Chantal (26) besloot direct na haar studie ‘Duurzaamheid en Leiderschap’ om als zzp’er aan de slag te gaan als online duurzaamheidsadviseur. De start was niet geheel ideaal getimed; de corona crisis was net gaande, maar dat liet Chantal niet weerhouden om haar plan te volgen. Niet vanuit huis, maar vanuit haar camper werkt ze nu al reizend als online duurzaamheidsadviseur! In dit interview lees je over de ups en downs én geeft Chantal tips voor zzp’ers die ook willen reizen en werken in een camper.

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

Chantal Spruit duurzaamheidsadviseur

Chantal Spruit

Hoi! Ik ben Chantal Spruit en ik werk als online duurzaamheidsadviseur.  Tijdens mijn opleiding facility management heb ik altijd duurzaamheid voorop gesteld. Na mijn bachelor heb ik een master duurzaamheid en leiderschap in Zweden. Zweden is één van de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Deze tijd was heel leerzaam om dingen op een andere manier te bekijken, want onze groep studenten was o

ntzettend divers met wel 25 nationaliteiten. Ik ging het leven ook in een ander perspectief zien. Het zette me aan het denken over hoe ik mijn toekomst voor me zag. Ik had eigenlijk altijd het stereotype succes beeld voor me, huis boompje beestje, trouwen en kinderen. Maar is dat eigenlijk wel wat ik wil? En past dat wel bij de tijd waarin we nu leven?

Ik heb mijn vriend Thomas in 2017 leren kennen in Malta. In het jaar dat ik in Zweden zat, gaf hij Engelse les in Vietnam. Hij is half Maltees en half Engels. We hebben een lange tijd een lat relatie gehad, maar toen kwam het moment dat we samen konden gaan wonen. Ik was echter nog steeds aan het worstelen met hoe ik mijn leven voor me zag. Waar zouden we gaan wonen? In Nederland? In Malta? Of een ander land? Na lang wikken en wegen, kwamen we erop uit om verschillende landen te gaan ontdekken. We willen andere levenswijzen zien, hiervan leren en daardoor ontdekken wat bij ons past.

En hoe kwam zo het besluit om als zzp’er aan de slag te gaan, precies tijdens het begin van de corona crisis?

Toen de knoop doorgehakt was om rond te gaan reizen, heb ik eerst nog gesolliciteerd bij organisaties om volledig online te gaan werken als online duurzaamheidsadviseur. Maar voor de corona crisis was dat voor die bedrijven nog totaal geen optie. Na een aantal sollicitaties besloot ik dat dit het niet ging worden. Ik ben me toen gaan verdiepen in het starten van een eigen onderneming en zo ben ik sinds maart 2020 voor mezelf begonnen! En toen kwamen ineens alle maatregelen…Echter pakte dat voor mij heel positief uit omdat ik online werk en iedereen toen ineens online ging werken! Ik werk nu ongeveer 30 uur per week, soms wat meer en soms wat minder. 

Voor mijn vriend pakte de crisis helaas iets minder goed uit. Hij is al bijna 10 jaar Engels Docent. Eerst in Malta en daarna een jaar in Vietnam. Door de corona crisis is het aantal online Engelse docenten echt exponentieel gestegen waardoor hij enorm veel concurrentie heeft gekregen. En iedereen biedt zijn diensten voor zo een lage prijs aan dat je daar niet tegenop kunt concurreren.

Hoe viel de keuze zo op het rondreizen in een camper? Hadden jullie hier al ervaring mee?

We hebben altijd de behoefte gehad om meer te zien van de wereld. Ik heb wel veel gereisd en Thomas heeft een jaar in Vietnam gewerkt. Omdat we meerdere landen wilden ontdekken in Europa leek ons een camper ideaal. 

We hebben wel heel bewust voor een camper gekozen en niet voor een bus. Een bus leek ons te klein om in te wonen en we hadden geen zin om bijvoorbeeld het bed telkens om te bouwen. Het moet wel comfortabel blijven. We hebben lang gezocht naar een camper die echt past bij onze wensen. We wilden graag een alkoof camper met 2 tafels zodat we beide onze eigen werkplek zouden hebben. Na lang zoeken vonden we die: een Knaus Eifelland uit 2001. We kochten hem in december bij de dealer met een paar maanden garantie. Eerst hebben we hem getest in Nederland zodat we wisten hoe alles zou werken en wat we precies nodig zouden hebben op reis. 

Toen stonden we op het punt om naar Spanje te gaan maar gingen alle grenzen dicht! We zijn toen een paar maanden in Groningen gaan staan. We dachten als er één plek is waar corona zich langzaam verspreidt, is dat Groningen. Het beviel eigenlijk wel, om rustig te wennen aan het camperleven. Toen de grenzen langzaam weer open gingen zijn we rond juli naar Duitsland gegaan, om daarna onze reis te vervolgen naar Frankrijk en Spanje.

Het is echt een grote mentale omschakeling van wonen in een huis naar een camper. Je bent bepaalde luxes gewend en komt er nu achter dat sommige dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als wanneer je in een huis woont.

