Jij wilt een online cursus maken en deze aanbieden op jouw eigen website. Nu heb je de keuze om deze te creëren op je eigen domein, of een subdomein te creëren. Wanneer kies je voor een subdomein en waarom zou je dat willen? In deze blog vertel ik je er alles over.

Wat is een subdomein?

Allereerst is het handig om te weten wat een subdomein precies inhoudt. Een subdomein is een onderdeel van een hoofddomein in het Domain Name System (DNS) van het internet. Domeinnamen worden gebruikt om IP-adressen te vertalen naar menselijk leesbare namen, waardoor het gemakkelijker wordt om websites en andere online bronnen te bereiken.

Een domeinnaam bestaat uit verschillende delen, gescheiden door punten. Het meest rechtse deel van een domeinnaam is het top-level domein (TLD), zoals “.com”, “.org” of “.net”. Direct links daarvan bevindt zich het hoofddomein, soms ook wel het second-level domein genoemd, zoals ashleytimmermans.nl.

Een subdomein bevindt zich vóór het hoofddomein en wordt meestal gebruikt om specifieke secties of diensten binnen een website te identificeren. Bijvoorbeeld, in het domein “members.ashleytimmermans.nl” is “members” het subdomein en “ashleytimmermans.nl” het hoofddomein. Hiermee kan ik mijn website en inhoud op een gestructureerde manier organiseren en toegankelijk maken via verschillende URL’s.

Waarom zou je kiezen voor een subdomein voor jouw online cursus?

Je kunt kiezen voor een subdomein voor jouw cursusomgeving omdat je daarmee jouw sites gescheiden houdt. Jouw hoofddomein dient als informatie kanaal voor potentiële klanten waarmee je klanten wilt binnehalen, terwijl jouw subdomein dient voor bestaande klanten aan de achterkant. Zo heb je voor jouw cursus bijvoorbeeld flink wat plug-ins nodig, terwijl dat niet het geval is voor jouw hoofddomein (tenzij je bijvoorbeeld al een webshop bent).

Het is dus gemakkelijker om jouw websites te optimaliseren voor de doelen die jouw websites los van elkaar hebben, als je gebruik maakt van een subdomein.  Dit heeft als resultaat dat je de websites sneller kunt maken, wat weer beter gescoord wordt in Google. En daardoor word je weer beter gevonden wat weer zorgt voor meer bezoekers én hopelijk meer klanten 😉

Wordt je website dan langzamer van een online cursus?

In principe kan het toevoegen van een online cursus aan een website de laadtijd en prestaties van de website beïnvloeden. Dit is vooral het geval als jouw cursus veel multimedia-elementen, interactieve modules, video’s, afbeeldingen en andere complexe componenten bevat. Hieronder licht ik kort de factoren toe die jouw website snelheid kunnen beïnvloeden wanneer er een online cursus wordt toegevoegd:

  1. Grootte van de inhoud: Cursusmateriaal, zoals video’s, audiobestanden en interactieve simulaties kunnen behoorlijk groot zijn. Als deze bestanden niet goed worden geoptimaliseerd, kunnen ze de laadtijd van de pagina en dus jouw website vertragen.
  2. Serverbelasting: Als de online cursus veel cursisten aantrekt en er interactieve elementen zijn die de server zwaar belasten, kan dit leiden tot langzamere laadtijden of zelfs serverstoringen. We hebben het hier dan wel over honderden of zelfs duizenden cursisten die tegelijk jouw cursus gaan volgen 😉
  3. Hosting en Infrastructuur: De kwaliteit van de hostingdienst en de infrastructuur van de website hebben invloed op de snelheid en prestaties. Als de hostingdienst niet voldoende resources biedt voor de extra belasting van de online cursus, kan dit leiden tot trage prestaties. Ik zelf kies daarom altijd voor een betrouwbare webhosting partij zoals Siteground.

Check jouw hosting op wat mogelijk is qua subdomein voor je online cursus

Er zijn tegenwoordig tig hostingpartijen, en er komen telkens wel weer nieuwe voorbij. Allemaal beweren ze de snelste, beste en goedkoopste te zijn. Maar puntje bij paaltje blijkt dat vaak alles behalve waar. Zo kan je dan bijvoorbeeld weer niet gemakkelijk een subdomein aanmaken. En heb ik zelfs een keer gehad dat ik moest betalen voor het doorverwijzen van mijn website. Een echte no-go wat mij betreft.

Ik zelf zit dus bij Siteground waar je heel gemakkelijk meerdere subdomeinen kunt aanmaken. Ook de klantenservice is erg goed. Check dit dus wat mogelijk is! Misschien is het voor jou handig om over te stappen naar een andere hostingprovider. Soms lost dat heel veel problemen op 🙂