Onlangs interviewde ik Diana, professioneel fotografe en grafisch ontwerper. Zij reist sinds 2 jaar als digitale nomade rond in haar busje door Europa. Je leest in dit interview haar kijk op het leven als digitale nomade, het wonen in een camper en ze geeft tips over de financiële kant van deze lifestyle!

 

Hi Diana! Kan je jezelf kort introduceren?

Ik ben Diana Beekvelt, grafisch ontwerper en fotograaf als zzp-er. Ik doe dit al sinds 1996 en werk als freelancer voor verschillende Nederlandse klanten. Sinds oktober 2018 ben ik met mijn bus gaan reizen door Europa als digital nomad.

Ook ben ik onderweg bezig met mijn project ‘Nomads on Wheels’. Het is een langlopend project waarin ik onderzoek doe naar mensen die reizen, werken en wonen op wielen. Ik wil erachter komen waarom mensen zo leven. En is deze groep groeiende? Wat vinden zij de voor- en nadelen van deze reizende lifestyle? Als fotograaf wil ik van deze reis uiteindelijk ook een roadbook maken.

 

 

Wat tof! Hoe ben je in deze ‘lifestyle’ beland?

Ik ben al jong begonnen met reizen. Uiteindelijk wilde ik telkens meer en meer reizen, maar dat betekende ook dat ik nog meer moest werken om dit te bekostigen. Zo werkte ik op een gegeven moment meer dan 60 uur per week. Dat was natuurlijk niet de bedoeling en daarom moest ik een list bedenken om de boel om te draaien. Ik wilde meer reizen en minder werken.

Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier waarop ik altijd op reis zou kunnen zijn en maar af en toe hoefde te werken. Ik ben fotograaf en grafisch ontwerper dus ik kan locatie onafhankelijk werken zolang ik maar een goede internet verbinding heb.

En zo ben ik nu sinds oktober 2018 daadwerkelijk op pad met een oude volkswagenbus. Vervolgens ben ik onderweg begonnen met het project Nomads on Wheels om mensen te ontmoeten die ook reizen, wonen en werken op wielen.

 

Veel digital nomads vinden het lastig om zich goed te verzekeren. Welke reisverzekering en zorgverzekering heb jij?

Ik heb een eenvoudige reisverzekering bij Centraal Beheer en een standaard zorgverzekering. Ik weet niet of dit goed is, want ik heb nog geen claims gedaan. Maar uiteindelijk kan je je tot je vingernagel verzekeren als je zou willen. Ik ga ervan uit dat wanneer er iets aan de hand is, je in veel gevallen zelf de kosten moet betalen. Zelfs als je je compleet verzekerd is er altijd wel een voorwaarde waardoor jouw schade er net niet onder valt.

 

Wat zijn voor jou de voordelen van deze manier van leven?

Dat zijn er heel veel! Het is een levensstijl waarin je vooral veel buiten bent. Je zintuigen worden beter en je bent verbonden met je omgeving. Je ziet, ruikt, hoort en voelt de natuur om je heen.

Ook is mijn intuïtie enorm gegroeid. Zo ben ik in het begin bijvoorbeeld volledig vertrouwend op de navigatie in een bergdorpje beland met smalle straatjes waar de mensen mij aankeken en zich duidelijk afvroegen: ‘wat doe jij nu hier?’

Na wat ervaringen rijker herken ik de weggetjes die overgaan naar geitenpaden eerder en kijk ik waar ik eventueel kan draaien met dit vliegdekschip. Mijn bus is namelijk nog ‘old fashion’ zonder stuurbekrachtiging en niet snel. Maar wel sterk gelukkig!

Ik denk dat deze manier van leven ook goed voor je lichaam is. Ik zet bijvoorbeeld geen wekker, maar ik word wakker wanneer ik klaar ben met slapen. Meestal is dat trouwens met de zonsopgang.

Je luistert sowieso meer naar de signalen van je lichaam. Wanneer ik bijvoorbeeld moet eten en drinken. Maar ook de hele dag buiten zijn en wandelingen maken van zo’n vier uur zorgen voor een leeg hoofd en goede conditie!

Weet je dat het luisteren naar je lichaam en zorgen voor genoeg slaap ook helpt om efficiënter te werken? Lees in deze blog 4 handige tips om efficiënter te werken!

 

Sportief zijn we ook in de vorm van ‘Beach Clean Ups’ die mijn vriend en ik regelmatig doen. We pikken de vuilnis van het strand op om zo ons steentje bij te dragen aan een betere natuur. We verkopen onze zelfgemaakte schelpenkettingen en windmobielen ‘Treasures of the Beach’. Van de opbrengst kopen we vuilniszakken voor de volgende Clean Up. Er is namelijk tijd voor dit soort dingen.