Wil je ook eens in een camper reizen? Lees dan ook: Een camper huren? dit zijn de drie grootste verhuurplatforms (+ kortingscodes)

 

Je werkt als online duurzaamheidsadviseur en bent pas dit jaar gestart met jouw eigen onderneming. Hoe kom je aan klanten? Heb je hier nog tips voor beginners?

Ik heb naast mijn studie altijd heel veel gewerkt waardoor ik een breed netwerk heb. Mijn klanten komen ook voornamelijk uit mijn netwerk en via via. Ik heb nog niet actief hoeven zoeken naar nieuwe klanten. Ik heb wel actief naar mensen gezocht waar ik mee kan sparren, mensen die ik wel of niet ken, maar mij wel tips kunnen geven.

Mijn tip is om vooral goed contacten te onderhouden met mensen die je al kent. En zorg dat je zichtbaar bent, ik gebruik hier LinkedIn voor. Deel met anderen wat jij precies voor werk doet waardoor zij je onthouden of weer kunnen aanraden bij iemand anders.

Wat zijn voor jullie de voordelen van deze manier van leven?

Een groot voordeel voor ons is dat we nu aan elkaar kunnen wennen omdat we daadwerkelijk samenwonen. Het is niet de bedoeling om voor altijd in een camper te wonen, we willen ons wel settelen maar we weten nog niet waar. Onze camper geeft ons de ideale gelegenheid om te kijken welke landen ons wel bevallen en welke niet, maar ook welke levenswijze ons bevalt en welke niet. En natuurlijk is het reizen zelf voor ons ook een voordeel, we zien op deze manier zoveel mooie nieuwe plekken! Vorige week waren we in de alpen bij mijn nicht op de boerderij. De uitzichten daar zijn echt prachtig! We merken dat je veel meer ziet van een land als je fulltime met een camper reist dan wanneer je maar 2 weken op vakantie gaat.  En het is ook een voordeel dat je kan ontdekken en doen en laten wat je wilt. 

En wat zijn voor jullie de nadelen van deze manier van leven? En hoe gaan jullie daarmee om?

Wat ik lastig vind is dat je telkens weer opnieuw moet oriënteren waar alles zich bevindt op het moment dat we op een nieuwe plek komen. Ik heb eigenlijk wel de tijd nodig om te settelen. Dan heb ik bijvoorbeeld zin om iets lekkers te eten, maar weet ik nog niet eens waar de supermarkt is. Ik mis dus soms het gemak om de dingen die je normaliter gewoon om je heen hebt, ineens te moeten zoeken. Zo kost alles met een camper veel meer energie waar je voorheen niet eens over nadacht: waar gaan we vannacht slapen? Waar kunnen we ons water vullen en de vuilwatertank legen? Je moet dus veel meer nadenken over de dingen die normaal helemaal niet van toepassing zijn. 

Zo herinner ik me nog heel goed een van de eerste nachten dat we weggingen. We waren vergeten ons water bij te vullen. Het was donker en we zeulden heen en weer met emmers water. Bij de eerste paar emmers besefte ik me hoe mooi het was dat ik me nu ineens heel erg bewust was van hoeveel water we nu verbruiken. Maar vele emmers later dacht ik jeetje zeg…wat een klus, nu is het wel mooi geweest 😉

Hoe zorg je dat je een goede internetverbinding hebt om te werken vanuit je camper?

Dat was inderdaad ook nog een uitdaging waar je thuis niet over nadenkt. De Wifi op campings en bij restaurants is lang niet altijd goed genoeg om te videobellen. En ik doe dat met mijn klanten heel veel. Ik heb een zakelijk abonnement met onbeperkt internet in Nederland en 50gb in Europa. Dat klinkt veel, maar je bent hier zo doorheen! 

Hoe richt je jouw werktijden in als online duurzaamheidsadviseur?

We hebben vaste werkdagen en vaste reisdagen. Op woensdag en in het weekend ben ik vrij en de rest van de dagen werk ik. Op de vrije dagen rijden we vaak naar een nieuwe plek om ons weer voor de werkdagen te settelen. Maar soms ontkomen we er niet aan om extra te verkassen als bijvoorbeeld de internetverbinding heel slecht is. Mijn werktijden vul ik wel helemaal zelf in en zijn heel afwisselend. Het ligt eraan hoeveel projecten ik heb lopen. Ik wil het liefst geen 40 uur per week werken, al gebeurt dat vaak toch wel 😉

Wat vindt jullie omgeving ervan dat jullie op deze manier leven?

In het begin moesten ze wel even wennen aan onze manier van leven. Veel mensen hadden wel een mening en die was niet altijd even positief. Al gaven mensen die mening niet zo snel vanuit zichzelf. Mijn vader heeft me heel erg aangemoedigd om zzp’er te worden. Hij vond dat als het niet zou lukken, je toch altijd nog wat anders zou kunnen gaan doen. Mijn moeder vond het wat lastiger, maar nu ze ziet dat we deze manier van leven heel erg fijn vinden, is ze er ook oké mee. 

