Ik heb spijt dat ik mijn huis verkocht heb

Er werd me laatst gevraagd waar ik spijt van heb in mijn leven. Ik moest even goed nadenken. Over het algemeen heb ik namelijk niet zo snel spijt van de dingen die ik wel doe, maar meer van de dingen die ik niet heb gedaan. Toch kwam er één ding in mij op waar ik momenteel spijt van heb; het verkopen van mijn huis om te reizen.

In deze blog vertel ik waarom ik spijt heb van het verkopen van mijn huis en waarom jij ook je huis moet aanhouden als je een reizend bestaan wilt leiden!

Het begon allemaal met een wens: onbepaald op reis zijn

Als kind zijnde was ik absoluut niet reislustig. Ik wilde dichtbij mijn oma zijn, en op mijn 6de vertelde ik mijn moeder letterlijk dat ik een gewoon ‘huisje boompje beestje’ leven wilde. Maar daar kwam verandering in toen mijn moeder me op mijn 14de meenam naar Thailand. Ik vond het geweldig om de andere cultuur te leren kennen en wilde dieren te spotten. Ook werd ik tijdens onze wandeling door de jungle verliefd op de Thaise tourguide en ik besloot dat ik NOOIT meer wilde stoppen met reizen.

2 jaar later las ik in de krant een oproep aan jongeren voor een vrijwilligersproject met gehandicapte kinderen in Nicaragua. Zonder leeftijdsgrens!  Ik vond het altijd al leuk om andere mensen te helpen en ik zag dit als uitgelezen kans om weer naar het buitenland te gaan en een nieuwe cultuur te leren kennen. Ik stuurde een brief met mijn motivatie en een half jaar later had ik 2000 euro sponsorgeld opgehaald, had ik voor heel de middelbare school een presentatie over Nicaragua gegeven en was ik een bijzondere ervaring rijker.

Mijn reislust is niet meer gestopt. Tijdens mijn studie psychologie heb ik een half jaar Spaans in Spanje gestudeerd, 2 maanden gebackpackt in Australië en ik schreef mijn masterscriptie in de camper. Eenmaal afgestudeerd bleef ik part time les geven op de universiteit. Een vaste baan was niet voor mij weggelegd noch het werken voor een baas. Geef mij maar de vrijheid en uitdaging van eigen ondernemer zijn en de flexibiliteit om op reis te gaan!

Een kans om niet te laten liggen

En toen was daar ineens de mogelijkheid om een huisje te kopen met een hypotheek uit de familie. Ik weet het. Een kans die niet veel zelfstandig ondernemers maar al te graag zouden willen krijgen. Maar ik twijfelde of ik wel wilde, een koophuis. Want dat betekent dat je vast zit aan Nederland. Je hebt vaste lasten en iets waar je de verantwoordelijkheid voor draagt. Je bent alsware gesetteld. En dat woord wekte bij mij altijd kriebels op want, IK WIL NIET SETTELEN!

Na vele avonden rekenen en denken bleek dat dit toch echt de meest gunstige optie was qua kosten.  In vergelijking tot een huurhuis waren de hypotheekkosten net zo veel de kosten voor een huurhuis. Dus ik besloot ervoor te gaan; ik ging een huis kopen!

Mijn eigen penthouse

Voordat ik het wist, was ik de trotse eigenaar van een appartement op de 11de etage van een flat met prachtige vergezichten van de skylines van Rotterdam tot de zee vanuit mijn slaapkamer. Wat een luxe! Mijn heerlijke huisje van 50m2 voelde aan als een ware penthouse. Ik had lage kosten en wanneer ik op reis ging, verhuurde ik de penthouse via AirBnB.

Het was de ideale uitvalsbasis en dicht bij familie en vrienden voor als ik niet op reis was. Ik was er echt superblij mee en zeker omdat ik in die periode van mijn leven druk bezig was met ondernemen en lesgeven op de Universiteit.

En toen was daar mijn vriend…

In de omgeving van waar ik ging wonen, zat aan zee een heel leuk lunchzaakje. Ik vond het heerlijk om mijn nakijkwerk in dat leuke zaakje te doen. Na een jaar werd dit zaakje overgenomen door iemand anders. Om niet teveel van mijn verhaal af te wijken; ik bestelde een cappuccino en 3 maanden later was deze ‘iemand anders’ mijn vriend en runde we samen de toko. Jep, zo snel kan het gaan!

Grootse reisplannen

Kees en ik deelde één (nouja, wel meer) grote passie: reizen. De lunchzaak was het bijna onmogelijk om een lange reis te maken. Daarnaast hadden we allebei de droom om te emigreren naar een plek dichtbij zee met goede golven. Onze toekomst lag niet in Nederland, dat wisten we zeker.

