Wat is een CMS?

Je hebt zojuist jouw domeinnaam gekozen en deze gekoppeld aan de beste webhosting die er is voorjouw gloednieuwe website. En dan kom je ineens de vraag tegen welke ‘CMS’ je gaat gebruiken voor jouw website. CM..watte? Jep, wéér zo’n digitale wereld term die je vaker zult gaan tegenkomen. In deze blog leg ik je uit wat een CMS is en wat de meest gebruikte CMSs zijn voor het maken van een website of webshop. Aan het einde van deze blog weet jij precies welke CMS bij jouw website past. 

Wat is CMS?

CMS is de afkorting van ‘Content Management System’, of op zijn Nederlands ‘Inhoud Managing Systeem’. Een CMS is een software applicatie die gebruikt wordt om digitale content te creëren. Een CMS maakt het mogelijk om een website eenvoudig te creëren en beheren. Je hebt hier geen enkele kennis van codering voor nodig, waardoor een website maken simpeler is dan ooit. Je kan een CMS vergelijken met bijvoorbeeld Windows. Windows zorgt ervoor dat je een prachtige gebruiksvriendelijke interface hebt op jouw laptop in plaats van een zwart scherm met codes om dat computer een taak te laten uitvoeren.

Soorten CMSs

Je kunt de Content management systems grofweg onderverdelen in 2 soorten, namelijk een ECMS en WCMS. Er is een aanzienlijk verschil tussen deze 2 CMSs:

  • Enterprise Content Management Systems (ECMS) zorgen ervoor dat bedrijven verschillende soorten content (zoals vragenlijsten, documenten en productinformatie) kunnen creëren, beheren en verspreiden. Daarnaast is het in een ECMS mogelijk om samen te werken aan de verschillende soorten content. Een voorbeeld van een veelgebruikte ECMS is IBM FileNet Content Manager. Het is zeer waarschijnlijk dat je wel eens gebruik hebt gemaakt van een ECMS, gezien deze door nagenoeg alle bedrijven en instanties wel gebruikt wordt. Zo is bijvoorbeeld de online omgeving van de universiteit (waarin je dus inlogt) ook gemaakt met een ECMS. Omdat deze vorm van CMS niet van belang is voor het bouwen van een simpele website ga ik hier niet verder op in.

 

  • Web Content Management Software (WCMS) is een software met een grote verscheidenheid aan functies gemaakt om iedereen zonder kennis van codering in staat te stellen een website te creëren en te onderhouden. Wanneer jij de term CMS voorbij ziet komen bij het maken van een website, wordt er vrijwel altijd een WCMS bedoeld. De bekendste CMS is WordPress. Inmiddels maken meer dan 5 miljoen websites gebruik van deze CMS. Met deze gratis online tool check je snel en makkelijk welke CMS gebruikt wordt door een website.

Wat kost een CMS?

CMSs zijn vaak gratis in gebruik of bieden betaalbare abonnementen aan welke meer functies of diensten omvatten. Zoals gezegd maken deze systemen het mogelijk om een site te maken zonder enige kennis van codering, waardoor de meeste CMSs enorm gebruiksvriendelijk zijn waardoor je je website in een handomdraai kan aanpassen.

Daarnaast zijn er wel degelijk duurdere CMSs beschikbaar op de markt. Deze systemen zijn complexer om te leren en er is vaak een cursus nodig om het systeem onder de knie te krijgen. Daarentegen bieden deze duurdere systemen wel meer flexibiliteit en/of beveiliging om te voldoen aan specifiekere wensen. Vaak worden deze duurdere systemen gebruikt door webdesigner bedrijven en niet door particulieren voor het maken van een enkele site.

CMS vs Web builders

Een web builder is een term die tegenwoordig een grote populariteit heeft gewonnen. Niet voor niets, want de term web builder spreekt voor zich; een tool die het gemakkelijk maakt een website te bouwen. De termen ‘CMS’ en ‘web builder’ worden vaak verward met elkaar (Het zal me niet verbazen als ik ook ergens op mijn blog de termen ergens verkeerd gebruikt heb 😉 ). Hoewel het in de eerste instantie lijkt of CMS en web builders hetzelfde omvatten, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze 2 tools.

Basis Setup vs All inclusive

Bij het bouwen van een website met behulp van een CMS moet je eerst een domeinnaam aanschaffen en een hostingprovider uitzoeken. Daarnaast beheer je zelf jouw database (afhankelijk van de hosting die je kiest) en zorg je er zelf voor dat jouw CMS up to date is. Bij het gebruik van een website builder zit een domeinnaam en hosting inbegrepen in het pakket. Daarnaast worden er automatisch back ups gemaakt van jouw database en zorgt de website builder ervoor dat deze altijd up to date is.

Flexibel vs makkelijk te gebruiken

Bij het gebruik van een CMS heb je oneindig veel mogelijkheden om jouw site te finetunen en te veranderen. Dit komt omdat je bij een CMS altijd de mogelijkheid hebt om toch de codering aan te passen. Daarnaast zijn veel CMSs gebaseerd op een Open Source Platform en worden er oneindig veel plugins en modules gebouwd door derden die jij kunt gebruiken. Wel is het hier noodzaak om zelf te checken of de plugins compatibel zijn met jouw versie om te voorkomen dat jouw website het ineens niet meer doet.

Ook betreft het design is er meer flexibiliteit bij het gebruiken van een CMS. Er zijn ontelbaar veel templates beschikbaar of je kunt from scratch zelf je design samenstellen. Bij het gebruik van een web builder ben je afhankelijk van de designs die de builder aanbiedt. Wel zijn deze vaak veel sneller en makkelijker te gebruiken waardoor je website binnen no-time voorzien is van een strak design.

