Een complete gids voor succesvolle e-mailmarketing als coach of expert

In de huidige wereld van marketing is het essentieel om op te vallen en effectief te communiceren met je doelgroep. Eén van de meest krachtige en veelzijdige instrumenten die je hiervoor kunt gebruiken, is e-mailmarketing. Met e-mailmarketing kun je rechtstreeks per mail contact leggen met geïnteresseerden en klanten, en hen voorzien van relevante informatie, aanbiedingen en meer. Maar wat is e-mailmarketing nu precies? En wat maakt het zo effectief?  En hoe kun jij het optimaal benutten voor het opbouwen van sterke relaties en het behalen van je doelen? In deze blog ontdek je de vele voordelen van e-mailmarketing en geef ik je praktische tips om succesvolle e-mailcampagnes op te zetten. Lees snel verder en laat je inspireren door de kracht van e-mailmarketing!

Wat is email marketing?

Email marketing is een vorm van direct marketing. Dit houdt in dat jouw bericht of aanbieding direct naar de ontvanger wordt gestuurd. Het is een vorm van directe marketing waarbij je berichten rechtstreeks naar de ontvanger stuurt. Vergelijk het met het versturen van een brochure per post of het telefonisch benaderen van een potentiële klant. Bij e-mailmarketing maak je echter gebruik van e-mail om je boodschap over te brengen.

Waarom biedt e-mailmarketing zoveel mogelijkheden?

E-mailmarketing biedt veel mogelijkheden als communicatiekanaal. Dit komt doordat je een e-mail online verstuurd en de mogelijkheid hebt om hem te automatiseren én personaliseren. De inhoud kan variëren van nieuws en aanbiedingen tot het kennismaken met jou als coach of expert, tot het sturen van de factuur en klanttevredenheidsonderzoeken.

De bekendste vorm van e-mailmarketing is natuurlijk de nieuwsbrief. Met een nieuwsbrief breng jij jouw subscribers (mensen die zich ingeschreven hebben op jouw e-maillijst) op de hoogte van jouw laatste ontwikkelingen, aanbiedingen of deel je simpelweg handige tips en tricks.

Wat is het verschil tussen e-mailmarketing en e-mailmarketing automation?

Een e-mail automation is eigenlijk een geavanceerdere vorm van e-mailmarketing. Bij e-mailmarketing automation worden geautomatiseerde berichten verstuurd, met de juiste boodschap op het juiste moment naar de juiste persoon. Dit kan bijvoorbeeld een verjaardagswens zijn, een herinnering om je contract te verlengen bij een dienstverlener, of een melding dat er nog items in je winkelwagen staan bij een webshop.

Dergelijke e-mails zijn gebaseerd op gegevens en situaties die specifiek op jou van toepassing zijn. Dit in tegenstelling tot een nieuwsbrief die naar 80.000 ontvangers wordt gestuurd. Met e-mailmarketing automation zijn de e-mails vaak veel relevanter voor de ontvanger.

Tevens kun je e-mail funnels ook onder e-mailmarketing automation scharen. In de Online Business Academy zit ook een module over het maken van e-mail funnels die jij kunt gebruiken in jouw business.

Is e-mailmarketing interessant voor coaches en experts?

Absoluut. Eigenlijk is e-mailmarketing voor elk bedrijf interessant om in te zetten, ongeacht de niche en grootte ervan. Als je wilt communiceren met klanten en potentiële klanten, is e-mailmarketing geschikt om in te zetten binnen jouw business.

Kan ik e-mailmarketing zelf uitvoeren?

Het mooie aan e-mailmarketing is dat je het prima zelf uit kan voeren. Je hebt geen gespecialiseerd marketingbureau nodig. Er zijn heel veel ondernemers die het zelf doen, inclusief ik :). Zelf maak ik gebruik van Mailblue, en in deze blog lees je waarom ik daarvoor kies. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een bureau in te schakelen, maar het zelf uitvoeren is vaak kostenefficiënter.

De 9 voordelen van e-mailmarketing

Het gebruiken van e-mailmarketing biedt veel mogelijkheden. Daarom ligt ik hieronder de 9 belangrijkste voordelen toe:

