Verkopen op Marktplaats, het is de één zijn hobby, de ander vind het verspilde tijd. Ik behoor duidelijk tot de eerste categorie. Tijdens onze verblijven Nederland ben ik echt wel een beetje Marktplaats verslaafd. En dat begon al vroeg, want op mijn 9de handelde ik al in ‘echte’ baby spullen op Marktplaats voor de poppen. Succesvol verkopen op marktplaats was één van mijn hobbies. Ja, die mensen keken best raar op als ik als 9-jarig meisje de deur open deed om een maxi-cosi te verkopen. Ik vond het geweldig om te onderhandelen en (ver)kopen via Marktplaats! 

Uiteraard hebben we ook de nodige (tientallen) Marktplaats sessies gehad voordat we onze huizen verkochten om op reis te gaan. Ik heb dus behoorlijk wat Marktplaats ervaring opgedaan in de afgelopen 20 jaar. En in deze blog deel ik mijn beste 10 tips met jou om net zo succesvol spullen te verkopen op Marktplaats als ik!

 

Wat is Marktplaats?

 

Marktplaats is een Nederlandse advertentie website waarop iedereen (tweedehands) spullen kan kopen en verkopen. Marktplaats is opgezet in 1999 en trekt anno 2020 meer dan 2 miljoen! bezoekers per dag.  Alle advertenties zijn overzichtelijk verdeeld over zo een 1600 rubrieken en 36 groepen. Het is dus niet zo gek dat je op deze online markt echt van alles vindt. Van een antieke hanglamp tot de nieuwste cabrio, je kunt het zo gek niet bedenken! 

Marktplaats is wat ons betreft de beste plek om tweedehands spullen te verkopen wanneer je bijvoorbeeld meedoet aan onze minimalisme challenge. Maar ook om spullen te kopen die je nodig hebt voor jouw roadtrip is Marktplaats een aanrader. Wij kijken uit duurzaamheids- (en budget technisch) oogpunt altijd eerst op Marktplaats voordat we iets nieuw kopen. 

Tip: Er bestaat sinds kort een Google extensie waarmee je automatisch kunt zien of een product op Marktplaats te verkrijgen is  Zo voorkom je altijd dat je teveel betaalt én draag je je steentje bij aan een duurzamere wereld.  

Tip 1: Schrijf een pakkende titel met daarin de relevante zoekwoorden

Marktplaats staat een titel toe van maximaal 60 tekens. Dat is niet veel en daarom is het van belang ervoor te zorgen dat je echt de kernwoorden die jouw product omschrijven goed erin verwerkt. Vraag je bijvoorbeeld af waar je zelf op zou zoeken als je geïnteresseerd zou zijn in het product. Denk ook aan merk, type, maat, kleur, staat en accessoires. 

Goed: Mooie blauwe Nike Air Max maat 36 in zeer goede staat

Minder goed: Merk schoenen Nike

 

Tip 2: Zorg voor een goedlopende tekst

Zorg in jouw advertentie omschrijving voor een uitgebreide, goede tekst over het product wat je wilt verkopen. Omschrijf wat het is, waarvoor je het product kunt gebruiken en voor wie het bedoeld is. Als je het lastig vindt om een pakkende tekst te schrijven, kun je je altijd laten inspireren door de website van de leverancier of andere websites die jouw product nieuw verkopen. 

Goed: Wij verkopen deze zo goed als nieuwe Nike Air Max schoenen omdat onze zoon te snel groeide. Hierdoor heeft hij ze bijna nooit gedragen, hoogstens 3 keer. Het is maat 36 en vallen iets kleiner. De kleur is blauw zoals te zien op de foto’s.

Minder goed: Nike schoenen nieuwstaat.

Tip 3: Maak je product schoon en verkoopklaar

Wil je heel snel van je product af en hoef je er niet teveel voor te hebben? Dan kan je jezelf natuurlijk moeite besparen door je product niet schoon te maken. Maar een feit is dat mensen meer betalen voor producten die in goede staat zijn en er schoon uitzien. Vraag jezelf maar eens af waar je meer voor zou betalen; een fiets die onder de modder zit en buiten staat, of een fiets die netjes gepoetst is en binnen in een schuur staat? 

Goed: De zolen van de schoenen schoonmaken zodat er geen vuil op de foto’s komt te staan. Kijk ook of de binnenkant schoon is. Eventueel kun je leren schoenen zelfs even oppoetsen.

Minder goed: Net door een modderplas gelopen en geen zin om te poetsen. Zoon heeft overigens ook best wel stinkvoeten. Ach, whatever!

