Wat is deĀ beste software waarmee jij jouw online cursussen kunt aanbieden in een online leeromgeving? In deze blog deel ik met jou hoe je dat kunt doen en wat de beste e-learning software is voor het maken Ć©n aanbieden van al jouw online cursussen! Ook deel ik met jou mijn ervaring en advies betreft het kiezen van software die bij jou past! Tevens vind je in deze blog een kortingscode voor de leeromgevingen waarmee ik de beste ervaringen mee heb en nu zelf mee werk!

Je hebt 4 mogelijkheden om een online cursus aan te bieden

Weet dat er geen goed of fout is. Het zijn simpelweg verschillende mogelijkheden met ieder voor- en nadelen. De grootste verschillen zitten hem in de prijs Ć©n hoeveel je zelf nog aan de achterkant te regelen hebt met betrekking tot koppelingen etc. De 4 manieren om jouw online cursus aan te bieden kan gratis op jouw WordPress website, met een leeromgeving via een plugin, op een extern platform of met e-learning software.

#1 Jouw online cursus op WordPress website aanbieden

Veruit de goedkoopste en laagdrempeligste optie is om jouw cursus op jouw eigen website aan te bieden. Dit is absoluut niet moeilijk. Ik raad deze optie vooral aan als jij nog niet zeker weet of je daadwerkelijk meerdere online cursussen wilt aanbieden, of als het gaat om een eenmalige kleine cursus of een klein product wat te downloaden is. Je hebt in deze gevallen absoluut geen dure online leeromgeving nodig. Enkel de woocommerce plugin, een betaalsysteem en emailsysteem voldoet. Als je hier graag in begeleid wilt worden, check dan even mijn cursus Bouw een online cursus in WordPress. Hierin leg ik je stap voor stap uit hoe jij dit aan jouw website toevoegt.

Klik hier om mijn cursus ‘Bouw een Online Cursus in WordPress’ te volgen

Voordelen van een Online cursus op jouw website aanbieden:

 • Geen extra kosten van een plugin of all-in-one online leeromgeving
 • Geschikt voor kleine cursussen of bijvoorbeeld een betaalde geautomatiseerde webinar aanbieden, of een gratis training als leadmagnet te gebruiken
 • Is vrij simpel te installeren
 • Design kan naar eigen wens

Nadelen van een online cursus op jouw website aanbieden:

 • Biedt niet veel mogelijkheden qua gamification, content dripping en andere functies die je met een plugin of all-in-one wel hebt
 • Is niet geschikt voor complexe cursussen of academies
 • Niet de mogelijkheid om een gepersonaliseerd wachtwoord aan te maken

 

#2 Biedt jouw cursussen op een extern (e-learning) platform aan

Je hebt ook nog de mogelijkheid om jouw cursussen extern aan te bieden. Dit kan op e-learning platforms zijn waar je dan een fee betaald per verkoop van je cursus. Het nadeel is dat je hiermee tussen allerlei andere cursussen komt te staan die vaak wereldwijd aangeboden worden, en je hebt daarbij dus direct op moment van afrekenen te maken met een externe factor die beĆÆnvloed of de toekomstige cursist voor jou kiest of toch iets anders interessants voorbij zit komen op het platform. Je begrijpt misschien al dat ik hier geen voorstander van ben, maar toch wil ik je deze optie meegeven om een compleet beeld te geven van wat mogelijk is.

Instagram of Facebook inzetten als e-learning platform, ja dat kan!

Een andere mogelijkheid om jouw cursussen extern aan te bieden is door gebruik te maken van social media. Yes, je hoort het goed. Ik heb ook wel eens een challenge aangeboden op een besloten instagram account. En er zijn ondernemers die hier zelfs duizenden euro’s voor vragen. Hetzelfde is mogelijk door een besloten Facebook groep aan te maken, wat vele doen ter ondersteuning van een online cursus als community.

Jouw online cursus op een besloten account aanbieden is een goede laagdrempelige manier om te starten met het geven van online cursussen. Onthoud wel dat je nog steeds een website nodig hebt die een betaalsysteem heeft om betalingen te kunnen ontvangen plus een koppeling aan jouw mailprogramma zodat jouw cursist automatisch toegang krijgt tot de online cursus of challenge.

