Gooi jij het roer om? Er is één ding zeker op jouw avontuur naar jouw droomleven: je zult hoe dan ook obstakels tegenkomen die je moet overwinnen! In deze blog vertel ik je hoe jij om kunt gaan met de obstakels die je tegen gaat komen tijdens jouw pad naar een avontuurlijker en vrijer leven.

Veel mensen die hun leven willen omgooien, geven (veel te snel) op omdat ze een obstakel tegenkomen. Alleen degene die volhouden en écht willen, bereiken uiteindelijk hun doel. 

 

Jij bent niet het obstakel!

 

Stel je voor: je hebt net je eerste klant binnen gehaald met jouw eigen bedrijf. Je bent super trots en vertelt iedereen dat je jouw eerste klant hebt! Snel ga je aan de slag met de opdracht en binnen een week lever je je werk af. Maar helaas…De klant is niet tevreden met het resultaat. Je kunt wel door de grond zakken. ‘Zie je nou…’ denk je bij jezelf. ‘Ik ben niet goed genoeg om dit te doen en misschien is eigen baas zijn ook wel niet voor me weggelegd’.

Herken jij deze gedachtes? En zie je wat er hier gebeurt? In plaats van dat je rationeel naar het product en de klant kijkt, trek je het probleem naar jezelf toe en verwijdt je jezelf gelijk allerlei dingen. Het lijkt er bijna op alsof jij het product zelf bent! 

In dit soort situaties is het belangrijk dat je jezelf loskoppelt van het obstakel wat je tegen komt. Jij bent niet de oorzaak van de ontevredenheid van de klant, er kunnen 1000 en 1 redenen zijn waarom de uitkomst niet is zoals de klant verwachtte. 

Natuurlijk had het fijner geweest als jouw eerste klant wél direct tevreden was, maar in dit geval heb je in ieder geval je eerste klant gehad. Nu is het zaak om uit te zoeken waarom deze klant niet tevreden is. 

 

Hoe ga je hiermee om?

 

In plaats van jezelf negatief te beoordelen op het resultaat, is er iets veel slimmers wat je kunt doen. Ik maak in dit soort situaties altijd gebruik van omdenken. Zie dit ‘obstakel’ als een leermoment én een kans om jouw product te verbeteren! Overwin je angst en trots en vraag feedback aan deze klant.

Het is niet erg als deze klant vervolgens nog steeds niet helemaal tevreden is en je geen 10 geeft. Maar zorg in ieder geval dat je er iets van leert! Ga vervolgens ook na bij anderen of zij het eens zijn met de feedback. Kijk waar je mogelijke verbeteringen kunt toevoegen aan je product. Leer van deze klant en zijn feedback! 

 

Ja maar, ik heb nog geen klanten…

 

Misschien denk je nu wel bij jezelf: ‘ja maar deze persoon heeft tenminste al klanten. Ik niet…’ Dat jij nog geen klanten hebt betekent niet dat die niet gaan komen en dat je iets fout doet! Er kunnen een miljoen redenen zijn waarom jij nog geen klanten hebt. Misschien was de timing net niet goed, of bood je je product aan een verkeerde doelgroep aan. Of misschien ben je te breed en heb je jouw niche nog niet specifiek genoeg gemaakt. 

 Leestip: Het geheim achter succesvolle bedrijven

 

Het roer om…Een vrij en avontuurlijk leven gaan leiden is een leerproces!

 

Onthoud goed dat het avontuur naar jouw droomleven een leerproces is. Stapje voor stapje kom je steeds verder bij jouw droomleven. Wist je dat de grootste uitvinders veel vaker fouten gemaakt hebben dan successen hebben gehad? Maar juist door deze fouten te maken zijn ze bij deze successen gekomen, omdat ze doorzetten! 

Ik heb niet gefaald, ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken’ 

(Thomas A. Edison, uitvinder van de gloeilamp)

 

Fouten maken mag niet, het moet

Denk je dat Thomas de gloeilamp uitgevonden had als hij na een aantal mislukte pogingen gestopt was en had bedacht dat hij niet capabel genoeg is om een gloeilamp te maken? Nope. Het gaat niet om jou of om jouw eigenwaarde, het gaat erom dat je uit gaat zoeken welke factoren er zijn die voor bepaalde uitkomsten zorgen zodat je uiteindelijk ‘de code’ hebt die de gewenste uitkomst heeft! En om deze code te kraken zul je continu moeten leren, bijschaven, toepassen en herhalen. 

