Dat wij houden van een minimalistisch leven, was misschien al wel duidelijk. Maar hoe denken anderen daarover en hoe pakken zij het minimaliseren aan? Wij interviewden fulltime blogger Karin over minimalistisch reizen en de voor- en nadelen hiervan.

 

 

Kan je kort wat over jezelf vertellen, hoe je gekomen bent bij de leefstijl die je nu leidt en je huis verkocht?

Ik ben Karin, momenteel fulltime blogger voor mijn reis- en expat website Kaat Keeps Going. Samen met mijn man woon ik sinds 6 jaar in het buitenland. We hebben vier jaar in Amerika gewoond waarna we verhuisd zijn naar Singapore. Een minimalistische levensstijl past hier perfect bij aangezien we regelmatig onze inboedel moeten inperken. Deze levensstijl kwam echt van de grond na het zien van de documentaire Minimalism op Netflix. Dat was ergens in 2015 geloof ik.

Interview minimalistisch reizen

Wat betekent minimalistisch leven voor jou?

Minimalisme betekent voor ons tevreden zijn met wat we hebben terwijl we werken aan een beter milieu. Duurzamer leven, dus ook langer met je spullen doen. Wij zijn niet heel extreem. We vinden het hebben van hobby’s ook belangrijk, ook al moeten we daar spullen voor aanschaffen. De spullen die wij hebben, hebben nut. We gebruiken ze dan ook dagelijks of wekelijk en ze maken ons leven makkelijker zodat we meer tijd hebben voor leuke dingen. Dat vinden wij ook heel belangrijk.

 

 

Wat vond je het lastigste aan het hele proces van minimaliseren?

Ik vond het ontzettend lastig om, wanneer we aan het winkelen waren, niet die leuke hebbedingetjes te kopen. Dat heeft best lang geduurd.

 

 

Wat was voor jou de voornaamste reden om te minimaliseren?

Het verhuizen over de wereld. Een container huren om je inboedel in te verschepen was voor ons enorm duur. We hebben besloten om al onze spullen in 4 koffers, 2 handbagage koffertjes en 2 rugzakken te stoppen. We willen ook minder consumeren omdat dat veel effect heeft op het milieu. Wij zijn gelukkig nooit fanatieke shoppers geweest, wat de overgang wel makkelijker maakt.

Minimalistisch reizen singapore

 

Hoe voelt het nu je veel minder spullen bezit? Mis je het hebben van veel spullen?

Ik vind het heerlijk om minder spullen te hebben. Het geeft rust en we hebben veel minder poetswerk omdat we vrijwel niets hebben staan. We hebben meer tijd voor leuke dingen. Nee, ik mis het absoluut niet!

 

 

Hoelang duurde het proces van spullen wegdoen?

De eerste keer duurde het een week. Ik was het zo beu en ging als een gek het appartement door. Dit was na het zien van Minimalism. Als eerste gooide ik al mijn kleren weg die ik een jaar niet aangehad had. Mijn kledingkast was vrijwel leeg! Heerlijk was dat. We besloten ook meteen ons koopgedrag aan te passen om zulke situaties te voorkomen.

De tweede keer dat ik onze spullen uitzocht was drie jaar later, voor de verhuizing naar Singapore. Hier heb ik een paar maanden over gedaan, een halve dag in de week, omdat het toen moeilijker afwegen was van wat er wel en niet mee ging.

 

Wat deed je met alle spullen die je wegdeed? Heb je nog een opslag en hoe groot is deze?

De meeste spullen die wij wegdeden, hebben we gedoneerd, weggegeven of verkocht. Spullen en kleren die niet meer te maken waren hebben we weggegooid. Wij vinden het zonde om alles zomaar weg te gooien. Recyclen of hergebruiken van oude spullen vinden wij belangrijk.

We hebben beiden nog een slaapkamer in ons ouderlijk huis waar we nog wat spullen hebben liggen. Ik heb nog wel een complete uitzet staan bij mijn ouders op zolder. Dit was lastig, maar vooral duur om mee te nemen naar het buitenland. Als we ooit een keer terug naar Nederland verhuizen dan komt dit zeker van pas!

 

 

Wat zijn de nadelen van minimalistisch leven voor jou?

Onbegrip van anderen is wel een nadeel. Mensen vinden het raar dat wij elkaar geen cadeautje geven met kerst of verjaardagen. Ook het liever niet willen krijgen van leuke spulletjes voor je verjaardag werd in het begin vreemd gevonden. Inmiddels is iedereen er wel achter dat dit gewoon niet praktisch is voor ons. Het is belangrijk om zoiets duidelijk aan te geven aan anderen en ook waarom je dat wilt.

 

 

Hoe voorkom je dat je opnieuw overbodige dingen koopt?

Een manier die voor ons goed helpt is een soort van ‘bedenkperiode’. Zien we iets leuks, dan vragen we onszelf af “Is dit nuttig? Verrijkt dit product ons dagelijks leven?” Twijfelen we of het wel nuttig is, dan kopen we het niet meteen maar denken er eerst nog eens over na. Soms ben je het item na een dag al vergeten. Dan weten we zeker dat we dat niet nodig hadden.

 

 

Aan welke spullen hecht jij wel waarde? Waarmee kan jij niet zonder?

Lastige vraag! Ik denk dat ik door de jaren ook geleerd heb niet te veel te hechten aan materialistische spullen. De items waar ik het meeste waarde aan hecht is elektronica zoals mijn laptop, telefoon en externe harde schijf, puur omdat hier mijn werk en al onze foto’s op staan.

 

 

Je reist veel vanuit een daypack. Wat zit daar precies in en hoelang reis je daarmee rond?

Wij reizen vooral binnen Azië met een daypack (The North Face Jester 27L en Osprey Daylite 13L). Reizen we buiten Azië dan is het vaak i.c.m. een conferentie en dan moeten we toch ook nettere kleren en schoenen meenemen. De spullen passen dan niet in onze handbagage. We reizen dan 3 à 4 weken met een halfvolle koffer. Het maximale wat we tot nu toe gereisd hebben met een daypack is twee weken.

Vliegtuigmaatschappijen in Azië hebben vaak een gewichtslimiet van 7-10 kg. De volgende items zitten erin:

  • slippers (sportschoenen hebben we aan)
  • packing cube met kleding voor maximaal een week (IKEA Forfina)
  • dun vestje voor in de airco
  • sarong voor in tempels
  • kleine föhn
  • plastic ziplock zakje met vloeibare toiletspulletjes en wasmiddel
  • camera (Canon 800D met 18-200mm Sigma lens)
  • iPad met toetsenbordje reisstekker en kabeltjes
  • Als we gaan duiken nemen we ook nog een onderwatercamera, duikbril, sneldrogende handdoek, zaklamp en logboek mee.

 

Het blijft me verbazen hoeveel er in een rugzak past!

 

 

Wat voor tip zou je iemand mee willen geven die ook wil minimaliseren?

Dat het niet perfect hoeft te zijn en niet in één dag hoeft te gebeuren. Er zijn veel vormen van minimalisme: Er is geen goed of fout. Denk vooral na waar je waarde aan hecht. De een wil rust creëren in huis en in zijn of haar hoofd, terwijl de ander minder spullen wil kopen voor een beter milieu. Ga op basis daarvan te werk.

Benieuwd naar Karin haar reisverhalen en tips? Check dan de website www.kaatkeepsgoing.nl !

Minimalistisch reizen