Een droomleven. Zo zouden velen het leven van Jord, Marine en Luna wel omschrijven. Samen verzorgen ze met hun bedrijf Côte et Rêve kleinschalige actieve all-in (surf)vakanties én zijn ze bezig met het bouwen van een duurzaam huis! 

In dit interview vertelt Jord ons over hoe ze hun hart volgen en hun leven op hun manier leiden, én dat het echt niet altijd het droombeeld is wat je op social media ziet.

Meet Jord, Marine en Luna!

Vertel eens, wie zijn jullie?

Wij zijn Jord (34) en Marine (32). Marine is Française en ik ben opgegroeid in het Westland. Vanaf jonge leeftijd was ik al actief met surfen en surf les geven in Nederland en Frankrijk. Tijdens mijn sportopleiding heb ik geholpen met het opzetten van de eerste surfschool in het Westland. Dat is nu Dreams surfschool geworden in Ter Heijde.

Ik kon me altijd goed optrekken aan de ervaren surfers van de Ter Heijdse surfclub De 4 winden. Zij inspireerden me ook de winters te gaan reizen voor de surf. Later ben ik in Scheveningen gaan werken bij surfles.nl wat nu The Shore is. Toen ik 27 was, ben ik in Costa Rica op de Rancho Burica gaan werken. Daar managede ik voor 2,5 jaar lang de toko (speaking of dream jobs). 

 

Jord in de bomen tijdens zijn verblijf in Costa Rica!

Toen ik terug kwam, wilde ik graag voor mezelf werken. Ik was klaar met de snelle groei van het surfwereldje en het voelde alsof ik niet meer bezig was met mijn eigen passie. Ook wilde ik eens weten hoe het was om voor mezelf te werken in plaats van voor een baas. Daarnaast leek het me leuk om meer te gaan doen dan alleen surflessen geven. Ik zocht meer diepgang in mijn werk.

Dat begon met het werken met kinderen met een autistische achtergrond via stichting Klimkoord. Ik nam ze mee surfen of we gingen bijvoorbeeld frambozen plukken of skaten. Vaak zag je de kinderen tijdens zo’n activiteit helemaal opbloeien. 

 

Droomgolven surfen tijdens je werk…

 

Niet veel later nam ik ook volwassenen voor een dag mee om even een pauze te nemen uit de ratrace waar we in leven. Ook was er tijdens zo’n dag ruimte voor zelfreflectie en een kennismaking met meditatie. Inmiddels was ik zelf ook wel weer toe aan een reisje, en zo ontstond Op Pad met Jord!

Ik maakte een lange reis van 9 maanden naar het zuiden waarbij telkens nieuwe gasten in de camper mee reisden. Deze gasten nam ik mee op pad, ik kookte voor ze en coachte ze in het surfen. Later heb ik dat voor 3 maanden in Ierland gedaan én in Bretagne.

 

Genieten tijdens een roadtrip!

 

Marine heeft tijdens haar jeugd op een zeilboot gewoond vanaf dat ze 1,5 jaar was. Het idee was om een jaar lang te reizen om de wereld, maar dat werd 15 jaar! Na haar verpleegkunde opleiding wilde ze graag weer naar de tropen en is ze gaan werken in Guadeloupe. Tijdens een uitstapje naar de Filipijnen ontdekte ze het surfen en was stoked!

 

Marine op de zeilboot toen ze nog klein was!

En hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

In Bretagne leerde ik Marine kennen tijdens één van mijn trips met Op Pad met Jord. Ze reageerde op een instagram bericht en toen ben ik haar gaan opzoeken omdat ik Bretagne toen nog niet zo goed kende qua surfspots. Vanaf het moment dat we elkaar zagen wisten we dat er iets bijzonders was tussen ons…en niet veel later zaten we samen in de camper en werd het Op Pad met Jord en Marine 😉

 

 

Samen hebben we nog eens het rondje gemaakt naar Marokko en bezorgden we onze gasten samen een onvergetelijke vakantie.

 

Op Pad met Jord en Marine op ons privé stukje land

 

En waar staan jullie nu? 