Tip: vraag jezelf bij elke lastige situatie die je tegen bent gekomen af wat je van de situatie geleerd hebt. Dus stel jezelf de volgende 2 vragen:

  • Wat heb ik van deze situatie geleerd?
  • Wat kan ik de volgende keer anders doen om deze situatie te voorkomen?

Schrijf dit op in een dagboekje zodat je later kunt teruglezen hoe je met de situatie omging (en om te zien wat je in de tussentijd allemaal alweer geleerd hebt!)

Gooi jij het roer om? Vergeet dan niet dat je bezig bent met misschien wel één van de grootste veranderingen in je leven te bewerkstelligen!

Fouten maken is oké en je gaat er alleen maar van groeien. En bedenk jezelf dat er heel veel mensen zijn die niet eens zover komen om de stap te zetten naar hun droomleven!

 

Jouw 5 mantra’s naar succes

Elke fout die ik maak, zorgt ervoor dat ik een stap dichterbij mijn doel kom

Ik ben niet mijn bedrijf

Zolang ik nieuwe dingen leer, ben ik aan het groeien

Ik heb geduld en blijf met babystapjes streven naar mijn droomdoel

Het enige wat nodig is om mijn doel te bereiken, is doorzetten.

 

Herinner jezelf eraan, NIEMAND die door eenzelfde proces is gegaan of daar momenteel in zit, zal jou oordelen op de weg die je volgt of de fouten die je maakt. Het zijn vaak de mensen die hun dromen opgegeven hebben of die niet durven te starten die commentaar leveren.

Dus: schud het van je af en vervolg je eigen pad! En onthoud goed, door deze lessen vind je uiteindelijk de code van de kluis. Want pas als je alle cijfertjes hebt gevonden gaat de kluis open. 

 

Geduld is een schone zaak

 

Het bereiken van jouw droomleven gaat niet over één dag ijs. Als dat zo zou zijn, dan betekent dat eigenlijk dat je al heel dicht bij je droomleven was ;). Je zult merken dat dit een langdurig proces is waarbij je telkens kleine stapjes zet die ervoor zorgen dat je steeds dichter bij je droom leven komt. En wellicht verandert jouw visie op hoe jouw droomleven eruit ziet zelfs wel onderweg! 

Maar elke stap die jij zet, zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt en lekkerder in je vel gaat zitten. Het belangrijkste hierin is dat je jouw (baby)stapjes zichtbaar maakt voor jezelf. Als je altijd maar bezig bent met de volgende stap en niet terug kijkt, is het heel gemakkelijk om te vergeten wat je al bereikt hebt en hoe ver je eigenlijk al gekomen bent!

En vergeet niet, wees geduldig naar jezelf toe. Het roer om is een reis op zich en die moet ook leuk zijn. 

 

Connect met like minded mensen

 

Er is niets meer demotiverend dan mensen in jouw omgeving die jou continu zeggen dat wat jij wilt niet mogelijk is. Maar één troost: hoewel het misschien lijkt of er geen like minded mensen in jouw omgeving zijn, die zijn er wel! En jouw pad naar een vrijer en avontuurlijker leven hoeft niet eenzaam te zijn. Ga dus op zoek naar mensen die ook hetzelfde pad aan het lopen zijn en connect! Zoek mensen bij wie je steun kunt zoeken en die je aanmoedigen om door te gaan. En soms is het vinden van een community waarin je ziet dat je echt niet de enige bent met jouw plannen al genoeg.

 

Tot Slot

Dus, of je nu bezig bent met het zoeken van een locatie onafhankelijke baan, een eigen onderneming wilt opzetten of gewoon een groot reis avontuur wilt aangaan, je zult ongetwijfeld obstakels tegenkomen en het is van groot belang dat je DOOR BLIJFT GAAN!

Het grootste verschil tussen mensen die succesvol een eigen online onderneming starten of het reisavontuur van hun leven aangaan én mensen die dat niet doen en voor een baas blijven werken, is dat ze niet opgeven bij de obstakels die ze tegenkomen. Dus hou vol, ga door, maak fouten! Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat jij jouw droomleven bereikt hebt!

Wil je ook een online business starten maar zie je door de bomen het bos niet meer en kan je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan hier een gratis inspiratie sessie aan!