Een eigen bedrijf starten in 10 belangrijke stappen

Je wilt je eigen bedrijf starten of denkt erover na om dit te gaan doen. En dan besef je je dat hier best wel veel bij komt kijken! Want wat zijn de belangrijkste dingen die je moet regelen? In welke volgorde ga je dit doen? Zijn er dingen waar je in 2021 rekening mee moet houden? In deze blog deel ik een handig stappenplan voor het starten van je eigen bedrijf!

Handig stappenplan eigen bedrijf starten

[toc]

 

Stap 1: Wat zijn jouw kwaliteiten en passies?

Oké, je hebt besloten om voor jezelf te beginnen en je wilt graag zo snel mogelijk aan de slag!

We beginnen dit stappenplan eigen bedrijf starten met het ontdekken van jouw kwaliteiten en passies. Want passen de taken van een zelfstandig ondernemer echt bij jou? En sluiten jouw passies bij jouw toekomstige eigen bedrijf aan?

Bij deze stap ga je dat voor jezelf zo duidelijk mogelijk op papier zetten door middel van het gebruik van handige tools.

Ik raad je aan om pen en papier of een word documentje erbij te pakken. Begin met de datum boven het document. Zo kan je deze aantekeningen nog eens doorlezen om te kijken of je nog op het juiste pad zit, als je even het spoor bijster bent (en geloof mij, dat gaat een keer gebeuren 😉 ).

stappenplan eigen bedrijf starten aanpak

Kwaliteiten

Allereerst beginnen we met het uitzoeken wat jouw kwaliteiten zijn. Jouw kwaliteiten omvatten alle skills en kennis die jij bezit.

We gaan daarvoor terug in de tijd. Begin  bij de baantjes die je hebt gehad: wat waren je taken? En wat heb je tijdens deze baan allemaal geleerd? Denk niet alleen aan praktische zaken, maar ook aan zaken als communiceren met klanten, probleemoplossend denken of leiderschap.

Ga vervolgens voor jezelf na wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Bij sommige dingen denk je misschien dat ze vanzelfsprekend zijn, je bedenkt je misschien dat je altijd een 9 haalde op school voor Nederlands. Schrijf deze kwaliteiten toch op, want óók dat is een onderdeel van jou wat wel eens goed van pas zou kunnen komen tijdens het runnen van een eigen bedrijf.

Vind je het toch nog lastig om te benoemen wat je kwaliteiten zijn? Hier vind je een handige tool die je daarbij helpt!

stappenplan eigen bedrijf starten studie

Passies

Nu je een overzicht van jouw kwaliteiten hebt, gaan we jouw passies op een rijtje zetten.

Wat vind je nu écht leuk om te doen? Kijk eens naar je hobbies. Hou je heel erg van lezen en computeren? Of ben je meer een beweger? Uiteraard sluit het één het ander niet uit! Maak een zo een uitgebreid lijstje, beter teveel dan te weinig op dat papiertje!

stappenplan eigen bedrijf starten surf

Bij het starten van een eigen bedrijf zijn jouw passies misschien nog wel het belangrijkste gedeelte, want fotograferen kan je leren, maar het leuk vinden terwijl je er eigenlijk niks aanvind is lastiger te bewerkstelligen…

Besef je dat er heel veel werk voor de boeg is, en als je dag in dag uit bruiloften staat te fotograferen terwijl je eigenlijk liever logo’s had willen ontwerpen dan verlies je op een gegeven ogenblik jouw intrinsieke motivatie; de draaiende motor in jouw bedrijf.

Ondernemerskwaliteiten

Geloof het of niet, maar bij het zijn van een zelfstandig ondernemer komt heel wat meer kijken dan in loondienst werken. Je zult namelijk niet alleen jouw dienst of product aanbieden, maar ook alle taken eromheen moeten vervullen. Denk bijvoorbeeld aan administratie, klanten werven en promotie van je bedrijf.

Natuurlijk kan je dit allemaal uit handen geven, maar voor velen is dit niet weggelegd in de begin periode van het opstarten van een eigen bedrijf.

De KVK heeft een handige gratis tool ontwikkeld om te kijken of zelfstandig ondernemen bij jou past.

Stap 2: Ken je klanten en conculega’s

Nu je duidelijk voor jezelf hebt waar je kwaliteiten en passies liggen én erachter bent dat zelfstandig ondernemen echt iets is wat bij je past, is het tijd om wat marktonderzoek te doen.

Marktonderzoek betekent eigenlijk niets meer dan voor jezelf duidelijk krijgen hoe de markt in elkaar steekt in jouw vakgebied. Dit marktonderzoek kan je opdelen in een aantal onderdelen. Neem deze stap serieus en besteed er zo nodig wat centjes aan, dit ga je dubbel en dwars terugverdienen als je dit duidelijk voor jezelf hebt!