En nu hebben we afgelopen jaar een kindje gekregen, Luna. Dat is weer een heel nieuw en ander soort avontuur! En op pad met gasten én een kindje in een camper is toch wat lastig. Wel hebben we afgelopen 2 zomers op een privé stukje land geleefd met een camper, caravan en tent. Hier hebben we wat try out gasten, familie en vrienden gehad. Als voorbereiding om het op ons eigen land te gaan doen. Dit was een groot succes! Het is heel leuk om te zien dat de families ontzettend genieten om op zo een mooie plek te staan.

 

Op het stukje land waar het huis gebouwd gaat worden

Jullie hebben nog een bijzonder avontuur wat jullie aangegaan zijn, kan je daar wat meer over vertellen?

Jazeker. We hebben hier in de Finistère een stukje grond gekocht en zijn bezig met ons eigen huis te bouwen! Het stuk grond ligt op 100 meter van het strand en zit in een hele golf rijke omgeving. Het idee is om een combinatie van eigen huis en bed en breakfast op te zetten.

Omdat we het huis zelf bouwen hebben we geen gigantische kosten. Dat heeft als voordeel dat we straks ook niet helemaal vol hoeven met gasten, of dat we elke vierkante meter van ons land moeten gebruiken voor de business. Mensen kunnen dan (optioneel) mee eten en wij guiden ze in het vinden van de beste surfspots en de mooiste plekken in de omgeving.

Het wordt geen standaard surfkamp maar meer de “real deal“ voor degene die dat kunnen waarderen. We willen mensen begeleiden maar verder kunnen ze lekker hun eigen ding doen. En de camper blijft in de tuin en kan dan worden ingezet voor weekendjes weg met onze gasten! En met ons all inclusive concept kunnen ze lekker ontspannen. Geen boodschappen doen en gewoon lekker aanschuiven, all in maar dan alsof je thuis bent.

Het idee op ons stukje land is dat we nooit met meer dan 4 gezinnen (of maximaal 15 personen) zijn in het hoogseizoen. Zo kunnen we de kleinschaligheid en persoonlijkheid blijven bieden. 

 

En dit wordt het eindresultaat!

Wat zijn volgens jou de voordelen van het wonen in een camper?

Het grootste voordeel van het leven in een camper is de vrijheid die je hebt om te gaan en staan waar je maar wilt! Door het wonen in een camper leerde ik dat er ook zonder planning en structuur mooie dingen op je pad komen. Je vind bijvoorbeeld een nieuwe plek zonder dat dit voorzien en georganiseerd was. Dat kregen mijn gasten ook heel erg mee. 

Mijn gasten vroegen vaak in het begin: ‘Wat gaan we doen vandaag?’. En dan zei ik: ‘Weet ik niet, laten we kijken naar de voorspellingen en dan zien we wel waar we terecht komen’. Dan kreeg ik vaak de volgende vraag: ‘Oke, en morgenochtend dan?’. En dan zei ik weer: ‘Nou…laten we wakker worden, en zorgen dat we op de goede plek zijn voor de surf en dan zien we wel’. 

Wat dus heel erg leidend was tijdens het wonen en reizen in een camper, is dat als je je ergens niet op je plek voelt of dat je het wel gezien hebt, je met je hele huis kunt verhuizen. In dat opzicht ben je natuurlijk een soort van nomad, niet zozeer vanwege voedselvoorziening, maar vanwege ‘de behoefte aan plezier’. Je wordt je heel bewust van waar je plezier uit haalt en waar je wel of niet blij van wordt. 

 

jord interview

De eerste camper van Op Pad met Jord aan het werk!

Wat zijn volgens jou de nadelen van het wonen in een camper?

Het leven in een camper heeft heel veel voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Het grootste nadeel voor mij is dat het zo populair is geworden, en dat de faciliteiten er niet echt zijn voor zoveel camperaars. Het was altijd best lastig om een mooie plek te vinden waar je dan ook je afval kunt weggooien of je wc kunt legen.

Vervolgens maken de camperaars er een zooitje van en daar worden de locals op hun beurt natuurlijk niet blij van. Het zou goed zijn als er iets aan gedaan wordt zodat er meer voorzieningen komen. Als ik ooit nog eens een campertrip ga maken met het gezin, denk ik dat we het binnenland eens gaan ontdekken (Op zoek naar de plekken waar je niet met 10 andere Hymers op de parkeerplaats staat ;)). Er valt natuurlijk zoveel meer te zien dan alleen de kust!

 

Soms kom je toch nog van die droomplekjes tegen…die je helemaal voor jezelf hebt!