Voordelen van een externe online leeromgeving gebruiken:

 • Geen kosten
 • Nagenoeg iedereen weet hoe Facebook of Instagram werkt, dus geen nieuwe software voor jouw klanten
 • Snel te creĆ«ren
 • Ideaal voor challenges of interactieve cursussen
 • Interactie tussen deelnemers is makkelijker

Nadelen van een externe online leeromgeving gebruiken

 • Geen design mogelijkheden
 • Geen betalingsmogelijkheden dus dit moet nog steeds op je eigen website
 • Enkel geschikt voor kleine cursussen
 • Geen gamification mogelijk

 

#3 Voeg een online leeromgeving toe middels een plugin

Stel, jij hebt besloten dat je inderdaad een online business wilt starten en aan de slag wilt met het creƫren van een succesvolle online cursus. Dan is het toevoegen van een online leeromgeving middels een plug-in een goede optie.

Het voordeel van het gebruiken van een plugin is dat deze speciaal gemaakt zijn om met WordPress samen te werken inclusief de overige plugins die je nodig hebt als Woocommerce en Mollie. Wel betekent het gebruiken van een plugin dat je alles zelf moet opzetten, of laat doen uiteraard.

Een leeromgeving op WordPress betekent dat je zelf het complete design kunt aanpassen naar wens, en je hebt meer opties dan dat je hebt met bovenstaande optie. Het gebruiken van een plugin raad ik vooral aan als jij de kosten laag wilt houden, het niet erg vind om aan de achterkant wat meer met de techniek bezig te zijn of dit uit te besteden. Daarnaast heb jij de intentie om meerdere online cursussen aan te bieden en weet je dat je hier graag je inkomsten mee wilt gaan genereren!

Mijn voorkeur als plugin: Learndash

Toen ik de overstap van het aanbieden van mijn cursussen op mijn WordPress website naar het gebruiken een plugin maakte, koos ik heel bewust voor Learndash. De prijs van Learndash is zeer redelijk en de opties zijn enorm. Alles wat je graag wilt kunnen meten kan met Learndash, evenals de mogelijkheid om in jouw design veel zaken aan te passen. Deze combinatie maakte voor mij dat ik uiteindelijk met Learndash ben gaan werken. Inmiddels ben ik overgestapt naar een all-in-one systeem, maar daar vertel ik je zo meer over!

Lees hier meer over Learndash

Voordelen van een plugin voor jouw online leeromgeving gebruiken:

 • Lagere kosten dan all-in-one online leeromgevingen
 • Design kan naar eigen wens
 • Biedt enorm veel mogelijkheden betreft het aanbieden van jouw content. Denk aan content dripping, toegang geven tot gedeeltes etc
 • Makkelijk te integreren met andere plug-ins
 • Persoonlijke inlog voor elke klant
 • Geschikt voor zowel grote als kleinere online cursussen

Nadelen van een plugin voor jouw online leeromgeving gebruiken:

 • Stijle leercurve door de vele mogelijkheden
 • Vereist aan de achterkant werk om het design naar wens te krijgen
 • Onderhoud en updates dien je zelf uit te voeren of uit te besteden

 

#4 Maak gebruik van all-in-one online leeromgevingen

Waar ik vroeger nooit fan was van een LMS (learning management system), is mijn mening daar de laatste jaren flink over verandert. Zeker toen ik merkte dat lang niet iedereen zin had om zelf bezig te zijn met de techniek achter een online leeromgeving. Naarmate mijn business groeide, merkte ik ook dat het mij teveel tijd en energie kostte om alles naar smaak in te richten. En ik heb persoonlijk geen zin in personeel die het voor me doet, dus besloot ik toch naar all-in-one online leeromgevingen te kijken.

Ik was al bekend met The Huddle. The Huddle is een prachtig systeem wat super werkt en alle functies heeft die je nodig hebt om succesvol jouw online cursussen aan te bieden en te verkopen.

Klik hier om The Huddle 14 dagen gratis te proberen

Echter is het een abbonement waar nog steeds geen betaalsysteem bij zit, je kunt dat er wel los bij kopen per maand. Dit systeem heet plug-and-pay en heeft ook super handige marketing opties die het je makkelijker maken om jouw online cursussen te verkopen.