Wat is jouw ideale doelgroep?

Jouw product of dienst is gemaakt voor een bepaalde doelgroep.

Nu hoor ik je denken; ‘Maar kan mijn doelgroep niet gewoon iedereen zijn?’. Helaas, het antwoord is: NEE! Om je te onderscheiden van jouw conculega’s is het belangrijk om een duidelijke niche te kiezen voor wie jij jouw producten of diensten aanbiedt.

Hoe specifieker hoe beter, want daardoor kan jij relevante informatie aanbieden, en is de kans groter dat je de juiste mensen aantrekt die ook daadwerkelijk jouw product of dienst willen kopen!

En dit betekent minder werk = meer inkomsten.

buyer persona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?

Maak gebruik van Buyer Persona’s

Om jouw ideale doelgroep te bepalen kan je gebruik maken van de zogenaamde ‘Buyer Persona’. Dit houdt in dat je je gaat bedenken wie jouw ideale klanten zijn. Welke leeftijd heeft deze klant? Hobbies? Man/vrouw? Opleiding? Werk? Probeer zoveel mogelijk details op te schrijven over jouw ideale klant! Idealiter creëer je 2 of 3 verschillende Buyer Persona’s. Deze komen later weer van pas…hierover volgt nog een blog.

”Een marketingstrategie met een buyer persona levert gemiddeld 124% meer rendement op”

Bron: Onderzoek Marketingsherpa

Wie zijn jouw conculega’s?

De volgende stap is het uitzoeken wie jouw conculega’s zijn. Hiermee krijg je inzicht in wat er al in jouw vakgebied op de markt is, en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van wat jouw conculega’s doen, kijk naar wat werkt en niet werkt. Op basis hiervan bepaal je hoe jij je kan onderscheiden, en de perfecte dienst/producten kan aanbieden die net inspeelt op dat stukje wat je conculega’s niet aanbieden.

Vragen om je conculega’s beter te leren kennen

  • Wat zijn de doelgroepen van jouw conculega’s?
  • Welke niche hebben zij gekozen?
  • Wat maakt jouw product/dienst anders dan van hen?
  • Zijn jouw conculega’s actief op Social Media? Op welke content krijgen zij veel reacties?
  • Welke bedrijven lopen goed, welke bedrijven lopen minder goed? Bedenk voor jezelf waaraan dit zou kunnen liggen.
  • Wat zijn de laatste trends in jouw vakgebied? Ben je helemaal up to date? Zijn je conculega’s dat ook?
  • Wat is het aanbod bij jou in de buurt?

Stappenplan eigen bedrijf ken je klanten

Stap 3: Bepaal jouw strategie

Oké, je bent al heel ver! Wat een werk he? Ik snap dat je jezelf wellicht afvraagt of dit echt allemaal nodig is. Maar geloof mij, het doorwerken van dit plan gaat je echt een vliegende start bezorgen!

Nu je een duidelijk beeld hebt van jezelf en jouw vakgebied, is het tijd om een plan van aanpak op te gaan stellen. Want hoe ga je nu precies jouw product of dienst in de markt zetten?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zomaar wat te proberen. Maar uit ervaring kan ik je vertellen dat het meer oplevert als je een duidelijke strategie hebt. Ook is dit handig om een kostenplaatje te kunnen maken, daarover later meer.

Omdat elk bedrijf uniek is en een om andere strategie vraagt, ga ik op dit punt niet te diep in. Verwerk in jouw strategie  in ieder geval de volgende punten:

  • Hoe breng ik mijn product/dienst aan de man?
  • Heb ik direct klanten nodig en dus bijvoorbeeld betaalde advertenties?
  • Kan ik deze zelf maken of heb ik hier hulp bij nodig?
  • Ga ik mijn website zelf maken of laat ik die maken?
  • Wat is de investering in mijn producten/diensten?
  • Heb ik de tijd voor het opzetten van mijn eigen bedrijf voordat het geld oplevert (bijvoorbeeld omdat je het naast je vaste baan doet) of heb ik een startkapitaal nodig + leefgeld?
  • Begin ik aan huis of heb ik een locatie nodig?

eigen bedrijf starten strategie

Stap 4: Maak een financieel plan

Je hebt nu een strategie opgesteld om je eigen bedrijf te starten, en je weet wat je daarvoor aan middelen nodig hebt.

Tof he, om dat zo op papier te zien?! Jouw eigen bedrijf begint nu echt vorm te krijgen.

