Een digital nomad ofwel een digitale nomade is een persoon die digitaal geld verdient en daarbij een nomadisch bestaan leeft. Letterlijk is het een persoon die online werkend over de wereld reist. De combinatie van reizen en digitaal werken staat hierin centraal. Er is namelijk alleen maar een internetverbinding en reisbestemming nodig om als digital nomad door het leven te gaan.

Ontstaan van digital nomad

Het begrip digital nomad is in de 21e eeuw ontstaan nadat internet een grote rol is gaan spelen in de maatschappij en het werkzame leven. Flexibel werken is in deze tijd eveneens in opkomst gekomen en daar is de levensstijl van een digital nomad uit voort gevloeid.

Onafhankelijk van locatie werken

De digitale arbeid is onafhankelijk van de locatie van verblijf te verrichten. Een digitale nomad is wat dat betreft flexibel als het gaat om de verblijfplaats. Het is mogelijk om een langere tijd op één plek te blijven en digitaal geld te verdienen. Het is ook mogelijk om al reizend van de ene bestemming naar de andere bestemming te gaan en onderweg te werken.

Geld verdienen met digital nomad banen

Digital nomad banen zijn heel verschillend en afhankelijk van de opleiding, kennis en ervaring van de persoon. De diversiteit in werk dat een digital nomad verricht, varieert van webdesigner tot content creator. In principe is elke baan die online is uit te voeren werk dat een digital nomad kan doen. Bijvoorbeeld ook werken als virtual assisant of cryptohandelaar net als social media manager en online marketingmanager.

Flexibele invulling verblijfplaats

Als digital nomad hoef je niet per se een wereldreis te maken en steeds op een andere plek te werken. Het is vaak wel de insteek, maar in de praktijk blijkt dat veel van de digitale nomaden toch wel wat langer op een plek blijven. Aan het reizend bestaan is dan ook op meerdere manieren invulling te geven. Bijvoorbeeld door eerst een paar maanden op Bali te werken en dan met het verdiende geld naar Australië gaan om daar te gaan reizen. Zo zijn er ook digitale nomaden die een tijdje in het buitenland gaan wonen en online werken.