Een affiliate link is een betaalde verwijzing of een aanbeveling naar een andere website om een bezoeker attent te maken op een aantrekkelijk aanbod dat te vinden is op een ander digitaal platform.

Deze constructie is onderdeel van affiliate marketing waarbij er sprake is van een overeenkomst tussen de adverteerder en de publisher (ook wel affiliate genoemd). De adverteerder is de organisatie die als doelstelling heeft om een aanbod (product of dienst) onder de aandacht van de doelgroep te brengen. De publisher biedt het platform waarop een link (vaak in vorm van een advertentie) wordt geplaatst. De adverteerder betaalt een vergoeding voor elke bezoeker (lead) of soms de sale die wordt gegenereerd via het online kanaal van de publisher.

Voordelen plaatsen affiliate links

Veel grote Nederlandse e-commerce bedrijven maken gebruik van een affiliate programma. Het voordeel voor de adverteerder van het plaatsen van affiliate links is dat deze partij via het platform van de affiliate in contact kan komen met een vaak specifieke doelgroep. Voor de publisher vormt het plaatsen van affiliate links een onderdeel van een digitaal verdienmodel. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie. Het is dan ook vaak een overeenkomst om lange termijn campagnes te ondersteunen.

Verschil tussen een affiliate link en een backlink

Een affiliate link en een backlink hebben als overeenkomst dat er sprake is van een aanbeveling naar een andere website maar met het grote verschil dat er een unieke tracking-URL achter een affiliate link wordt geplaatst. Dit wordt gedaan om de hoeveelheid traffic naar de adverteerder bij te kunnen houden waaruit de commissie voor de publisher kan worden berekend. Deze tracking links worden verstrekt door het affiliate netwerk waarvan bij dit soort constructies gebruik wordt gemaakt.

De lange- en onoverzichtelijke tracking links zijn vaak niet in originele vorm zichtbaar op de website van de publisher. Deze links worden vaak verpakt in een mooie aantrekkelijke buttons die de bezoeker uitnodigen om door te klikken als deze persoon interesse heeft in het weergegeven aanbod. Hiermee sluiten deze links perfect aan op de voornaamste doelstelling van affiliate marketing.