Nu gaan we jouw strategie van papier naar de realiteit omzetten. Wat heb jij precies nodig aan financiële middelen voor een goede start van jouw bedrijf? Met een financieel plan krijg je hier inzicht in.

Bepaal aan de hand van jouw opgestelde strategie hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Heb je dit startkapitaal zelf of heb je hier anderen voor nodig? Ook kan je aan de hand van jouw financiële plan zicht krijgen op of jouw bedrijf kans van slagen heeft.

Stappenplan eigen bedrijf starten geld

Mogelijke financiële middelen

Om jouw startkapitaal bij elkaar te sprokkelen zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder een opsomming van een paar veelvoorkomende manieren om aan startkapitaal te komen:

  • Zakelijke lening bij de bank
  • Aankloppen bij familie en vrienden
  • Subsidies proberen te krijgen van gemeente of overheid
  • Crowdfunding

Het fenomeen crowdfunding

Zelf ben ik een groot fan van het gebruiken van crowdfunding. Bij crowdfunding leen je geld van particulieren die jouw businessplan supertof vinden en verwachten dat je een kans van slagen hebt, en je daar graag een handje bij willen helpen.

Er zijn verschillende platforms waarop je jouw bedrijfsplan kunt delen, met allemaal een andere insteek.

De voordelen van crowdfunding zijn enorm! Je moet ten eerste jouw bedrijf heel helder voor ogen hebben, gezien je dit moet gaan pitchen bij jouw geldschieters. Jij moet hen overhalen om te investeren in jou. Daarnaast krijg je direct promotie voor jouw bedrijf, want door gebruik te maken van een crowdfunding platform heb je direct exposure!

 

Stap 5: Verzin een bedrijfsnaam

Oké, deze stap heb je wellicht allang voldaan, want dit is vaak iets waar je al maanden over aan het nadenken bent! Welke bedrijfsnaam past nu bij jouw bedrijf? Ik geef je een paar tips mee:

  • Zorg dat de bedrijfsnaam makkelijk te onthouden is
  • Check of jouw gekozen naam nog beschikbaar is bij de KvK
  • Past deze bedrijfsnaam bij de diensten/producten die je aanbied? (Ik zag laatst een keer een B&B met de naam ‘Jamaica’ in Spanje. Dit kan wellicht verwarrend zijn voor jouw potentiële gasten…;))
  • Google jouw bedrijfsnaam, zijn er bedrijven die jouw naam al gebruiken in het buitenland? Dit kan wel eens problemen opleveren voor de vindbaarheid van jouw bedrijf. Helemaal als dit een soort bedrijf is waar jij helemaal niet mee vergeleken wilt worden…
  • Is de domeinnaam nog beschikbaar voor deze bedrijfsnaam?

Stap 6: Voldoe aan alle wettelijke eisen

Een saaie stap, maar wel belangrijk. Zorg dat je voldoet aan alle wettelijke eisen in jouw vakgebied voordat je je inschrijft bij de KvK. Dit kan problemen voorkomen en is vooral verzekeringstechnisch een must.

Ben jij zelfstandig kok en ga je kookcursussen geven? Dan zal je bijvoorbeeld in bezit moeten zijn van de HACCP cursus en moet jouw kookstudio ook aan een rits eisen voldoen.

Wees op de hoogte van de laatste regelgeving en voorkom vervelende verrassingen.

Stap 7: Inschrijven bij de KvK

Het is zover! Je hebt een duidelijk bedrijfsplan opgesteld, je voldoet aan alle eisen en je gaat je nu officieel inschrijven bij de KvK! Een spannend moment welke zeker gevierd moet worden! Dus pak die fles champagne maar en maak er een leuke avond van, gefeliciteerd!

Stap 8: Een zakenrekening openen

Zo dat was een gezellige avond. En nu back to business! Met jouw inschrijving van de KvK heb je nu een kvk nummer en krijg je van de belastingdienst jouw BTW nummer. Met deze gegevens kan je een zakelijke rekening gaan openen. Deze kost iets meer dan een particuliere rekening, maar geeft je wel de mogelijkheid om gebruik te gaan maken van andere betaalmethodes zoals Mollie. Daarnaast is het voor je administratie om een aparte rekening te gebruiken voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Kies bij voorkeur een duurzame bank

Houd rekening met de verwerkingstijd van het openen van een zakelijke rekening, er gaan vaak weken overheen voordat jij daadwerkelijk gebruik kan maken van je rekening!

Zo had ik mijn eerste webshop al online omdat ik dacht dat ik direct gebruik kon gaan maken van verschillende betaalmethodes. Niks was minder waar, ik moest er nog weken op wachten! Open jouw zakelijke rekening dus zo snel mogelijk en zorg dat dit jou niet overkomt.