 

Marine heeft op de zeilboot voor een groot gedeelte thuisscholing gehad. In hoeverre overwegen jullie dat ook te doen?

Het grote voordeel van thuisscholing onderweg (ofwel world schooling) is dat je heel veel leert van reizen, ondernemende ouders, andere indrukken, talen, het creatieve en de rust ipv de druk van school en scoren. Maar bepaalde dingen moet je gewoon leren. Marine is ook naar school geweest tussendoor op eilanden van de Franse kolonie.

Het nadeel van thuisscholing is op sociaal vlak, als je dan een keer wel in het schoolsysteem komt, ken je dat niet zo goed, en je draai vinden is dan wellicht wat lastiger, aldus Marine haar ervaring. 

Wij vinden het belangrijk dat ons kind zich ook sociaal goed ontwikkelt en dan kom je op het volgende: jammer dat het niet normaler is om een avontuur te leven en dat er meer zijn die het zo doen. Zo zouden er meer gelegenheden zijn waar kinderen die thuisscholing krijgen elkaar kunnen ontmoeten.

Misschien gaan wij de eerste paar jaar wel thuisscholing doen en dan daarna naar school. Tenzij Luna natuurlijk zelf graag naar school wilt, dan mag ze gewoon gelijk naar school! Hier in Frankrijk heb je overigens ook de optie om half half te doen. Dus een half jaar thuisscholing en half jaar op school. Dan kan je tijdens het half jaar bijvoorbeeld reizen en andere toffe projecten ondernemen. 

 

De zeilboot waar Marine op gewoond heeft

Ervaren jullie je leven ook als een droomleven?

Tja…ik vind het altijd het grote nadeel dat het op social media altijd neer komt op het leiden van een droomleven. Maar wij volgen inderdaad wel ons hart en dat doen we al heel lang. In tegenstelling tot anderen die misschien inderdaad blijven hangen in een stramien.

Maar het belangrijkste is denk ik dat je dit leert langzaam los te laten. Dus dat je objectief voor ogen houdt vrijer te leven, eigen baas te zijn, veel tijd door te brengen met hetgeen wat je graag doet en bijvoorbeeld je familie. En dan de keerzijde voor lief nemen.

Want die keerzijde is er uiteraard ook. Wat betreft ons werk ook, de setup is dat we veel tijd samen kunnen doorbrengen en tegelijkertijd ons geld kunnen verdienen. Maar in de realiteit betekent dit met een kleine baby dat ik vooral aan het werk ben en Marine met de kleine.

Maar dat is wel binnen een straal van 500m2 dus als het nodig was konden we afwisselen, ik was niet óp mijn werk en zij thuis, ze kon ook gewoon even bijvoorbeeld de keuken in om los van het moederschap te zijn. En andersom zat ik dan weer even met Luna en voelde ik me weer echt papa in plaats van alleen maar een werkende man. 

 

Jord en Marine na het bereiden van een heerlijke maaltijd voor de gasten.

 

Daar is de keerzijde weer van dat je helemaal 24/7 bezig bent met zowel je werk en je gezin. Dat is wel even anders dan voor een baas werken of op kantoor en de deur om 17.00 achter je dichttrekken.

Op je werk ben je er echt even helemaal uit. Het voelt wel goed, maar nu is het wel zwaar, want Marine is echt mama en ik ben vooral aan het werk. Maar als we die berg over zijn en ons huis eenmaal gebouwd is, dan verwacht ik dat de structuur die we dan krijgen veel meer rust gaat brengen. Tot het huis af is ontvangen we namelijk onze gasten in tijdelijke pop-up vakantie huisjes die we huren.

 

Het leven wat jullie leiden, als zzp’er een huis bouwen, gaat samen met een behoorlijke financiële onzekerheid. Dit is iets wat mensen soms tegenhoudt dit soort stappen te ondernemen. Wat zou je als tip geven aan iemand die hier bang is voor deze financiële onzekerheid?

Weet je, niet je droomleven volgen is ook prima. Want je kunt ook lekker comfortabel in een pakketje blijven zitten. Tenzij je natuurlijk heel erg ongelukkig in dat pakketje bent, dan is het goed om eruit te bewegen.

