Als je dacht dat het hebben van een avontuurlijk leven stopt bij het krijgen van kinderen, heb je het goed mis! Alleenstaande moeder Wendy reist voor een groot gedeelte van het jaar in haar zelf omgebouwde buscamper met haar dochter van 6. Terwijl Wendy haar luifel vastzet op een camping in Zwitserland, praten we over de keuze om een vrijer en simpeler leven te leiden, thuisscholing en reizen in een camper.
Hoe zijn jullie in deze levensstijl beland? Wat deed je hiervoor voor werk?
‘’Ik ben altijd dol geweest op reizen. Maar toen ik moeder werd, kreeg ik eigenlijk een saai leven. Ik dacht dat ik, nu ik moeder was, in een koophuis moest wonen en een vaste baan moest hebben. Ik heb jarenlang als wiskunde docent op de middelbare school gewerkt.
Zo gauw mijn dochtertje naar bed ging, zat ik binnen. Na een aantal jaar voelde het helemaal niet meer fijn om elke avond binnen te zitten. Ik had het gevoel dat ik sociaal onhandig aan het worden was, en het zit helemaal niet in mijn aard om zo’n regelmatig leven te leiden.
Toen besloot ik om te kijken of het reizen met mijn dochtertje (toen 4) me zou bevallen. Ik koos bewust voor Nepal. Ik dacht, als we dat kunnen, dan kunnen we alles. En na deze reis wist ik dat we nog veel meer zouden gaan reizen samen!’’
En nu reizen jullie veel in een zelf omgebouwde buscamper, hoe komt dat zo?
Tijdens onze reis in Nepal misten we één ding: een eigen bed. De keuze om in een camper te gaan reizen was snel gemaakt. Omdat deze best wel duur zijn, besloot ik om zelf een buscamper om te bouwen. Hoewel ik de oude Mercedes bussen heel erg gaaf vind, staat het gewicht en brandstofverbruik me toch tegen. Het werd daarom een Peugeot Boxer (L3H2) uit 2011.
Helaas bleek de bus, ondanks een professionele aankoopkeuring, toch veel gebreken te hebben. Na een aantal maanden kon ik eindelijk aan de slag met het interieur! Alles wat ik zelf kon, deed ik zelf. Andere dingen heb ik samen gedaan zoals de elektra. Iemand heeft me geholpen met de keuken, maar die kwam van de één op andere dag niet meer opdagen. Ik had gezien hoe hij het deed en dacht, ach joh dat kan ik heus wel, misschien niet perfect maar het resultaat mag er zijn!
Je was eerst wiskunde docente, op welke manier zorg je nu voor inkomen?
Ik werkte al ruim 18 jaar in het onderwijs, als docente en lerarenopleider. Ik was toe aan en ander soort uitdaging. Ik leerde veel over online marketing en probeerde dat uit met een eigen bedrijf voor (online) wiskunde begeleiding. Ontzettend leerzaam, maar ik was nog steeds bezig in bekend gebied, wiskunde onderwijs. Ik wilde graag eens met iets heel anders bezig zijn dan wiskunde.
Eind 2019 ben ik mijn blog gestart om gelijkgestemden te informeren en inspireren. Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links waarmee ik wat verdien. Daarnaast handel ik in cryptocurrency en beleg ik. Gelukkig hebben we ook een klein spaarpotje waar we van kunnen leven voor nu. Het belangrijkste om op deze manier te kunnen leven is zorgen dat we zuinig leven.
En het liefst werk ik eigenlijk liever niet, haha! Maar helaas heb ik nog geen geldboom kunnen kweken 😉 Ik wil graag zo veel mogelijk werken onder mijn eigen voorwaarden. Jarenlang heeft een school bepaald wanneer ik vakanties had en wat mijn werktijden waren. Het voelt heerlijk om nu mijn eigen ritme te kunnen volgen. Ik voel weer ruimte om mijn hart te volgen.
Ik heb op dit moment de keuze om zoveel vrijheid in mijn leven te hebben. Ik kies er bewust voor om veel tijd door te brengen met mijn kind en het is fijn om haar niet naar een opvang of oppas te brengen.
Je geeft thuisscholing aan je dochtertje, waarom heb je ervoor gekozen om thuisscholing te geven?
De hoofdreden om thuisscholing te geven was voor mij niet reisgerelateerd. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik geen geschikte school kon vinden in de buurt van waar we woonden. Ik ben steeds anders naar het onderwijs gaan kijken toen ik mijn dochtertje kreeg. Goed onderwijs heeft voor mij nu een andere betekenis dan vroeger. Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf kunnen bepalen wat ze leren zodat ze de mogelijkheid hebben te ontdekken waar hun passies liggen en wie ze zijn.
Ik zie dat deze manier van leren goed bij mijn dochtertje past. Ze kan leren op momenten die voor haar goed werken op haar eigen tempo en niveau. Sommigen denken dat je met thuisscholing je kind het contact ‘ontneemt’ met leeftijdsgenootjes. Ik geloof niet dat leeftijdsgenootjes nodig zijn om een rijk sociaal leven te hebben. Nergens in de maatschappij zijn wij geordend volgens leeftijd, behalve op school. Je hoeft niet per sé dezelfde leeftijd te hebben om van elkaar te leren. Tijdens het reizen zoeken we ook Nederlands sprekende kinderen op.
Wat zijn voor jou de voordelen van deze manier van leven?
Dat ik kan doen wat ik voel, en niet wat ik moet van anderen. En ik vind het heerlijk dat ik de hele dag buiten ben. En steeds andere omgevingen en andere mensen ontmoeten. En juist dat laatste heeft ervoor gezorgd dat mijn leven op sociaal gebied veel rijker is geworden dan voor het reizen. We komen nu zoveel verschillende mensen tegen dus mijn wereld is nu veel groter geworden, die was best klein geworden door de geboorte van mijn dochter. Maar het belangrijkste voordeel is dat ik niks moet. Ik wilde bijvoorbeeld naar Spanje, maar besloot vanwege de situatie met corona toch naar Zwitserland te gaan. Niemand die me dan zegt dat dat niet mag of kan, heerlijk!
Wat zijn de nadelen van deze manier van leven?
Het enige nadeel voor ons is dat als we op reis zijn, dat we vrienden en familie missen. Het fijnste zou zijn als ze allemaal meegingen. Daarom houden we ook onze thuisbasis in Nederland zodat we ze regelmatig op kunnen zoeken als we in Nederland zijn
Wat is wat jou betreft de beste tip voor ouders die dezelfde stappen willen zetten?
Volg je hart, doe wat je voelt wat je moet doen! Volg je eigen natuur en als je voelt dat er iets niet klopt, dan moet je er wat aan doen. Niet bang zijn, gewoon doen. Geloof mij, als ik het kan, kan iedereen het! Gewoon doen. Het enige dat kan gebeuren, is dat het niet is wat je verwacht had, maar dat mag. Je bent dan in elk geval een hele leerzame ervaring rijker!
Wil je meer lezen over de avonturen van Wendy en haar dochtertje? Bekijk dan haar blog Wild Cooky vol met tips over thuisscholing, vrij leven, reizen met een camper en nog veel meer!