Ben je op zoek naar een website die je snel online hebt, er strak uitziet en waar je geen omkijk naar hebt betreft updates en webhosting? Dan is een web builder de juiste keuze. Heb je liever de flexibiliteit om veel zelf te kunnen aanpassen en finetunen, eventueel is te veranderen van thema of uiterlijk, en vind je het niet erg om iets meer tijd te steken in het leren kennen van de software? Dan is een CMS geschikt voor jou. 

Tip: Mocht je je website uitbesteden aan een webdesign bedrijf, laat jouw website dan altijd met behulp van een CMS maken en niet met een web builder. Het maken van een website met een web builder is zo makkelijk dat het verspild geld is naar mijn inziens. Ook ben je er zeker van dat er altijd meerdere webdesign bedrijven zijn die later jouw website kunnen finetunen of veranderen omdat ze in de codering kunnen. Dat kan bij een web builder niet en je hebt maar gelimiteerde flexibiliteit.

Hoe kies ik de juiste CMS of Web builder?

Je weet nu wat een CMS is en waarom deze verschilt van een web builder. Maar hoe kies je nu de juiste software? Door ervoor te zorgen dat je een software kiest die in ieder geval onderstaande 4 elementen ingebouwd heeft.

WYSIWYG-editor

Ik hoor je denken…is dit een spelfout? Nope. WYSIWYG (spreek je uit als ‘wissiewig’) is een afkorting voor ‘what you see is what you get’. Deze editor is eigenlijk een soort van online tekstverwerker. Het uiterlijk lijkt een beetje op dat van Word, en de verwerker doet hetzelfde. Een goede WYSIWYG editor maakt het mogelijk om gemakkelijk allerlei soorten content in je tekst te verwerken, terwijl deze je gelijk het resultaat laat zien. Zo wil je dat de verwerker ook gemakkelijk links, fotos, filmpjes en flash animaties importeert in jouw geschreven tekst voor op je website.

Responsive design

Zorg ervoor dat je een software kiest die het je gemakkelijk maakt om jouw website responive te maken. Meer dan 50% bekijkt jouw website namelijk als eerst via hun mobiele telefoon. Bij sommige software wordt jouw content automatisch omgezet naar een mobiele versie. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de weergave op een mobiele telefoon. Andere hebben de functie wel, echter moet je deze zelf nog bewerken en checken. Dit heeft het voordeel dat als de mobiele versie je niet bevalt, je altijd zelf nog het design kan aanpassen. Aan de andere kant kost dit je wel weer meer tijd. Let op! Bij sommige software moet je apart betalen voor deze functie.

Social media integratie

Social media vormt een belangrijk onderdeel van jouw (online) business. Een goede CMS of web builder maakt het daarom mogelijk om Social Media links te integreren in jouw website. Dit kan middels een plugin zijn of een build-in functie (vaak het geval bij de web builders). Plugins hebben het voordeel dat er velen van zijn en je kunt kiezen welke weergave van de social media links jij het mooist vind.

SEO tools

Bij een CMS heb je de optie om SEO plugins te installeren. Een goede gratis plugin voor de CMS WordPress is bijvoorbeeld Yoast. Bij goede web builders zit de SEO tool vaak geintegreerd in de software. Dit betekent dat je automatisch de mogelijkheid hebt om pagina titels, headers, SEO vriendelijke URLs, metatags en meta omschrijvingen toe te voegen danwel doet de software dit voor jou. Let er wel op dat wanneer je dit niet handmatig doet, de software op basis van een algoritme jouw SEO gaat doen. Dit kan een negatieve impact hebben op jouw google score.

De meest gebruikte CMSs

Tot slot geef ik je een overzicht van de meest gebruikte CMSs voor websites die voldoen aan bovenstaande categoriën.

  1. WordPress (27+ miljoen websites) (onze keuze)
  2. Wix (3.8+ miljoen websites)
  3. Squarespace (1.9+ miljoen websites)
  4. Joomla! (1.8+ miljoen websites)
  5. Shopify (1.1+ miljoen websites)
  6. Drupal (630+ duizend websites)
  7. Blogger (430+ duizend websites)
  8. Prestashop (285+ duizend websites)
  9. Magento (265+ duizend websites)
  10. Bitrix (223+ duizend websites)

Zoals je in dit overzicht kunt zien, is WordPress verreweg de meest gebrwordpress CMSuikte CMS.

Ook ik gebruik WordPress voor al mijn sites. WordPress is gratis, overzichtelijk, makkelijk in gebruik en heeft oneindig veel opties en plugins beschikbaar.

Omdat WordPress een open source platform is, zijn duizenden gratis templates verkrijgbaar maar ook vele premium thema’s als Divi. Daarnaast is WordPress altijd up to date en beschikbaar bij nagenoeg alle goede hosting providers.

Wil jij zelf een website bouwen? Dan raad ik je aan met WordPress te werken. Je kunt dan namelijk altijd makkelijk een webdesigner inschakelen als je er even niet meer uit komt en hele specifieke eisen hebt aan jouw website.

Daarnaast is jouw website écht van jou zelf terwijl als je hem op platforms als Wix en Shopify maakt, kun je maar beperkt aantal wijzigingen doorvoeren én je bent compleet afhankelijk van het platform zijn/haar ontwikkelen. Ook Google prefereert een WordPress site boven de platforms.

Wil jij een eigen WordPress site maken? Schrijf je dan hier in voor de gratis cursus ‘Bouw een WordPress site in 1 dag’ en ontvang direct toegang! 

 

Wat is een CMS?