Het toeval deed dat het winkelcentrum op de schop zou gaan. Of je als ondernemer terug zou mogen komen was onzeker en daarnaast waren de huurprijzen 2x zo hoog. Ontzettend balen en vervelend. Maar wij zagen dit als hét moment om onze droom te gaan verwezenlijken. We besloten de lunchzaak te verkopen en gingen nog een stapje verder; we wilden compleet los zijn van Nederland. Minimaliseren. Geen verplichtingen, verantwoordelijkheden, spullen, abonnementen of wat dan ook wat met Nederland te maken zou hebben. We wilden tijdens onze reis helemaal los en vrij zijn om te genieten van onze reis én op zoek te gaan naar een stuk grond of huisje op een golfrijke plek.

We deden ALLES weg!

We besloten het gewoon te doen; ik verkocht mijn huis en we deden AL onze spullen weg. Wat een stap! Geloof mij, dit was een maandenlang proces met tientallen marktplaats sessies en ritjes naar de kringloop. Telkens een beetje. Het enige wat we nog overhielden waren wat persoonlijke spullen en die moesten passen in 3 kubieke meter opslag bij de Shurgard. We schreven ons in met een briefadres en that’s it.

Het voelde zo ontzettend fijn om deze stap te zetten. Op het moment dat wij wegreden in onze camper voelde we ons echt helemaal vrij. Vrij van verplichtingen en vrij van alles. Heerlijk! Op naar de zon, avontuur en golven. En wellicht ook dat nieuwe begin ergens op een mooie rustige plek.

lees hier onze tips om een tweedehands camper te kopen!

Dat reizend bestaan beviel ons eigenlijk wel…

En zo reden we kriskras door Europa op zoek naar mooie golven en bergen om te beklimmen. Van Noorwegen naar Spanje. We hadden ons voorgenomen in Portugal en Spanje te oriënteren op stukjes land of eventueel huisjes voor max. 50.000 euro. Dichtbij zee was een vereiste.

Al snel kwamen we erachter dat ons budget veel te laag was om iets te kopen wat aan onze eisen voldeed. En als we ons dan bedachten dat we een hoge hypotheek zouden moeten afsluiten om onze emigratie droom waar te maken, borrelde dubbele gevoelens omhoog. Zo een stap neem je niet zomaar, dan moet je wel zeker weten dat dat het leven is wat je minimaal voor de komende 5 tot 10 jaar wilt leven.

En dat konden we niet zeggen. Eigenlijk benauwde alleen die gedachte ons al. We vonden het reizende bestaan heerlijk en wilde nog zoveel meer van de wereld zien!

De wereld over en een bedrijf starten

Zo gezegd zo gedaan. Na 6 maanden non-stop reizen door Europa besloten we een seizoen in de sneeuw te gaan werken. We verruilden onze badkleding voor warme mutsen en skipakken en hadden de tijd van ons leven! Om vervolgens in de sneeuw een vliegticket te boeken naar Sri Lanka. De start van onze echte wereldreis.

6 maanden lang vlogen we over heel de wereld op zoek naar de mooiste golven, plekjes én theeboeren. Want in Sri Lanka besloten we een nieuw bedrijf op te zetten om eerlijke thee te promoten. Een online webwinkel met thee direct van kleine boeren over heel de wereld. Dat sloot precies aan bij mijn ondernemerswensen! Thee is gezond, je support de lokale bevolking én je draagt bij aan een duurzamere wereld. Gaan met die banaan!

Terug naar Nederland

Na 6 maanden non-stop reizen en de drang om onze online thee business echt te gaan lanceren besloten we om terug naar Nederland te gaan. Na lang wikken en wegen leek ons dat de beste optie vanwege de  we wisten toch nog niet waar en of we ons wilden gaan settelen; we kennen de Nederlandse regelgeving betreft het opzetten van een business; we hebben vangnetten en de mogelijkheid om in Nederland wat bij te verdienen én last but not least….er kwam een gezinsuitbreiding aan! Een mooier (tijdelijk) einde van onze reis konden we niet wensen.

 

Een oververhitte huizenmarkt

Gelukkig konden we bij thuiskomst terecht bij een goede vriend totdat we een geschikt huurhuis zouden vinden. Probeer maar eens iets betaalbaars te vinden in deze oververhitte huizenmarkt. Kopen was sowieso geen optie en dus keken we naar huurhuisjes. En met heel veel geluk vonden we een huis binnen 2 weken! Een kleine parterre in de wijk waar ik mijn flatje verkocht had en mét tuin! Ideaal voor de baby die binnenkort komen gaat.

Dit werd voor ons de thuisbasis om het thee bedrijf op te zetten en onze kleine man te verwelkomen. Je mag eerlijk van me weten, ik vond het verschrikkelijk om terug in Nederland te zijn. Ik.wilde.hier.niet.zijn!

Een nieuwe visie

Dit gevoel duurde zo ongeveer een half jaar waarna ik het te druk kreeg met zaken als bevallen van een baby enzo. Wat een intense periode was het eerste jaar van onze kleine man zeg! De bevalling was allesbehalve soepel verlopen en daarnaast houdt onze zoon niet zo van slapen. Deze levende wekker gaat zo om de 1,5 uur af vanaf een uurtje of 7 ‘s avonds tot de volgende ochtend.