Maar ik denk dat je niets moet verheerlijken. Alles heeft zijn keerzijde en die posten wij en vele anderen natuurlijk niet of nauwelijks op social media. Tot nu toe heb ik in mijn ondernemende bestaan het leven altijd heel simpel gehouden. Dus alleen een camper, een verzekering en klaar.

De stap naar een huis bouwen kunnen wij maken omdat we het geluk hebben dat we in onze omgeving mensen hadden die ons financieel supporten. Natuurlijk moeten we dat geld terugbetalen, maar we hebben wel het privilege om een startkapitaal te hebben.  Onze uitgangspositie in deze onderneming met het bouwen van dit huis is dat het een investering is in de toekomst. Je moet dus nu even hard werken maar daardoor heb je na 10 tot 15 jaar wel iets wat in waarde is toegenomen.

Als zelfstandige ondernemer bouw je geen pensioen op dus we vinden het wel belangrijk om in iets te investeren voor de toekomst in de vorm van een huis.  Je moet jezelf natuurlijk ook niet rijk rekenen, wij hebben ook een budget gesteld voor wat we kunnen ophoesten. Dus ja, financiële onzekerheid is er zeker, maar te overzien.

En we hebben ook nog een back up, Marine is verpleegkundige. Dus het is heel fijn als je iets groters onderneemt, zoals bijvoorbeeld je baan opzegt dat er iets is waar je op terug kunt vallen.

Wat ook heel erg bijdraagt is dat we steun voelen van mensen die ons hier begeleiden, zoals Marine haar vader die helpt bij het begeleiden van de bouw. Daarnaast zijn haar ouders sowieso altijd ook avontuurlijk geweest en hebben een beetje hetzelfde leven geleid. Zij hebben altijd voor ogen gehouden dat als je wat wilt het ook lukt zolang je je einddoel voorop houdt.

Dus onze tip: als de kans zich voordoet, pak hem! Houd je doel voor ogen en dan kom je er wel! Durf je enthousiasme te volgen en blijf alert op kansen en benut deze. En weet dat je hoe dan ook problemen tegenkomt en dat er lastige periodes tussen zitten. Maar die los je dan weer vanzelf op en daar leer je weer van. 

 

Één van de eerste surfsessies van mama Marine na de bevalling

 

Heb je nog tips voor mensen die graag hun dromen achterna willen gaan? 

Ik denk dat het heel goed is om over je dromen te praten. Let wel op; wees wel selectief in met wie je je droom deelt! Als er één ding belangrijk is, is het dat je hoort van anderen dat dat voor hen heeft gewerkt in plaats van het tegenovergestelde.

En zoals je weet zijn er meer mensen die vanuit angst reageren met beren op de weg dan ervaringsdeskundigen die echt met je mee kunnen denken! Probeer je dus ook te omringen met mensen die jouw dromen begrijpen en zichzelf daar ook in kunnen vinden.

 

Luna in dromenland

 

Blijf niet alleen maar scrollen en denken, maar deel je droom dus met anderen! En in heel veel gevallen is het een kwestie van doen. Je hebt een droom, die is misschien nog niet uitgekristalliseerd, maar de richting is duidelijk.

Houdt voor ogen wat je het liefste wilt en waar je enthousiast van wordt. En wellicht is het zo dat je, om jouw dromen achterna te gaan, je in het beginstadium (en misschien nog wat langer) wat kariger moet leven. Maar dat hoort erbij en je volgt jouw eigen pad

 

Hoe ziet jouw droomleven eruit?

 

Probeer niet vast te houden aan een kristalheldere droom, want tijdens het pad erheen kom je vaak obstakels of andere ideeën tegen waardoor je misschien wel naar een ander eindresultaat neigt.

Als je dan teveel vasthoudt aan je originele droom wordt het eng om daarvan af te wijken. Terwijl dat juist zo mooi is, je hebt de vrijheid om jouw concept bij te schaven en gaandeweg een andere richting in te gaan!

En als jij nu gewoon een hele fijne vaste baan hebt en het daar fijn hebt, dan is het ook prima. Maar het allerbelangrijkste is dat je uitdaging voelt in wat je doet. Uitdaging brengt motivatie met zich mee en die vraagt om creativiteit. En dan is de beloning als iets lukt het grootst!

 

Volg Côte et Rêve op instagram voor de laatste vorderingen en het boeken van jouw droom vakantie 😉

   

 

Zin in nog meer inspirerende verhalen? Check dan deze interviews eens!