Tip 4: Zorg voor een duidelijke, hoge kwaliteit eerste foto bij jouw advertentie

Net zo belangrijk als de tekst van jouw advertentie, zijn jouw foto’s die je gebruikt. Als er geen foto bij jouw advertentie staat, is de kans een stuk kleiner dat je jouw product verkoopt. Je zult daarnaast behoorlijk wat vragen via de mail krijgen of je foto’s wilt toevoegen. 

Een mooie heldere, duidelijke en kwalitatieve eerste foto nodigt mensen uit om de rest van je advertentie te lezen. Het is de eerste indruk die je van jouw product aan mensen geeft, zie het maar als de eerst date met jouw nieuwe geliefde 😉 

Als het écht niet lukt om goede foto’s te maken voor jouw eerste indruk, kan je overwegen om een foto van de fabrikant te gebruiken. Echter, voeg ook ALTIJD eigen foto’s toe zodat mensen de staat van het product kunnen beoordelen. Dit verhoogt je verkoopkans.

Tip 5: Gebruik zo veel mogelijk foto’s 

Steeds vaker (en zeker in tijden van corona) kopen mensen op afstand zonder dat ze het product in het echt gezien hebben. Je wilt daarom niet dat de koper voor verrassingen komen te staan als je het product binnen krijgt. De foto’s moeten dus het product goed in beeld brengen en eventuele gebreken moeten duidelijk zichtbaar zijn. Als dit niet zo is, vermeld ze dan in je advertentie! 

Benut de mogelijkheid om zoveel mogelijk foto’s toe te voegen zodat mensen duidelijk weten wat jij verkoopt en hoe het product er precies uit ziet. Neem foto’s van details en van alle hoeken van het product. Plaats er minimaal 3

 

Tip 6: Check de concurrentie voor jouw product

Vind je het lastig om een vraagprijs te bepalen? Dan kan je altijd even kijken naar je concurrentie (wat sowieso verstandig is!). Wordt er heel veel van het betreffende product aangeboden voor een lage prijs? Dan heeft het geen zin om een hele hoge vraagprijs in te stellen (tenzij je een limited edition hebt natuurlijk). Kijk ook naar de omschrijving die ze gebruiken, de staat van het product en of er accessoires bij zitten. Ook de locatie van een product kan een groot verschil maken in gewildheid en dus de prijs!

 

Tip 7: Geef altijd een vraagprijs in plaats van ‘bieden’

Tenzij je gratis iets weggeeft, is het verstandig om altijd een vraagprijs in te vullen. Zo voorkom je dat je belachelijke lage biedingen krijgt waar je niets mee kunt. Deze mensen zijn uiteindelijk toch niet geïnteresseerd in je product dus verspil je energie er niet aan. Ook kun je met het invullen van een vraagprijs de optie om biedingen te ontvangen uit zetten of een vanaf prijs invullen. Zorg wel altijd dat je een vraagprijs invult, dit verhoogt aanzienlijk de kans op de verkoop van jouw product! 

 

Tip 8: Gebruik betaalde opties van Marktplaats alleen voor dure producten

Marktplaats biedt de optie aan om jouw product te promoten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op de voorpagina te staan of om als ‘dagtopper’ aangewezen te worden. Deze opties kosten geld en zijn alleen interessant bij dure producten waar veel concurrentie bij is. Wij kozen er bijvoorbeeld bij de verkoop van onze camper voor om hem 7 dagen bovenaan te laten plaatsen. Dit zouden we normaal niet doen, maar omdat bijna iedereen dit deed kon je enkel en alleen op die manier nog zorgen dat je enigszins in de picture kwam te staan tussen alle andere busjes. En uiteindelijk loonde het, want onze camper was binnen een week verkocht!

 

Tip 9: Wees bereikbaar voor potentiële kopers

Marktplaats biedt de mogelijkheid om jouw email en telefoonnummer bij je advertentie te zetten. Ook hebben ze zelf een bericht functie. Als jij de app van Marktplaats hebt geïnstalleerd op je telefoon, kun je meldingen krijgen van een nieuw bericht. Op deze manier weet jij zeker dat je potentiële kopers niet misloopt. Zeker tegenwoordig verwachten kopers dat je binnen een dag reageert. Doe je dat niet, dan gaan ze verder zoeken. 

 

Tip 10: Check de reviews van een koper

Sinds kort heeft Marktplaats de functie om iemand een review te geven toegevoegd. Dat betekent dat je nu als koper en verkoper kunt zien hoe iemand beoordeeld wordt. Als je een potentiele koper hebt voor jouw product, maar je vertrouwt het niet helemaal (omdat iemand bijvoorbeeld heel kortaf reageert of vaag doet), check dan zijn profiel voor reviews!

Ik let altijd op 2 dingen:

  • Hoelang is iemand al actief?
  • Hoeveel sterren heeft hij?

