Cindy en Yvonne besloten 5 jaar geleden om meer vakantiemomenten aan hun leven toe te voegen. Nu hebben zij een online business en zijn ze professioneel huisoppassers!

Hoewel sommige mensen bewust de keuze maken om een avontuurlijker leven te gaan leiden, kan dit ook heel organisch gaan. Zo begon het bij Cindy en Yvonne op een avond in de tuin met een wijntje in de hand. Ze hadden alles wat bij een gelukkig leven hoorde: een goede baan, een koophuis en een rijk sociaal leven. Maar toch miste ze het vakantie gevoel. Ze besloten hun huis voor 3 maanden te verhuren en in hun camper te gaan leven rondom hun werk.

Nu, 5 jaar later, leven Cindy en Yvonne nog steeds in hun camper en zijn ze professioneel huisoppassers. In dit interview lees je over hun ervaringen met het leven als huisoppassers en het hebben van een locatie onafhankelijk bedrijf.

Hoe zijn jullie in deze levensstijl beland? Wat deden jullie hiervoor voor werk?

”Het begon eigenlijk in onze achtertuin in Breda. We zaten met een glaasje wijn te kletsen over het leven. “Eigenlijk hebben we alles wat we willen, maar wat zou ons leven nu nog kunnen verrijken?” We kwamen eigenlijk op twee dingen uit: Vaker een vakantiegevoel ervaren en de camper die op de oprit stil staat meer gebruiken. En hoe geweldig zou het zijn om vaker weg te gaan en door juist weg te gaan ook de vakantie betaald wordt. ”

”Zo kwamen we op het idee om ons huis te verhuren voor 3 zomermaanden en in onze camper te gaan leven rondom ons werk. We zagen toevallig een advertentie van een makelaar langskomen en besloten contact op te nemen. Binnen 2 weken hadden we een huurder! En zo begon ons avontuur “Huis leeg en camper gevuld en daar gingen we.”

”Cindy werkte toen al net voor zichzelf met haar bedrijf www.dierbareontmoetingen.nl en ik werkte nog 3 dagen in loondienst bij de GGZ. We reisden van camperplek naar camperplek of sliepen bijvoorbeeld op het erf bij vrienden of familie. We keken onze ogen uit hoe mooi Nederland eigenlijk is!”

”Na een tijdje vroeg een vriendin ons of we niet weer eens verlangde naar het wonen in een huis, en bood ons aan om in haar huis te verblijven tijdens haar vakantie en op de poezen te passen. We kregen steeds meer vragen van vrienden van vrienden en ook onbekenden om dat ook bij hun te doen. En zo wisselde we het leven in onze camper af met het oppassen op huizen en huisdieren.”

Waar bestaat jullie inkomen uit?

Cindy: ”het bedrijf Dierbare ontmoetingen begon steeds beter te lopen. Op een gegeven moment besloot Yvonne ook haar baan op te zeggen om samen verder te gaan met Dierbare ontmoetingen. Nu runnen we dit samen. We coachen vooral honden professionals in het omgaan met honden die in een gezin zitten. Daarvoor hebben we een online programma voor hondeneigenaren om bijtincidenten van honden te voorkomen.”

”En na een tijdje kwam Yvonne met het idee om het oppassen op huizen te professionaliseren. Wat als we daar nu ook een business van maken? Onze omgeving vertelde dat dit natuurlijk nooit zou lukken en zelf lachten we er in de eerste instantie ook om. Maar toch probeerde we het en zette we Huisoppas Brabant op. En met succes: afgelopen jaar hebben we zelfs 2/3 van het jaar betaald op huizen (en huisdieren) gepast!”

”We hebben dus drie inkomstenbronnen: het verhuren van ons eigen huis; we zijn professionele huizen en dierenoppassers en we hebben ons eigen online bedrijf.”

Hoe hebben jullie de praktische kant van deze manier van leven geregeld? 

”Wij staan gewoon ingeschreven in ons eigen koophuis en verhuren ons huis een groot deel van het jaar. Vooraf hebben we gezorgd dat alles in orde was qua verzekeringen. Zo moet je bijvoorbeeld je opstalverzekering aanpassen als je je huis gaat verhuren. Ook geef je je inkomsten op bij de belasting.”

