Het komt regelmatig voor dat er sprake is van dubbele lasten. Bijvoorbeeld dat je een dubbele verzekering hebt afgesloten en je twee keer premie betaalt voor een gelijkwaardige dekking.

Wil je een financieel onafhankelijk leven dan is dit een mooie manier om geld te besparen. Check daarom onderstaande situaties en tips en kijk of je met dubbele verzekeringen te maken hebt.

Lidmaatschap NKC en pechhulp in autoverzekering

Heb je een autoverzekering met een aanvullende dekking voor pechhulp en ben je lid van de ANWB met Wegenwacht? In deze situatie is er sprake van een dubbele last. Door de Wegenwacht op te zeggen of de aanvullende pechhulp uit je autoverzekering te halen, bespaar je geld. Kijk wel even wat in jouw situatie het voordeligst is.

 

Creditcard en reisverzekering

Ga je op reis dan is het belangrijk dat je een reisverzekering afsluit. Tenzij de reis wat dat betreft al gedekt is. Bijvoorbeeld als je een reis hebt gepland en met je creditcard hebt betaald, waar mogelijk een reisverzekering bijzit. Dan hoef je niet een aparte reisverzekering af te sluiten voor de trip, want dan betaal je dubbel. Controleer daarom altijd of je al een reisverzekering hebt. 

Aanvullende zorgverzekering en medische kosten reisverzekering

Heb je een zorgverzekering met aanvullende dekking voor zorgkosten in het buitenland? In dat geval hoef je bij een reisverzekering geen dekking voor medische kosten te hebben. De aanvullende zorgverzekering voorziet dan namelijk al in de vergoeding voor medische kosten.

Doorlopende en kortlopende reisverzekering

Misschien heb je in het verleden wel een doorlopende reisverzekering afgesloten en hoef je voor je volgende reis geen kortlopende en duurdere polis af te sluiten. Check bij een doorlopende reisverzekering wel regelmatig even de dekking. Als je niet van plan bent om nog te gaan wintersporten en er zit een wintersportdekking in je verzekering dan is deze dekking overbodig.

 

Reisverzekering en inboedelverzekering

Een inboedelverzekering met een buitenhuis dekking voorziet in het vergoeden van schade als je laptop bijvoorbeeld wegraakt door diefstal. Een reisverzekering voorziet eveneens in een vergoeding van deze schade. Het is in dit geval mogelijk om geld te besparen door de buitenhuis dekking op te zeggen als je gaat reizen.

 

Autoverzekering en rechtsbijstandverzekering

Bij autoschade en conflicten over de afhandeling ervan is er soms juridische bijstand nodig. Het is mogelijk dat je via een rechtsbijstandverzekering rechts hebt op juridische hulp. Het kan ook zo zijn dat deze dekking al in de polis van je autoverzekering is opgenomen. Dan ben je voor dit onderdeel dus dubbel verzekerd en betaal je onnodig extra geld.

 

Meerdere verzekeringen bij één verzekeraar

Het is verder aan te raden om meerdere verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Dat levert vaak een aantrekkelijke pakketkorting op. Bovendien voorkom je dat er discussie over de afhandeling van de schade ontstaat. Het onderbrengen van meerdere verzekeringen bij één verzekeraar is ook een prima moment om dubbele dekking te voorkomen.

 

Let op bij overstappen naar andere verzekeraar

Het is altijd slim om eens per jaar je verzekeringen op een rijtje te zetten en te kijken of het goedkoper kan. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar is het dan wel aan te raden om alsnog dubbele verzekering te voorkomen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden en naar de dekking van de verzekering.

Is er een Na-u-clausule van toepassing?

Tot slot is het aan te raden om bij het afsluiten of controleren van je verzekeringen na te gaan of er een Na-u-clausule van toepassing is. Indien deze voorwaarde aangaande dubbele dekking in de polis is opgenomen, betekent dit dat je geen schade krijgt uitgekeerd bij een dekking via een andere verzekering.