Als iemand pas kort actief is, pas dan op want dit kan een teken zijn van oplichting (in combinatie met verdacht gedrag uiteraard). Als iemand een slechte beoordeling krijgt, kun je nog kijken waar dat door komt. Is het eenmalig of zijn er meerdere slechte ervaringen met deze persoon? Dan is het slimmer om geen onderhandeling te starten en even verder af te wachten tot de volgende potentiële koper.

 

Tip 11: Wees eerlijk en beleefd

Als er één ding is waar ik een hekel aan heb, is het liegen. En zeker op een anoniem platform als Marktplaats komt dat nogal eens voor. Mensen willen snel van hun producten af en geven geen complete omschrijving, of beloven dingen die ze niet waar kunnen maken. Uiteindelijk levert dit vaak veel rompslomp op voor beide partijen en een negatieve ervaring.

Wees dus als verkoper altijd eerlijk over je producten en de tijd die je nodig hebt om te verzenden. Door duidelijk en beleefd te communiceren weet de koper waar hij aan toe is en neemt hij je ook serieuzer. Dat betekent een grotere verkoopkans!

 

Tip 12: Gelijk oversteken of betalen via Marktplaats

Marktplaats biedt sinds kort ook de mogelijkheid om te betalen via het platform zelf. Je betaalt hier wel een kleine vergoeding voor, maar het is wel gemakkelijk. Ook hoef je op deze manier niet meer jouw bankrekeninggegevens aan de koper te geven (maar wel aan Marktplaats). 

Als het gaat om grote bedragen, vind de koper het soms fijn om te kiezen voor gelijk oversteken. Ook hier betaal je extra voor. Persoonlijk kies ik hier niet voor omdat ik vind dat als je producten aanbiedt voor een hoge prijs, het beter is om te kiezen voor ‘alleen afhalen’.

 

Tip 13: Je verkochte product netjes verzenden

Heb je een deal gesloten met een koper? Gefeliciteerd! Als jullie in overleg hebben besloten om het product te verzenden, verwacht de koper dat je dit uiteraard zo snel mogelijk doet. Zorg ervoor dat je het pakketje goed verpakt zodat het niet onderweg kapot kan gaan. 

Marktplaats biedt een optie aan om online gelijk een pakketlabel te betalen en te printen. Zo kun je dit gemakkelijk in de prijs verwerken én de koper vult zelf zijn adresgegevens in. Dat is wel zo handig omdat jij hier dan geen fouten meer in kunt maken. De koper krijgt zelfs een track & trace code! 

Kies je ervoor om handmatig te verzenden? Dan raad ik aan om altijd te kiezen voor een verzending met track & trace. Mocht er wat fout gaan met de post dan kun je aantonen dat het netjes verzonden is en de post zou het pakketje eventueel nog kunnen opsporen

 

Tip 14: Deel je Marktplaats advertentie op andere plekken

Hoewel Marktplaats dé plek is waar mensen zoeken naar tweedehands artikelen als ze iets nodig hebben, kan het zijn dat jij een product hebt wat meer een ‘hebbeding’ is. Vooral voor deze producten is het handig om jouw Marktplaats advertentie ook op andere plekken te delen, zoals bijvoorbeeld op facebook! Er zijn zelfs Facebookgroepen per provincie/stad voor het aanbieden van tweedehands spullen. Zo zorg je ervoor dat iedereen weet wat jij te koop hebt staan en verhoog je verkoopkans

Plekken waarop je je advertentie kunt delen:

  • Whatsapp met vrienden
  • Facebook groepen
  • Facebook tijdlijn
  • Facebook Marktplaats
  • Instagram bericht

 

Tip 15: Niet verkocht? Plaats de advertentie opnieuw als hij verlopen is

Is jouw advertentie verlopen en heb je je product nog niet verkocht? Plaats je advertentie dan opnieuw. Het goedkoopste is om dit uiteraard zelf handmatig doen in plaats van de betaalde optie die Marktplaats zelf aanbiedt. Helaas biedt Marktplaats geen kopieer optie aan, het is daarom altijd verstandig om bij het aanmaken van je advertentie ook de tekst in Word te bewaren. Zo voorkom je dat je je hele advertentietekst helemaal opnieuw moet gaan schrijven. 

Persoonlijk zorg ik dat ik nog voordat de advertentie verlopen is alweer een nieuwe advertentie plaats. Ik kan op die manier gemakkelijk de tekst uit de bestaande advertentie kopiëren naar een nieuwe advertentie. Zeker als je meerdere advertenties op Marktplaats hebt staan, is dit handig omdat je dan ook de categorieën gelijk over kunt nemen. Nadat ik de nieuwe advertentie heb geplaatst, haal ik de oude bijna verlopen advertentie offline. Het dubbel plaatsen van je advertentie mag niet en is ook vervelend voor de kopers. Doe dat dus niet!