Klik hier om Plug and Pay 14 dagen gratis te proberen!

Maar heel eerlijk, zat ik niet te wachten op losse abbonementen als uitgaven terwijl mijn Learndash Plugin prima zijn werk deed. Totdat ik op Membirds stuitte. Een vrij nieuwe all in one online leeromgeving, en nadat ik er zelf een tijdje mee gespeeld had, wist ik het. Dit is dƩ oplossing voor mij Ʃn vele andere online ondernemers die super makkelijk een online cursus willen aanbieden!

Het grote verschil met The Huddle is dat membirds wĆ©l ook een betaalsysteem heeft geĆÆntegreerd in hun leeromgeving, evenals een community functie. Daarnaast hebben ze hele toffe extra marketing strategiĆ«n die je kunt gebruiken om je online cursussen beter te verkopen. Ik heb nog niet alles uitgeprobeerd qua functies, maar wat ik wel weet is dat ik nooit meer hoef te switchen want ik ben super tevreden.

Lees hier mijn complete vergelijking tussen The Huddle en Membirds

Ook al mijn klanten raad ik aan met Membirds te werken als ze serieus aan de slag willen met het aanbieden van online cursussen of het maken van een academy. Het is simpelweg een hele fijne intuĆÆtieve software om mee te werken als je geen zin hebt in de rompslomp van een plugin zoals Learndash.

Mijn voorkeur als all-in-one online leeromgeving: Membirds

Ik heb dus bewust voor Membirds gekozen en ik zal je eerlijk zeggen, ik ben niet snel tevreden over all-in-one oplossingen. Maar deze keer dus wel, dus dat zegt wel wat. Omdat ik zo enthousiast ben, heb ik ook weten te regelen dat jij wel 60 dagen Membirds gratis mag uitproberen via deze link. Tevens krijg je 50% korting op de abbonementsprijs, dus dit is een echte no brainer wat mij betreft. Maargoed, ik ben natuurlijk bevooroordeeld, want ik gebruik het al een tijdje!

Weet dat ik alleen dingen aanraad waar ik echt achter sta. Dat is dan ook de reden dat ik hier bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan Kajabi. Ik vind Kajabi duur voor wat je krijgt, en ik denk dat een software als membirds een veel betere optie is voor een betere prijs.

Probeer membirds 60 dagen gratis

Voordelen van Membirds:

 • Zeer uitgebreide all-in-one online leeromgeving
 • Mogelijkheid om een community toe te voegen aan je cursus
 • Biedt enorm veel mogelijkheden betreft het aanbieden van jouw content. Denk aan content dripping, toegang geven tot gedeeltes etc
 • Makkelijk te integreren met andere plug-ins
 • Persoonlijke inlog voor elke klant
 • Geschikt voor zowel grote als kleinere online cursussen
 • Geen rompslomp met updaten en bijhouden technische zaken
 • Goedkoop voor een all-in-one online leeromgeving

Nadelen van Membirds

 • Soms even zoeken waar iets staatĀ  (gelukkig is er een uitgebreide helpdesk)
 • Design is niet zo uitgebreid aan te passen als met bijvoorbeeld een plugin op WordPress
 • Prijzig ten opzichte van een plugin als Learndash (maar heeft dan ook veel meer opties en een compleet betaalsysteem Ć©n community)

Conclusie

Voor ieder is er wat wils die een online cursus wilt gaan aanbieden. Bovenstaande opties zijn allen manieren waar ik 100% achter sta en vol vertrouwen kan aanraden. Ik ben er zeker van dat ze de kwaliteit gaan bieden die je zoekt als ondernemer. Daarnaast hangt het natuurlijk helemaal af van jouw doelen zijn met jouw online cursussen voor welke manier jij kiest.

En ik denk dat mijn mening al wel duidelijk is…als jij zo snel mogelijk van start wilt met het aanbieden van online cursussen Ć©n hier een serieuze boterham mee wilt gaan verdienen, maak het jezelf dan niet moeilijk en kies voor Membirds. Probeer het via deze link 4 weken gratis + krijg 50% korting. Ā En ervaar zelf het gemak van deze 3-in-1 online leeromgeving voor het aanbieden van jouw online cursussen!