Soms heb je wel eens van die momenten dat je het gewoon even niet meer weet. Je verzinkt in je eigen gedachtes en het lukt gewoon even niet om er zelf uit te komen. Deze momenten komen een stuk vaker voor in tijden van Crisis.

En zo merk ik dat ook nu aan mezelf en om me heen in deze onzekere tijd met Corona. Wordt ik zelf nu ook ziek? En wat als onze zoon van 1 het virus krijgt? (Daarom zijn deze immuunsysteem boosters van harte welkom) Hoe met het verder met ons theebedrijf nu er geen afname is? Mijn gedachten gaan vooral ook uit naar degene die daadwerkelijk ziek zijn of zelfs dierbare verliezen aan dit vervelende virus.

We weten niet hoelang deze bizarre situatie aanhoudt en hoe de toekomst er straks uit gaat zien. Dat maakt iedereen onzeker. Van zzp’ers tot ouderen. In dit soort crisis situaties is het soms lastig om positief te blijven, ook ik betrap mezelf op negatieve gedachten. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren behoorlijk wat trucjes geleerd die  die me helpen om positief te blijven, óók in tijden van crisis. En af en toe is het goed om deze trucjes even weer op te frissen. In deze blog lees je mijn tactieken om positief te blijven in tijden van crisis!

Kijk eens om je heen

In tijden van crisis is het erg makkelijk om te verzinken in je eigen gedachtes. Tijdens de corona crisis merk ik dit maar al te goed om me heen. Zonder dat je er erg in hebt, loop je door de straten en het bos, terwijl je compleet afgesloten bent van de buitenwereld. Juist als je naar buiten gaat, is het goed om uit je hoofd te komen. Maak gebruik van de afleiding en prikkels van buitenaf om uit je gedachten te komen.

 • Wat hoor je voor geluiden? Fluiten de vogeltjes?
 • Wat voor weer is het? Ook regen hoeft niet iets negatiefs te zijn, de plantjes zijn er dol op! Hoe voelen de druppels op je gezicht?
 • Hoe zien de bomen eruit? Zitten er al blaadjes aan de bomen?
 • Wat ruik je? Ruik eens aan een bloem onderweg!

Een ochtendritueel

Oké, ik weet dat niet veel mensen hierop zitten te wachten…maar toch ga ik deze tip geven! Want wat is jouw ochtendritueel momenteel? En wist je dat een fijn ochtendritueel jouw hele dag kan maken of breken? Niet voor iedereen is hetzelfde ritueel geschikt. Maar gelukkig kun je met een paar kleine toevoegingen aan de ochtend al een positief gevoel voor de hele dag krijgen.

 • Check internet en social media pas nadat je al 30 minuten opgestaan bent
 • Haal 10x diep adem voordat je opstaat
 • Doe een 5 minuten stretch om je lichaam op gang te helpen
 • Klaar om er echt voor te gaan? Begin de dag dan met 30 push ups. Gegarandeerd een fijn gevoel voor de rest van de dag want die heb je alvast in de pocket!
 • Zorg voor een gezond ontbijt, zodat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt om de dag gezond te beginnen. Geen zin om moeite te doen? Denk dan eens aan een overnight oat ontbijt!

Vind je het lastig om in één keer je ochtendritueel om te gooien? Dat kan ik me voorstellen, het is ook lastig om oude gewoontes te doorbreken. Je kunt er ook voor kiezen om dit geleidelijk te doen en te beginnen met bijvoorbeeld het invoeren van 1 van bovenstaande punten. En wees al trots op jezelf als je dit ook daadwerkelijk gaat invoeren. Want ook al voel je het niet direct, deze ritueeltjes zijn gezond voor je lichaam en geest en helpen je positief te blijven. Wist je dat het gemiddeld 21 dagen duurt om een oude gewoonte af te leren? Dus neem dat als streven voordat je opgeeft!

Een mens heeft 21 dagen nodig om een oude gewoonte te doorbreken. Geef dus niet op die eerste weken!

De dag positief afsluiten

Uit onderzoek blijkt dat het begin, einde en hoogtepunt van een gebeurtenis de grootste impact heeft op hoe je je iets herinnert. Als je dus zorgt voor een positief begin én einde van de dag, ben je al een heel eind op weg naar meer positiviteit! Daarom is het zeker in tijden van crisis belangrijk om je dag tóch nog positief af te sluiten. En wij hebben daar als gezin een heel simpel trucje voor: vlak voordat we gaan slapen vragen we elkaar naar het mooiste momentje van de dag. Elke dag, en dan bedoel ik ook écht elke dag, doen we dat. Hoe saai, vervelend, stom of verdrietig de dag ook is geweest, er is namelijk altijd wel een momentje geweest waar je van genoten hebt. Het hoeft niets groots te zijn, zelfs het eten van een handje nootjes kan je hoogtepuntje zijn.

Omdenken

Wat mij betreft één van de doeltreffendste manieren om positief te blijven tijdens een crisis is omdenken. Wellicht heb je er wel eens van gehoord. Omdenken, bedacht door Berthold Gunster, is een manier van denken en doen waarbij je naar de van een probleem een feit maakt. Doordat je het probleem als een feit benadert, ontstaat er een nieuwe situatie waarin je op zoek kan naar nieuwe mogelijkheden.

Omdenken doe je niet zomaar. Het is een manier van denken die je moet leren. En je kunt iets nieuws alleen maar leren door het heel veel te oefenen. Het grote voordeel van omdenken is dat het overal op toe te passen is. Niet alleen helpt het je positief te blijven tijdens deze corona crisis, maar ook in de opvoeding, op school, tijdens werk en in relaties. Omdenken is wat mij betreft een skill die iedereen zou moeten leren om een simpel en vrij leven te leiden!

 

De kern van omdenken om gelijk toe te passen:

 • Maak van een ja-maar een ja-en
 • Denk in mogelijkheden en niet in problemen
 • Maak van een probleem een feit en denk verder

Wil je meer weten over omdenken? Berthold Gunster heeft inmiddels behoorlijk wat boeken uitgebracht waarin hij je de fijne kneepjes van het vak leert. Een aanrader is ‘Ja-maar wat als alles lukt?’. Voor kinderen bestaat er ook een boek genaamd ‘omdenken doe je zo’. Ik kan het kinderboek ook zeker aanraden als je merkt dat je kind bijvoorbeeld last heeft van faalangst of gepest wordt.

We are all in it!

Een schrale troost om mee te eindigen: Iedereen wordt getroffen door deze corona crisis, allen op een eigen manier. Zoals onze koning in zijn speech mooi zei; 2020 wordt een jaar om nooit te vergeten. Iedereen heeft wel eens een moment dat we het allemaal alleen nog maar negatief inzien. Maar als jij bovenstaande trucjes eigen weet te maken en integreert in jouw leven, wordt alles een stuk draaglijker en bovenal positiever!

Heb jij nog trucjes die je toepast om te ontsnappen aan negatieve gedachten? Deel ze in de comments, zodat anderen er ook wat aan hebben!