Een actief inkomen is een manier van geld verdienen door arbeid te verrichten. Bijvoorbeeld door als werknemer in dienst te zijn bij een bedrijf en daar salaris voor te krijgen. Of door als freelancer opdrachten aan te nemen en voor deze werkzaamheden betaald te krijgen. Een ander voorbeeld van actief inkomen is een ondernemer met een restaurant die pizza’s verkoopt. Bij een actief inkomen is vaak de gedachte dat je minder flexibel bent en gebonden bent aan tijd en arbeid. Dat is meestal ook zo, maar toch is er een mogelijkheid om met meer vrijheid actief inkomen te genereren.

Actief inkomen met vrijheid

Bij het voor een baas werken ben je inderdaad gebonden aan arbeidstijden. Hoewel er ook dan vaak sprake is van flexibiliteit met begin- en eindtijden. Meer vrijheid is er al als je de gelegenheid krijgt om voor een actief inkomen thuis te werken. Zo is er nog meer vrijheid als het niet uitmaakt waar en op welk tijdstip je werkt. Dat biedt perspectief voor onder meer freelancers die in vrijheid een actief inkomen wensen. Een grafisch ontwerper kan over de hele wereld reizen en opdrachten uitvoeren. Dat geldt ook voor websitebouwers en voor tekstschrijvers, maar ook voor online coaches en online trainers. Het is dus niet zo dat een actief inkomen altijd is gekoppeld aan vastomlijnde grenzen.

Extra geld verdienen met actief inkomen

Een actief inkomen heeft overigens nog een flexibel kenmerk in zich. Het verrichten van arbeid voor loon is perfect om tijdelijk wat extra geld te verdienen. Denk maar aan vakantiewerk of aan een bijbaan of extra baan in de avonduren. Het extra verdiende geld baant het pad naar vrijheid weer vrij.