Tips: Zoek bij jouw gemeente uit of je ingeschreven kunt blijven in jouw huis. Regel alles van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Pas ook je verzekering aan want als je je huis gaat verhuren heb je een ander soort verzekering nodig. 

Wat zijn voor jullie de voordelen van deze manier van leven?

”Deze manier van leven houdt je fris door steeds in een andere omgeving te zijn. Van elke plek waar je verblijft geniet je, en iedere keer krijg je een soort van reset. Het houdt je scherp. Ook vinden we het heel gaaf om bij mensen voor een intakegesprek thuis te komen die vervolgens het volle vertrouwen in je hebben om huis en haard achter te laten. Het levert prachtige ontmoetingen op met mens en dier.”

Yvonne: ”Wat het mij ook opgeleverd is een andere visie op de mens. Overal waar we komen zijn mensen vooral behulpzaam en open. Je leest veel negatieve ervaringen op het internet over, reizen, huurders etc. waardoor je neigt om het niet te doen maar wij hebben vooral positieve ervaringen gehad. Of je nu op 1 locatie verblijft of zelf in je huis woont er kan altijd iets gebeuren ‘that’s life’. Maar iets niet doen uit angst zou zonde zijn geweest!”

”Ook is het een ontzettend contrast met het wonen in een camper uit 1988 en een huis. Wat heel leuk is aan deze manier van leven is dat je telkens bij terugkomst in de camper weer geniet van de knusheid en het is echt ons huisje. Maar als we dan weer in een nieuw huis oppassen, genieten we weer van de luxe van het hebben van bijvoorbeeld een echte bank en stromend water. Die frisheid en contrasten vinden we heerlijk. En we hebben met elkaar afgesproken dat als één van ons het beu is, we weer naar huis gaan.”

Wat zijn de nadelen van deze manier van leven? 

”Een vriendin van ons heeft ooit eens teruggekoppeld dat ze het lastig vindt dat we ons niet op een vaste plek bevinden. Ook onze ouders hebben dat wel eens gezegd. Omdat ze nu niet zomaar langs kunnen komen voor een bakkie. En veel mensen denken dat we het in de winter koud zullen hebben. Maar er zit gewoon een kacheltje in de camper dat in 5 min de hele ruimte verwarmt dus wat ons betreft geen nadelen.”

Wat vind jullie omgeving ervan dat jullie op deze manier leven?

”Ze vonden het een te gek idee. Wat gaan jullie doen!? Sommige verklaarde ons voor gek. Je hebt zo’n leuk huisje en een fijn leven. Ze waren ervan overtuigd dat we toch ons huis niet verhuurd kregen. Maar dat lukte wel. Net zoals het opzetten van een huizenoppas business!”

Denk je dat jullie manier van leven voor iedereen is weggelegd? Welke eigenschappen heb je nodig om dit leven te leiden?

”Niet voor iedereen, maar wij worden er heel gelukkig van! Je moet jezelf heel snel overal thuis kunnen voelen. Daarnaast moet je flexibel zijn. Met de camper betekent het bijvoorbeeld telkens weer op zoek naar een nieuwe slaapplek, of plek om water te tanken of te lozen. En je moet open staan voor nieuwe ervaringen en nieuwsgierig zijn. Wat we gaandeweg hebben geleerd is dat het echt nodig is om tijd voor jezelf in te plannen, omdat we ineens veel vaker onder de mensen waren. Nu plannen we bewust momenten in om samen te zijn zonder afspraken. ”

Wat zouden jullie willen meegeven aan mensen die net zoals jullie een vrijer leven willen gaan leiden en de stap nog moeten zetten?

”Zeg JA op dingen die op je levenspad komen! Dat is hoe wij eigenlijk in deze manier van leven gerold zijn. Zo hebben we ook ooit eens bedacht dat we een ja-vakantie zouden houden. We zeiden overal ja op in plaats van dat we de ander tegen spraken en hebben die vakantie de leukste mensen ontmoet en nieuwe ervaringen opgedaan!”

Nieuwsgierig geworden naar Yvonne en Cindy hun bedrijven? Check www.dierbareontmoetingen.nl en www.huisoppasbrabant.nl voor meer informatie!