Je kent ze wel…de webinars die live lijken te zijn, maar toch net niet. automated webinars bieden de mogelijkheid om op een interactieve manier met je publiek te communiceren en waardevolle informatie te delen. Traditionele webinars vereisen echter vaak dat de presentator live aanwezig is, wat tijdrovend en beperkend kan zijn. Maar wat als er een manier was om het proces te automatiseren en toch dezelfde impact te behouden? Dat is waar automated webinars om de hoek komen kijken.

Wat is een automated webinar?

Een automated webinar is een geautomatiseerde versie van een live webinar. Het is een vooraf opgenomen presentatie die wordt afgespeeld op een specifieke datum en tijd, maar de kijkers hebben het gevoel alsof ze een live evenement bijwonen. Het belangrijkste verschil is dat de presentator niet echt aanwezig is tijdens het webinar. In plaats daarvan wordt de presentatie vooraf opgenomen en vervolgens gereproduceerd alsof het live plaatsvindt.

Hoe werkt een automated webinar precies?

Het begint allemaal met de voorbereiding. Je maakt een professionele presentatie met behulp van slides, video’s en andere multimedia-elementen. Vervolgens neem je de presentatie op terwijl je de inhoud presenteert alsof het live is. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale softwaretools die het opnameproces vereenvoudigen en je in staat stellen om interactieve elementen zoals enquêtes en chatberichten toe te voegen.

Eenmaal opgenomen en klaar om te gaan, upload je de automated webinar naar een platform dat de functionaliteit biedt om het webinar automatisch af te spelen op een specifieke datum en tijd. Dit betekent dat je het webinar kunt inplannen op momenten dat het jou en je publiek het beste uitkomt. Zodra het webinar begint, ervaren de kijkers het alsof ze een live evenement bijwonen, inclusief de mogelijkheid om vragen te stellen via de chat en interactieve elementen te gebruiken. Ik gebruik hier zelf Webinarkit voor. Met deze link kun je deze software zelf 14 dagen gratis en vrijblijvend gebruiken.

Wat zijn de voordelen van automated webinars?

Een van de belangrijkste voordelen van automated webinars is de flexibiliteit die ze bieden. In tegenstelling tot live webinars, waarbij je vastzit aan een specifieke tijd en datum, kun je automated webinars meerdere keren per dag, meerdere dagen per week of zelfs continu laten afspelen. Dit stelt je in staat om een groter publiek te bereiken, ongeacht hun geografische locatie of beschikbaarheid. Bovendien kun je de opname van het webinar op elk moment bijwerken of verbeteren zonder de druk van een live presentatie.

Een ander voordeel van automated webinars is dat ze schaalbaar zijn. Met een live webinar ben je beperkt tot het aantal deelnemers dat tegelijkertijd kan deelnemen. Bij automated webinars kunnen honderden, zelfs duizenden mensen het webinar bekijken, omdat het technisch gezien geen invloed heeft op de capaciteit. Dit opent de deur naar grootschalige presentaties en zorgt voor een grotere potentiële impact.

Automated webinars kunnen ook leiden tot een hogere conversieratio en verkoopresultaten. Omdat je het webinar kunt optimaliseren en testen op basis van de prestaties, kun je de inhoud afstemmen op de behoeften en interesses van je publiek. Bovendien kun je na afloop van het webinar automatisch vervolgacties activeren, zoals het versturen van follow-up e-mails of het aanbieden van speciale aanbiedingen. Dit maakt het proces van leadgeneratie en conversie veel efficiënter.

Mogelijke nadelen van een automated webinar

  1. Minder persoonlijke interactie: Aangezien automated webinars vooraf opgenomen zijn, ontbreekt de directe persoonlijke interactie tussen de presentator en de deelnemers. Deelnemers kunnen geen vragen stellen of directe feedback geven tijdens de webinar, wat kan leiden tot een minder betrokken en interactieve ervaring. Wel kun je dit oplossen door bijvoorbeeld een vragenformulier toe te voegen waarin deelnemers alsnog vragen kunnen stellen, die je achteraf per mail kunt beantwoorden.
  2. Minder flexibiliteit: Hoewel automated webinars het voordeel bieden van flexibele planningen voor deelnemers, kan het beperkend zijn voor de presentator. Omdat de webinar vooraf opgenomen is, is er minder ruimte voor improvisatie of het inspelen op specifieke vragen of behoeften van deelnemers in realtime.
  3. Verlies van authenticiteit: Automated webinars kunnen soms een minder authentiek gevoel hebben dan live webinars. Deelnemers kunnen het gevoel hebben dat ze naar een opgenomen video kijken in plaats van deel te nemen aan een live evenement. Dit kan invloed hebben op de betrokkenheid en geloofwaardigheid van de presentator.
  4. Minder flexibiliteit bij technische problemen: In geval van technische problemen tijdens een automated webinar, heeft de presentator beperkte mogelijkheden om direct in te grijpen en het probleem op te lossen. Omdat de webinar vooraf opgenomen is, kan de presentator niet onmiddellijk reageren op technische uitdagingen of vragen van deelnemers.
  5. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Omdat automated webinars vaak gebruikmaken van vooraf opgenomen content en een vastgestelde volgorde volgen, is er minder ruimte voor aanpassingen aan specifieke behoeften of interesses van deelnemers. Dit kan invloed hebben op de relevantie en personalisatie van de webinar ervaring.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen tussen een automated webinar en een live webinar. Het hangt af van de specifieke behoeften en doelen van de presentator en de verwachtingen van de deelnemers.

Conclusie

Kortom, automated webinars zijn een waardevol instrument voor coaches en experts die op zoek zijn naar een efficiënte en schaalbare manier om hun boodschap over te brengen en resultaten te behalen. Met de mogelijkheid om presentaties vooraf op te nemen en te automatiseren, bieden automated webinars flexibiliteit, grotere bereikbaarheid en hogere conversiepercentages. Als je op zoek bent naar een manier om je bedrijf meer te automatiseren en meer uit je webinars te halen, overweeg dan zeker om automated webinars te integreren in je marketingstrategie!

En wees je er altijd van bewust: het één sluit het ander niet uit. Je kunt prima live webinars geven, én een geautomatiseerde webinar aanbieden op basis van je best presterende live webinar bijvoorbeeld!