermogen, zonder dat daar een bank tussen komt. Je doet dit door bijvoorbeeld jouw cryptomunten op te slaan op een hardware wallet.

Hoe werkt een cryptocurrency?

Cryptomunten worden opgeslagen en verzonden over zogenaamde ‘blockchains’. Een blockchain is een gedecentraliseerde technologie. Dit houdt in dat de blockchains niet in beheer zijn van één bedrijf of één persoon, maar verspreid over ontzettend veel computers over heel de wereld die alle transacties in de cryptowereld vastleggen. Één van de voordelen van deze gedecentraliseerde techniek is een hoge mate van veiligheid: een transactie wordt door meerdere computers vastgelegd en is altijd te traceren, in tegenstelling tot ons huidige valuta systeem waarin de banken alle gegevens hebben zonder dat inzichtelijk te maken.

In onderstaande filmpje wordt de werking van cryptocurrency nog eens uitgelegd. Uiteraard valt er nog veel meer over te vertellen, maar dit is de basis die je in ieder geval moet weten!

 

Waarom is cryptocurrency zo populair?

Waar bitcoin 10 jaar geleden nog niet serieus genomen werd en mensen vooral dachten dat het een scam was, hebben nu grote bedrijven als Paypal en BMW zelfs betalingen in bitcoin geaccepteerd. Dat laat zien dat de populariteit van de cryptocurrency sterk aan het toenemen is. Dit zijn de belangrijkste redenen:

  • Cryptocurrencies als Bitcoin worden gezien als het betaalmiddel van de toekomst. Omdat de verwachting is dat de waarde van cryptovaluta alleen maar hoger wordt, willen mensen de munten nu kopen.
  • Veel mensen staan achter het idee dat cryptocurrency de centrale banken als tussenpersoon weg haalt, mede om inflatie tegen te gaan.
  • De technologie achter cryptocurrency, de blockchains, is gedecentraliseerd en zorgt ervoor dat het een veilige betaalsysteem is dan de huidige betaalsystemen.
  • Er valt veel geld in de cryptowereld te verdienen omdat de cryptomunten sterk in waarde kunnen stijgen (en dalen)

Is crypto geschikt voor jou als investering?

De crypto wereld is nog veel groter dan dat ik in één blog kan omschrijven. Maar je hebt nu in ieder geval een idee van wat cryptocurrency inhoud en waar het vandaan komt. Of jij hierin moet investeren is helemaal aan jou.

Ik zie persoonlijk cryptocurrency als een buitenkans om veel geld mee te verdienen op de lange termijn. Het staat nog steeds in de kinderschoenen en dat betekent dat er ruimte is voor grote groei. Echter zit er natuurlijk altijd ook een groter risico verbonden aan iets wat in de kinderschoenen staat. En dit is nogmaals mijn mening, niemand weet wat de toekomst gaat brengen dus maak hier je eigen keuzes in.

Ik merk dat veel ondernemers interesse hebben in cryptocurrency als investering. En ik denk ook dat dat te verklaren is; als ondernemer heb je een neusje voor kansen en mogelijkheden om geld te verdienen. Je ziet waar mogelijk groeipotentie is, en crypto is daar wat mij betreft zeker eentje van. In een bullmarket moet je er niet raar van staan te kijken dat één van je investeringen een x100 doet.

Maar aan elk voordeel zit een nadeel. Wees dus voorzichtig met wat je investeert en lees je goed in. Start met kleine bedragen en investeer alleen met geld wat je kunt missen. Vermogensbehoud is net zo belangrijk als je vermogen opbouwen. En in een bearmarket wil je niet jouw geld weer uit de crypto’s willen halen omdat je het nodig hebt om van te leven. Je wilt lange termijn investeren en een vermogen opbouwen, snel rijk worden bestaat (in mijn ogen) niet en is meer gokken.

Wil je starten met investeren in crypto? Begin klein en start eens met het aanmaken van een account op Bitvavo om je eerste euro in Bitcoin te investeren!