Tijd is overigens sowieso een raar fenomeen als je reist. De tijd vliegt om want je beleefd op een dag enorm veel. We houden een dagboek bij op Instagram anders vergeet ik al snel wat er zo allemaal is gebeurd. Wanneer ik dan terugdenk aan een vorig avontuur dan lijkt dat alweer enorm lang geleden!

 

Wat zijn de nadelen van deze manier van leven?

Natuurlijk zijn er ook nadelen te bedenken! Vooral als er iets met de bus niet goed is. Laatst regende het en hadden we op drie verschillende plekken lekkages. En zo zorgt onweer en bliksem ervoor dat je slecht slaapt.

Zo hebben we ook een keer een kater binnen in de bus gehad die zijn geur had gesproeid waardoor het er enorm stonk.

Of die ene keer dat we tot 4.23 op muggenjacht waren in de bus en 14 muggen hebben gevangen voordat we eindelijk konden slapen. Dan is het een ineens kleine stap van een heerlijk lekker minimalistisch leven naar louter afzien 😉

Nog afgezien daarvan zijn er natuurlijk de regels en wetgeving die zo af en toe niet meewerken. De regels en wetten zijn namelijk niet geschreven voor mensen die reizen. Soms kom je daardoor in komische situaties terecht.

We kregen bijvoorbeeld een nieuwe bankpas toegestuurd, maar moesten deze binnen 5 dagen activeren voordat hij zou vervallen. Naar welk adres sturen ze die dan en hoe krijg je die bankpas, wanneer je op reis bent?

Of die keer dat we via de bank een beveiligingscode per SMS gestuurd kregen naar een oud telefoonnummer die niet meer bestond. De klantenservice vertelde ons dat we dan maar even langs het filiaal moesten komen met ons paspoort om het nieuwe telefoonnummer in het systeem te laten voeren. Euh ja…haha!

 

Reizen als fotograaf betekent dat je best wat apparatuur mee neemt in je bus. Wat heb jij allemaal bij je als professioneel fotograaf om je vak te beoefenen?

De juiste keuze van je apparatuur is natuurlijk erg afhankelijk van wat je precies wilt fotograferen en wat voor werk je op je laptop moet doen. Maar het belangrijkste wat ik aan apparatuur mee heb onderweg is:

 

  • Mijn Nikon D810 Fullframe camera
  • Nikon 12-24 mm landschapslens,
  • Nikon 28-300mm straatfotografie lens
  • Nikon 80-400mm zoomlens
  • Gorilla statief en Manfrotto statief
  • Daarnaast werk ik met een Apple laptop.

 

Het is een bijzondere tijd waarin we nu leven, hoe ga je om met het coronavirus, reis je nu nog?

Ja, het coronavirus is een wereldprobleem, maar voor het reizen geeft het voor ons geen beperkingen. We houden afstand en wassen onze handen regelmatig. Eigenlijk zijn we in een soort van zelf-quarantaine met zijn tweeën in onze camper.

We zijn voor twee maanden in lockdown geweest in Marokko, maar dat was totaal geen straf. De Marokkaanse mensen zijn zo zorgzaam en gastvrij, we werden geweldig opgevangen! Daardoor is de lockdown eigenlijk een hele mooie bijzondere ervaring geweest.

Nu zitten we in Griekenland en willen we in de Peloponnesos overwinteren. We hebben geen problemen gehad met de heenreis of de ferry. Bij aankomst in Griekenland werden we op COVID-19 getest via een wattenstokje. Daarna hebben we hier niets meer van gehoord dus het zal wel goed zijn.

We verwonderen ons overigens over de maatregelen die er genomen worden. Veel daarvan zijn zo onzinnig of ze worden te selectief uitgevoerd. We kijken geen televisie en lezen geen kranten dus het nieuws gaat grotendeels aan ons voorbij.

Er wordt via de media veel angst verspreid. Ik wil niet in angst leven. Je hoeft niet naïef te zijn en je moet je goed voorbereiden maar dan moet je verder vertrouwen hebben in het lot.

 

Wat is het grote verschil in mindset tussen iemand die gewillig is een eigen business op te zetten versus iemand die een 9-5 baan heeft en voor een baas werkt? Wat voor advies zou je iemand mee willen geven die onderweg wilt gaan werken?

 

Ik kan alleen putten uit mijn eigen ervaring en ben al snel zelfstandig gaan werken. Na zo’n 30 jaar ervaring als z.z.p-er kan ik zeggen dat je veel zelfdiscipline moet hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor je werkzaamheden, er is niemand anders die ze voor je gaat doen. Ik zorg ervoor dat klanten snel en accuraat worden bediend en kom mijn beloftes altijd na. Al moet ik hiervoor een nacht doorwerken! Dat weten mijn klanten ook en ik heb daardoor een langdurige werkrelatie met hen.

