Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een unieke naam die je geeft aan jouw website. Met deze naam maak je jouw website herkenbaar en vindbaar op het internet. Een goede domeinnaam is doeltreffend en eenvoudig te onthouden. Een voorbeeld van een domeinnaam is elkidee.nl. En ja, deze domeinnaam heb jij via het internet gevonden en is gelinkt aan de website waarop je nu deze blog aan het lezen bent!
Een domeinnaam wordt geregistreerd in het ‘domain name system’ ofwel het DNS. Dit is een wereldwijd naamgevingssysteem op internet waarmee computers zoals webservers en mailservers mee worden geïdentificeerd.
Labels
Een domeinnaam bestaat doorgaans uit 2 verschillende delen, ook wel labels genoemd. Deze labels worden gescheiden door punten, en mogen nooit langer zijn dan 63 tekens. Het totaal van de labels en punten mag niet langer zijn dan 255 tekens. Een domeinnaam kan bestaan uit letters, cijfers en een streepje (-).
Het eerste label kan je dus helemaal zelf bepalen. Zo heb ik ervoor gekozen om ‘elkidee’ als label te kiezen. Ik heb voor dit label gekozen omdat mijn bedrijf Elk Idee heet. Elk Idee is kort en krachtig en makkelijk te onthouden. Het is verstandig om het gebruik van streepjes tussen de woorden te vermijden indien mogelijk. Streepjes in een domeinnaam zorgen er namelijk voor dat je domeinnaam moeilijker te onthouden is. Alleen als je echt geen andere mogelijkheid ziet (bijvoorbeeld omdat je al een bedrijfsnaam hebt gekozen en de domeinnaam zonder streepje bezet is, ook op andere extensies) is het slim om toch voor een streepje te kiezen.
Het tweede label in mijn domeinnaam elkidee.nl is de extensie nl. De extensie wordt ook wel ’top level domain’ (TLD) genoemd. Over het algemeen worden deze TLD’s onderverdeeld in ccTLD’s (Country Code Top Level Domain) en GTLD’s (Generieke Top Level Domains).
Wanneer kies je welke extensie?
Er zijn inmiddels honderden extensies beschikbaar en de prijzen verschillen enorm. Echter is 9 van de 10 keer één van onderstaande domeinen de beste keuze bij het starten van een nieuwe website.
.nl extensie
Als je een Nederlandse website wilt starten, is .nl de beste keuze. Wist je dat het heel lang een voorwaarde is geweest om een inwoner van of bedrijf in Nederland te zijn om deze extensie aan te schaffen? Nu is dat niet meer het geval. Hoewel er in 1995 nog maar 10.000 .nl domeinnamen uitgegeven waren, zijn dat er nu meer dan 5 miljoen!
.be extensie
.be is een goede keuze voor als je een Belgische website wilt starten of je wilt een Nederlandse website zijn die beter vindbaar is in Belgie. In dat geval kies je voor een .be extensie.
Omdat het voor .be extensies nooit een voorwaarde is geweest Nederlandse inwoner te zijn, is zo’n 18% van de Belgische domeinnamen in handen van Nederlandse websites. Wel was de extensie .be is pas sinds 2000 beschikbaar voor iedereen. Inmiddels zijn er meer dan 1,5 miljoen .be domeinnamen geregistreerd.
.com extensie
Als je van plan bent een internationale (Engelstalige) website te starten is het de moeite waard om te proberen een .com domeinnaam te registreren. Ik zeg proberen, omdat de .com domeinnamen markt erg verzadigd is. As we speak zijn er meer dan 153 miljoen .com domeinnamen geregistreerd!
Tip: als je van plan bent een engelstalige blog te beginnen en het draait om jouw persoonlijke mening die je gaat geven op jouw blog, kan je altijd een domeinnaam kiezen van jouw voor en achternaam. Meestal is deze combinatie nog vrij en je hebt een unieke goed te onthouden domeinnaam te pakken!
Andere veelgebruikte extensies
Elk jaar komen er weer nieuwe extensies bij. Voor een compleet overzicht van mogelijke extensies en uitleg wanneer je ze kunt gebruiken kan je een kijkje nemen op deze blog. Hieronder een klein overzicht van veelgebruikte extensies:
- .net (een goed alternatief voor .com)
- .eu (als je beter vindbaar wilt worden in europa)
- .biz (geschikt voor internationale commerciële organizaties)
- .org (een alternatief op .com en .net en wordt vaak gebruikt voor non-profit organisaties)
- .info (voor internationale niet-commerciele informatieve pagina’s zoals overheden)
- .nu (omdat je leuke afkortingen kunt maken als me.nu
Domeinnaam vastleggen
Heb je gecheckt of jouw domeinnaam nog vrij is en wil je deze gaan kopen? Goed plan! Het goedkoopste bedrijf waarbij je dat kunt doen voor een .nl extensie is Xel Media. Bij Xel Media betaal je maar 3,95 per jaar voor een extensie, altijd! Weet je nog niet zeker of je de domeinnaam gaat gebruiken, maar wil je hem wel registreren? Dan raad ik Versio aan waar je voor het eerste jaar maar 0,99 betaalt.
Als je direct aan de slag gaat met het bouwen van een website, kan je er ook voor kiezen om alles bij één provider vast te leggen. Ik raad dan aan Siteground te gebruiken voor de hosting en het vastleggen van de domeinnaam.
Koop meerdere extensies!
Het is aan te raden om jouw domeinnaam met meerdere extensies te kopen als deze beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat iemand anders deze later koopt en je klanten misloopt. Je kunt namelijk heel gemakkelijk domeinnamen aan elkaar linken zodat ze naar dezelfde site verwijzen. Zo verwijst www.afreedomadventure.com ook naar www.afreedomadventure.nl
Daarnaast is het niet alleen slim om dezelfde domeinnaam te kopen, maar ook een naam die erop lijkt. Dit hoef je natuurlijk niet te doen als je geen grootse plannen hebt met je site. Maar omdat het zo goedkoop is om domeinnamen vast te leggen (er zijn zelfs bedrijven die enkel bestaan vanwege het kopen en verkopen van domeinnamen en het wordt ook wel gezien als het vastgoed van de digitale wereld!) doe ik dit wel.
Zo heb ik bijvoorbeeld onlangs reistipscamper.nl gekocht maar ook camperreistips.nl. Deze laat ik dan weer naar elkaar toe linken op het moment dat ik iets met deze site ga doen.
Telkens als ik een idee heb voor een nieuwe site met potentie, check ik of de domeinnaam nog beschikbaar is en koop ik deze. Ik koppel ze dus nog niet aan mijn webhosting. Daarna laat ik mijn nieuwe idee weer los en kan ik me weer focussen op mijn huidige project!
Nu jij weet wat een domeinnaam is en hoe je deze kunt aanschaffen, rest je niets anders dan jouw creativiteit de vrije loop te laten en lekker zelf aan de slag te gaan met het opbouwen van jouw eigen online onderneming!
Wil jij ook een eigen WordPress site bouwen?
Schrijf je dan hier in voor de gratis cursus!

Bewaar mij op Pinterest!