Een coworking plek is een werkplek voor een individu die de ruimte deelt met andere coworkers. De individuen zijn ondernemers of freelancers die niet over een eigen kantoor beschikken. Zij werken elk voor zichzelf en maken in de coworking space gebruik van beschikbare faciliteiten. Bijvoorbeeld van een werkplek in de vorm van een bureau, internetaansluiting en printers. Ook zijn er gedeelde werkruimtes voor freelancers die de mogelijkheid bieden van een vergaderruimte of ontvangstruimte gebruik te maken.

Onstaan van coworking plekken

Coworking plekken zijn ontstaan omdat er steeds meer behoefte is aan gedeelde flexibele werkplekken. Niet alleen voor werknemers, maar juist ook voor ondernemers. Bijvoorbeeld voor zzp-ers die niet gebonden willen zijn aan een eigen kantoor. Dat heeft vaak ook te maken met de kosten van een eigen bedrijfspand.

Ook geven freelancers vaak de voorkeur om naar een werkplek te gaan in plaats van uit eigen huis te werken. De voorloper van de eerste coworking locatie is ontstaan in San Francisco in 2005 met de naam ‘Hat Factory’. Dit betrof een gecombineerde woonwerkplek met overdag een open toegang. Daarna is in dezelfde stad Citizen Space opgericht als echte coworking plek.

Voordelen coworking plekken

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan een coworking plek. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om als freelancer te netwerken. Er werken namelijk allerlei soorten ondernemers die in de gelegenheid zijn om op afstand te werken.

Verder biedt een coworking plek (of coworking space) ruimte om tussen de werkzaamheden door een praatje te maken of een kopje koffie te drinken. Ook de motivatie speelt een rol net als het gemeenschapsgevoel, want iedereen komt er om te werken. Je bent bovendien flexibel als je van een coworking plek gebruik wilt maken. Zo zit een coworker niet vast aan een langdurig huurcontract en zijn de kosten relatief laag. Coworking plekken zijn daarom niet alleen onder freelancers populair, maar ook onder startups.

Coworking over de grens

In het buitenland vind je veel backpackers en digital nomads bij coworking plekken. Vooral in landen als Thailand, Bali en India wordt veel genetwerkt en kennis gedeeld op een coworking plek. Het voordeel van dit soort landen zijn de lage kosten, gunstig klimaat en goede internet verbinding. Bekijk coworking.com voor inspiratie. Waar zou jij willen werken?

Tip: Dit is mijn favo coworking spot in Canos de Meca!