Diana: ”Mijn advies is om  te zorgen dat je vóórdat je op reis gaat al een bron van inkomsten hebt. Op die manier kun je blijven reizen. Onderweg is er vaak geen tijd om ‘nieuwe’ klanten te benaderen omdat er zoveel gebeurd als je op reis bent en de tijd voorbij vliegt.”

Denk je dat het belangrijk is om een thuisbasis te hebben als je digital nomad?

Nee, absoluut niet. Je neemt deze stap (als het goed is) niet over een nacht ijs en de voorbereidingen zijn lang zodat je went aan het idee dat je geen woning meer hebt. En in het geval van een camper, zoals bij ons, neem je zelfs je huis mee. Onze camper is onze thuisbasis. Zo kunnen we terugvallen op een vertrouwde omgeving waar we tot rust komen.

Ik heb gemerkt dat ik snel ben overprikkeld wanneer we bijvoorbeeld de stad in komen. Er gebeurd zoveel in een stad dat ik gewoonweg dat snelle ritme niet fijn vind. Het is dan heerlijk om weer in de bus te komen. Daar waar alles eenvoudig is en een eigen plek heeft.

 

Is sparen voor een pensioen een realistische optie voor digital nomads?

Als zelfstandig ondernemer zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen dus dat maakt geen verschil of je reist of niet. Ik denk dat het dus zeker belangrijk is om te sparen voor later. Zo heb ik in de loop van de jaren een buffer opgebouwd en ik hoop dat dit afdoende is wanneer ik niet meer kan werken.

 

Wat zijn jouw financiële tips voor digital nomads?

  • Zorg voor ‘periodiek’ werk in de maand zodat je altijd een basisloon hebt waar je op terug kan vallen wanneer er iets tegen zit.
  • Zorg daarnaast voor een buffer zodat je je geen zorgen hoeft te maken over of je wel of niet een retour ticket kunt betalen. Ik spaar ieder maand als vanlifer, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan aan het einde van de maand.
  • Maak een overzicht van je kosten die je iedere maand moet uitgeven en zorg dat deze gedekt zijn met inkomsten.

 

Wat helpt je om terug op het pad te komen als je moeilijkheden ervaart onderweg?

Ik heb dat nog niet echt ervaren. Maar wat ik in ieder geval probeer is om van iedere dag volop te genieten! Ik heb vertrouwen in wat de toekomst mij brengt. Ik werk nu als grafisch ontwerper maar zodra dat niet meer lukt, ben ik open-minded genoeg om bijvoorbeeld appels te plukken bij een lokale boer.

 

Wat zou je adviseren aan toekomstige digital nomads die willen starten met het opzetten van een business om locatie onafhankelijk te gaan leven?

Zorg dat de basis voor je business al vast staat vóórdat je weg gaat. Zeker in het begin is daar onderweg geen tijd voor. Acquisitie en het eerste fysieke contact zijn vaak belangrijk om daarna online verder te kunnen. Bereid je voor op wat je wilt doen, zien en beleven tijdens je reis. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te kijken hoe andere digital nomads leven en wat zij doen. Kijk veel YouTube en lees forums over mensen die hetzelfde hebben ervaren, dan krijg je een goed beeld van de werkelijkheid.

Let wel op, er zijn ook veel (oppervlakkige) digital nomad beelden die niet kloppen. Met je laptop op het strand en een cocktail in je hand is absoluut geen realistisch beeld! Zand en laptop zijn geen vrienden en in de zon zie je niets op je scherm. En dan alcohol tijdens je werk is (voor de meesten) niet goed voor een accuraat eindresultaat. Vijf dagen in je camper bivakkeren omdat het regent, die foto’s zie je weinig.

 

Tot slot, wat is jou favoriete bestemming?

Tot nu toe is dat Marokko vanwege de grote verscheidenheid aan natuur en de enorm gastvrije mensen die bijvoorbeeld zonder ons te kennen ontbijt aan de bus kwamen brengen. Deze mooie ontmoetingen met de lokale bevolking en medereizigers zijn onvergetelijk.

Tijdens de lockdown kregen we vijf weken lang restaurantwaardig eten geschonken van twee Marokkaanse families die, zonder ons te vragen, voor ons wilden zorgen. Die mensen hebben niets maar delen alles met een grote glimlach. Daar word ik gelukkig van. Vaak zie je dat wanneer mensen meer bezitten, de gezichten langer worden en er altijd haast is om van hier naar daar te rennen. Ze hebben geen tijd meer om eens stil te staan bij een ondergaande zon of om te horen hoe mooi de vogels fluiten bij de zonsopgang.

 ”Ik wens iedereen een gelukkig leven zoals wij die ervaren. Want iedere dag verwonderen wij ons waar we dit geluk aan verdiend hebben!”

 

Disclaimer: Al het beeldmateriaal gebruikt in deze blog is gemaakt en eigendom van Diana Beekvelt