Een webdesigner is een ontwerper van de vormgeving van websites. Naast het ontwerpen van nieuwe websites past de webdesigner ook bestaande websites aan. Bijvoorbeeld met een wijziging in het design van de huisstijl of door aanpassing van vormgevingselementen. In dat opzicht is deze functie te zien als grafisch vormgever, maar dan specifiek gericht op websites. Een andere taak is het zorg dragen van een technisch goed ontwerp als je de functie van front end developer combineert met het werk van een programmeur.

Allround webdesigner

Beelden zeggen vaak meer dan woorden en het grafisch ontwerp is daarom altijd belangrijk geweest. De opkomst van internet heeft ervoor gezorgd dat de functie van webdesigner is ontstaan. Webdesigner is een op zich staand beroep, maar er is tegenwoordig ook vaak sprake van verwevenheid. Bijvoorbeeld bij ondernemers die complete websites bouwen. Het webdesign maakt in dat geval onderdeel uit van de werkzaamheden. Op deze manier zijn het design en de techniek met elkaar verweven. In aanvulling daarop draagt de webdesigner dan ook nog zorg voor de optimalisatie van de SEO en de conversie.

Geld verdienen als webdesigner

Als webdesigner bestaat de mogelijkheid om in dienst te treden bij een bedrijf en geld te verdienen. Er is meer vrijheid mogelijk door de keuze te maken om freelance webdesigner te zijn. In dat geval bestaat ook de mogelijkheid om op afstand geld te verdienen. Als webdesigner ben je namelijk niet gebonden aan een locatie. Het werk is op afstand te verrichten en de communicatie met opdrachtgevers kan digitaal plaatsvinden.