Ons leven stond dus compleet in het teken van ons nieuwe gezinslid. Fysiek was het zwaar en ik langzaamaan besefte ik me hoe dankbaar ik ben dat we een dak boven ons hoofd hebben. Een plek waar je niet hoeft na te denken over dingen die in een camper of al reizend niet zo vanzelfsprekend zijn. Dat had ik echt niet kunnen hendelen. De stabiele thuisbasis gaf ons de mogelijkheid om op volle toeren te genieten van onze zoon en het samenzijn als familie.

Onze reisdrang is niet weg, maar toch willen we weer een huis kopen in Nederland

Ook is mijn visie op het hebben van een koophuis in Nederland compleet verandert. Sterker nog: we zijn weer op zoek naar een koophuis. Niet omdat we ons in Nederland willen settelen, maar omdat we hebben ervaren hoeveel voordelen Nederland heeft om te dienen als thuisbasis. Zelfs als je veel wilt reizen is Nederland een perfecte thuisbasis. En wel om deze redenen:

  • Nederland heeft een ontzettend goed zorgstelsel. Wanneer je onverwacht iets gebeurd (of bijvoorbeeld zwanger bent en moet bevallen) weet je zeker dat je de beste zorg krijgt én in je eigen taal kunt comminuceren. Omdat je gezondheid heel belangrijk is om überhaupt te kunnen reizen, is het zorgstelsel zeker iets waar je je in moet verdiepen op het moment dat je besluit je uit te schrijven of te emigreren. Wat ik persoonlijk heb ervaren, is dat je eigenlijk van te voren niet weet hoe fijn het is om gebruik te kunnen maken van een uitstekend zorgstelsel in eigen taal, totdat je het daadwerkelijk nodig hebt.

 

  • Je kunt hier makkelijk aan een baan komen. Het is in Nederland altijd mogelijk om geld bij te verdienen op het moment dat je dit nodig hebt. Het salaris is goed, zeker in vergelijking tot andere Europese landen.  Ik heb het dan natuurlijk niet over die droombaan die je wilt hebben, maar over een simpel baantje als bezorger of in de horeca waar altijd wel werk in is. Gezien het toch tijdelijk is en met een duidelijk doel (geld verdienen) moet je niet te kieskeurig zijn

 

  • Familie en vrienden bezoeken. Tijdens onze periodes dat we in Nederland zijn, bezoeken we onze vrienden en familie. Het is enorm fijn om dit te doen op het moment dat we ook aan het werk zijn aan ons eigen bedrijf en soms wat centjes op andere manieren bijverdienen. Heel practisch gezien kan bijvoorbeeld oma oppassen waardoor wij weer wat werk gedaan krijgen en even een momentje samen hebben.

 

  • Je kunt je huis verhuren als je weg bent. Het hebben van een koophuis biedt de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren wanneer je er zelf niet bent. Zeker met de lage hypotheekrente ben je bijna altijd voordeliger uit als je een koophuis hebt. Wij zien een koophuis ook vooral als een investering ipv echt een thuis. Want ons thuis is waar wij zijn met ons gezinnetje.

 

  • Je MAG reizen. Dit is iets waar wij persoonlijk tegenaanlopen. Met mijn huurhuis mag ik eigenlijk niet eens voor langere tijd op reis, laat staan onderverhuren. Nou ik kan je garanderen dat dat als reislustige mama en behoorlijk benauwend gevoel geeft 😉

 

  • Je hebt een inschrijfadres. Een van de grootste struikelblokken van digital nomads en dan vooral families. Wat doe je met je inschrijving? Dit is een lastig punt en de overheid heeft nog geen eenduidende regels voor deze reis leefstijl. Momenteel is het zo dat je je moet uitschrijven op het moment dat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je kunt ook een briefadres aanvragen maar let er wel op dat je daarmee niet dezelfde rechten hebt als dat je een gewoon verblijfadres hebt. Daarnaast gelden er per gemeente ook weer verschillende regels.

Mijn advies aan reislustige huisbezitters

Ik vertelde aan het begin van deze blog dat het verkopen van mijn huis iets is waar ik spijt van heb. Ik heb mijn lesje wel geleerd: juist als reislustige familie is het juist handig om je huis aan te houden! Het scheelt enorm veel stress, zowel tijdens de voorbereidingen als bij terugkomst. En met een beetje geluk verdien je nog wat aan je huis door het tijdelijk te verhuren, waardoor je weer langer op reis kunt.

Sidenote: Uiteraard geldt dit advies niet voor iedereen en is dit situatie afhankelijk. Hoewel ik er nu spijt van heb,  heb ik er ook heel veel van geleerd. Daarnaast vond ik het gevoel en de ervaring om echt compleet vrij te zijn heel bijzonder om te ervaren. Ik had het niet willen missen. Maar als ik geweten had dat we een kind zouden krijgen en toch nog niet in het buitenland wilde settelen…had ik toch een andere keus gemaakt.