Herken je het gevoel…

dat je eigenlijk alles hebt, maar toch niet tevreden bent? En die onrust ervaart om een ander leven te gaan leiden?

Ik had alles wat een mens maar kon willen: een huis, een goede opleiding, doorgroeimogelijkheden, leuke vrienden en een gezond lichaam. Natuurlijk was ik wel dankbaar voor wat ik had. Maar ik haalde geen voldoening uit mijn dagelijkse taken.

De piramide van Maslow

Als je dit herkent, zal ik je gerust stellen. Het is helemaal niet gek om niet tevreden te zijn met het ogenschijnlijk ‘perfecte’ leventje wat je hebt. Dat heeft namelijk alles te maken met de piramide van Maslow én onze leergierigheid die we als mens van nature hebben.

De piramide van Maslow (zie afbeelding hierboven) is een systematische weergave van onze menselijke behoeften. De volgorde geeft de prioriteit aan.

We beginnen bij de onderste laag; als jij geen eten of drinken hebt, zullen de bovenste behoeften wegvallen en zal je er als mens alles aan doen om jezelf in deze behoeften te voorzien.

Daarna komt veiligheid en zekerheid. Denk bijvoorbeeld aan een oorlogssituatie als in Oekraïne. Deze mensen zijn niet bezig met erkenning en waardering of zelfontwikkeling. Het enige wat telt is zorgen dat ze veilig zijn.

De volgende laag in de piramide wordt dus pas gezet zodra de laag eronder volledig in behoefte is voorzien.

En wat is vaak het geval in westerse samenlevingen zoals waarin wij leven?

Juist…we zijn voorzien in al deze behoeften! We hebben te eten, toegang tot een goed zorgstelsel, leven in een veilig land en hebben een dak boven ons hoofd en hebben fijne vriendenkring. Zolang je gezondheid mee blijft werken en we in onze fijne westerse ratrace zitten, worden al die laagjes netjes gevuld.

Maar wat als je nu in de bovenste 2 lagen aankomt? Misschien krijg jij wel erkenning voor wat je nu doet; huisje boompje beestje, vaste baan etc. Daardoor kom je in de bovenste laag aan: Je wilt jezelf verder gaan ontwikkelen.


Je zoekt naar uitdagingen.

Je wilt leren!

Dat zorgt er wellicht voor dat de erkenning van vrienden en familie ineens wegvalt…want jij doet iets anders dan normaal. Hierdoor ga je twijfelen. Is dit wel een goede zet? Moet ik wel een online business opzetten? En bepaalde zekerheden opgeven?

Door deze twijfels belemmer je jezelf in je zelfontplooiing. Hierdoor blijf je hangen in de sleur.

En dat is eigenlijk zo zonde! Want het is toch jammer dat we in een samenleving leven waarin (bijna) alles mogelijk is.

Maar toch vinden we dat we die stap niet mogen zetten; onszelf te ontwikkelen en uit te dagen op een hoger vlak. Want wie zegt dat je dat verdient? Is dat niet egoïstisch? Moet ik niet gewoon tevreden zijn met wat ik heb?

Deze gedachten zijn dus precies de reden waarom je nu niet meer tevreden bent met jouw perfecte leven. Omdat je niet genoeg uitdaging ervaart in jouw huidige dagelijkse leven. Je zit in de sleur.

En je hoeft geen grote veranderingen aan te brengen als je je daar niet prettig bij voelt. Hele kleine veranderingen kunnen al bijdragen aan meer voldoening!

Meer weten? Plan dan een gratis inspiratie sessie in!