Stap 9: Administratie bijhouden

Het is handig om vanaf het begin af aan jouw administratie strak bij te houden. Misschien heb je besloten om het uit te besteden om gebruik te maken van een online administratieprogramma.

Bewaar in ieder geval al je bonnetjes en facturen goed. Deze moet je sowieso als eigen ondernemer 7 jaar lang bewaren (zowel fysiek als digitaal).

Wel of geen KOR?

Sinds 2020 is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) compleet aangepast. Sinds dit jaar houdt deze regeling kort gezegd in, dat je geen belastingaftrek hebt, maar ook geen belasting hoeft te betalen. Je hoeft met een omzet onder de 20.000 geen kwartaalaangifte te doen.

De KOR kan je een hoop rompslomp besparen qua administratie, maar het is wel belangrijk om uit te zoeken of deze nieuwe regeling daadwerkelijk gunstig is voor jou.

Zo blijkt dat als jij grote uitgaves doet voor jouw bedrijf, het wellicht gunstiger is om géén gebruik te maken van de KOR.

Lees hier meer over de voor- en nadelen over de KOR regeling.

 

Stap 10: Logo, huisstijl en website (laten) maken

Nu alles officieel geregeld is om je eigen bedrijf te starten, is het tijd voor een eigen logo, huisstijl en website! Samen zorgen deze drie dingen voor een professionele uitstraling en vindbaarheid van jouw bedrijf. ( Je hoeft hier trouwens geen graphic designer voor te zijn, met behulp van dit programma kan iedereen een professionele uitstraling maken!)

Logo ontwerpen

Het logo van jouw eigen bedrijf kan je zelf maken of laten ontwerpen. Een logo bestaat meestal uit een tekening of symbool en kan jouw bedrijfsnaam bevatten.

Als je zelf creatief aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je jouw logo schaalbaar maakt (gebruik een vector bestand). Bedenk je wat je precies wilt uitstralen met jouw logo.

Je wilt dat jouw klanten jouw bedrijf gaan herkennen aan jouw logo. Maak het dus niet te ingewikkeld, en denk ook aan de kleur!

stappenplan eigen bedrijf starten logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een voorbeeld van een herkenbaar logo

Huisstijl bepalen

Jouw logo hangt nauw samen met de huisstijl van jouw nieuwe bedrijf. Met huisstijl bedoel ik het kleurenpalet dat je gebruikt, het lettertype, en algehele uitstraling van jouw bedrijf.

Kijk hierbij ook naar jouw Buyer Persona’s die je hebt vastgesteld. Zijn dit CEO’s van grote internationale bedrijven of eigenzinnige kunstenaars?

Website (laten) maken

Een professionele website voor jouw bedrijf is tegenwoordig een belangrijke manier om klanten te werven en voor online bedrijven is een website uiteraard zelfs noodzakelijk.

Zie jouw website als hét visitekaartje van jouw bedrijf; de etalage van jouw winkel. Op basis van jouw website bepalen jouw klanten of ze jouw product of dienst af gaan nemen.

Een goede website maken kost veel tijd. Wil je zelf aan de slag met jouw website dan kan je gebruik maken van handige programma’s die jouw tijd gaan besparen in het maken van een professionele website zoals het thema Divi.

Gratis cursus ´In 1 Dag Een Website Online´ voor een handige handleiding!

Werk uitbesteden

Je kan er ook voor kiezen om jouw website (en logo en huisstijl) door een extern bedrijf te laten maken.

Het voordeel hiervan is dat je bijna zeker weet dat jij een professionele, passende website krijgt die bij de uitstraling van jouw bedrijf past.

Ik zeg bijna, omdat er tegenwoordig zodanig veel webdesign bedrijven zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik hoor veel negatieve verhalen over webdesign bedrijven. Heel kort door de bocht is goedkoop = vaak duurkoop.

Let erop bij het kiezen van een webdesign bedrijf wat voor reviews zij hebben, en kijk ook of zij persoonlijke service aanbieden en hulp bij het onderhouden van de website.

Kom je er niet uit? Dan kan je natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag op weg!

Tot Slot

Je hebt nu heel het stappenplan eigen bedrijf starten doorlopen. Het feit dat je de tijd genomen hebt om dit te doen bevestigd dat je ontzettend gemotiveerd bent om energie en tijd in jouw bedrijf te stoppen! De eerste stap richting een succesvolle bussiness heb je voltooid!

En vergeet niet, ondernemen gaat niet zonder slag of stoot. Maar één ding is zeker, je gaat een periode met heel veel vrijheid tegemoet! Veel plezier!

Stappenplan eigen bedrijf starten pinterest

mega handig stappenplan eigen bedrijf starten