Wat wel een grappig verhaal was, is dat de camper dealer ook een hele duidelijke mening had. Toen we de camper kochten, vroeg de eigenaar wat voor werk ik deed. Ik vertelde dat ik online werkte en in de camper ging wonen. Hij keek me verbaasd aan en zei pruttelend; ‘pff tssss, nou, dat je dat doet!!! Wat raar…Als mijn kinderen dat maar niet doen!’’ Dat was wel een bijzonder moment…

Denk je dat jullie manier van leven voor iedereen weggelegd is?

Ik denk het niet, je moet hier wel een bepaalde mentaliteit voor hebben. Zo moet ik er zelf ook nog best wel aan wennen. Ik ben heel erg gestructureerd en best pragmatisch, terwijl mijn vriend heel ‘erg mediterraans’ en ‘go with the flow’ is. Ik denk dat zijn mindset wel iets beter past bij het camperleven. Daarnaast moet je open staan voor nieuwe situaties en beseffen dat dingen niet per sé perfect hoeven te zijn om goed te zijn. Zo staan we nu bijvoorbeeld op een parkeerterrein met harde muziek. En het is heel erg druk met auto’s. Je zou dit dus niet echt omschrijven als de ideale plek om te wonen. Maar we hebben wel gratis voorzieningen en een supermarkt om de hoek. 

Voor dit leven moet je dus open staan om dingen op een andere manier te bekijken. Oh, en je moet minder luxe kunnen leven 😉

Wat zou voor iemand die ook voor zichzelf wilt beginnen, of een andere droom wilt najagen, de eerste stap zijn om zijn droom waar te maken?

Wat mij heel erg geholpen heeft, is om mijn ideeën door te spreken. Ik bespreek met mijn vriend bijvoorbeeld wat ik op mijn website zet, of waar ik me op zal focussen. Maar ook de grotere dingen zoals waar ik heen wil met mijn bedrijf. En deel je dromen met anderen! Ik ben in maart daadwerkelijk begonnen als zzp’er maar in oktober deelde ik mijn ideeën al met mijn omgeving. Door het de wijde wereld in te brengen kreeg ik weer vragen waardoor ik mijn idee concreter kon maken. En zo kunnen mensen je ook helpen! 

Wat is jouw beste financiële tip voor digital nomads in een camper?

Onze maandelijkse kosten vallen toch hoger uit dan we hadden gedacht. Maar we merken wel dat je dat ook wel heel erg kunt beïnvloeden. Je hebt wel vaste kosten waar je niet onderuit komt als een camperverzekering en wegenbelasting. Maar wij besparen bijvoorbeeld weer op stroom doordat we zonnepanelen op de camper hebben. Wat sowieso handig is, is om je financiën goed in kaart te brengen. Zo weet je wat je nodig hebt qua inkomsten en spaargeld én wordt duidelijk op welke kosten je kunt besparen. Wat ook heel erg helpt is als je flexibel bent in hoe je je inkomsten gaat verdienen. Zo zijn wij nu aan het kijken naar een wwoof adres zodat Thomas een paar uur per dag kan gaan werken en we een vaste plek hebben waar vandaan ik kan werken. Want reizen van je spaargeld gaat heel hard!

Wat is de grootste mentale uitdaging aan jullie levensstijl?

Het loslaten van dingen en de situatie nemen zoals hij komt, is voor mij de grootste uitdaging. Voor mij is die uitdaging groter dan voor mijn vriend. Misschien is het ook wel iets Nederlands om dingen zo ontzettend onder controle te hebben. Soms zijn we bijvoorbeeld van plan ergens heen te reizen en dan blijkt onze camper veel trager dan google maps zei. En dan moeten we dus iets anders vinden. Ik vind dat nooit zo fijn. Al leer je tijdens het reizen wel steeds beter te accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn en je niet alles kunt beïnvloeden.

Wat zou je adviseren aan toekomstige digital nomads die willen starten met het opzetten van een business om locatie onafhankelijk te gaan leven?

In de eerste instantie zou ik aanraden om verhalen te lezen en horen van anderen. Probeer een kijkje in de keuken te krijgen! Wij hebben echt maanden het internet afgestruind op zoek naar verhalen van andere digital nomads en mensen die in een camper leven. Want waar moet je op letten bij de aankoop van een camper? En wat zoeken we precies in een camper? Voor het starten van een eigen bedrijf geldt hetzelfde. Hoe werkt het starten als zzp’er en wat moet ik allemaal regelen? Neem de tijd om dit uit te zoeken. En probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar maak gebruik van de informatie die er al is!

Meer lezen over Chantal en haar diensten? Neem dan een kijkje op haar website!

Wil jij ook als digital nomad aan de slag en wil je graag online gaan ondernemen? Maar kan je wel wat hulp gebruiken omdat je door de bomen het bos niet meer ziet waar je moet beginnen? Plan dan een gratis inspiratie sessie in met Ashley!