 1. Lage kosten: Het versturen van e-mails naar grote doelgroepen kost weinig geld. In vergelijking tot andere vormen van active marketing, heb je bij e-mailmarketing veel meer controle over de kosten en de mensen die je bereikt. Daarnaast heb je al een e-mailmarketing software als vanaf 9 euro per maand. Klik hier om Mailblue 14 dagen gratis uit te proberen!
 2. Hoog rendement op investering (ROI): E-mailmarketing heeft een uitstekende ROI. Volgens het laatste onderzoek (2022) biedt elke bestede dollar aan e-mailmarketing gemiddeld een ROI van $36 (bron: Litmus). Dit komt door de lage kosten en het potentieel om een grote doelgroep te bereiken die ook nog eens al interesse getoond heeft in een van jouw producten.
 3. Directe communicatie: E-mails worden direct naar de inbox van de ontvanger gestuurd, waardoor je direct kunt communiceren met je doelgroep. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld social media, waarbij berichten kunnen worden overspoeld door andere content en je te maken hebt met het algoritme wat bepaald of jouw bericht wel of niet getoond wordt.
 4. Personalisatie: E-mailmarketing maakt het mogelijk om gepersonaliseerde berichten te versturen. Je kunt de inhoud, aanbiedingen en call-to-actions afstemmen op de individuele ontvanger, waardoor de relevantie en effectiviteit toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt weer de kans dat jouw e-mails ook daadwerkelijk gelezen worden.
 5. Segmentatie: Met e-mailmarketing kun je je doelgroep segmenteren op basis van verschillende criteria, zoals demografische gegevens, gedrag of interesses. Hierdoor kun je gerichte campagnes opzetten en relevante berichten versturen naar specifieke groepen. Overigens raad ik je af om hier gelijk gebruik van te maken als je net met e-mailmarketing begint. Maar de mogelijkheden zijn er wel!
 6. Meetbaarheid: E-mailmarketing biedt uitgebreide meetmogelijkheden. Je kunt zien hoeveel mensen je e-mails openen, op links klikken, zich afmelden, enzovoort. Deze gegevens helpen je om je campagnes te optimaliseren en de resultaten te verbeteren. Hiermee kun je op een hele simpele en strategische manier jouw winst telkens verhogen, door slim gebruik te maken van conversie compounding.
 7. Automatisering: Met e-mailmarketing automatisering kun je geautomatiseerde workflows en campagnes opzetten. Dit bespaart tijd en moeite, terwijl je toch relevante en tijdige berichten kunt versturen.
 8. Interactief: E-mailmarketing biedt de mogelijkheid om interactieve elementen toe te voegen aan je e-mails, zoals knoppen, formulieren, enquêtes of video’s. Hierdoor kun je de betrokkenheid van ontvangers vergroten en hen stimuleren om actie te ondernemen. Je kunt zelfs een unieke experience creëren door slim gebruik te maken van e-mailmarketing.
 9. Toestemming: Voor e-mailmarketing is toestemming van de ontvanger nodig. Dit betekent dat mensen bewust ervoor kiezen om jouw berichten te ontvangen, wat resulteert in een kwalitatieve en betrokken doelgroep.

Kortom, e-mailmarketing is een krachtig instrument om te communiceren met je doelgroep, relaties op te bouwen, en je bedrijf of organisatie te laten groeien. Met de juiste strategie, tools en relevante inhoud kun je succesvolle e-mailcampagnes opzetten en je doelen bereiken!

Leuk…maar er zitten ook vast nadelen aan…

Uiteraard is er altijd een andere kant om toe te lichten. En daarom wil ik jullie ook de nadelen van e-mailmarketing meegeven. Het is mijn doel om een zo transparant mogelijk beeld te geven van wat wel en niet mogelijk is. Dus hier volgen ze, de 4 nadelen van e-mailmarketing!

 1. Spamfilters en deliverability: Een groot probleem bij e-mailmarketing is het risico dat je e-mails als spam worden gemarkeerd en niet worden afgeleverd bij de ontvanger. Spamfilters zijn steeds geavanceerder geworden en kunnen legitieme e-mails soms verkeerd identificeren, wat resulteert in dat niet iedereen jouw mail ook daadwerkelijk ontvangt of opent.
 2. Overbelasting van e-mail: Veel mensen ontvangen dagelijks een grote hoeveelheid e-mails, waardoor hun inboxen vol raken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om op te vallen tussen alle andere e-mails die mensen ontvangen, waardoor je boodschap mogelijk verloren gaat in de overvloed aan informatie.
 3. Afhankelijkheid van technische aspecten: E-mailmarketing vereist technische kennis en het gebruik van e-mailmarketingsoftware. Het opzetten van geautomatiseerde e-mail funnels en het volgen van statistieken kan complex zijn en vergt inspanning en tijd. Ik ben er overigens van overtuigd dat dit met alles is wat je voor het eerst doet, maar toch wil ik het even benoemen.
 4. Afhankelijkheid van toestemming: E-mailmarketing vereist dat je toestemming hebt van de ontvangers voordat je hen e-mails kunt sturen. Het opbouwen van een kwalitatieve lijst van inschrijvingen kan een uitdaging zijn, en het niet naleven van de AVG toestemmingsregels kan leiden tot juridische problemen en reputatieschade.

Hoewel deze nadelen bestaan, kunnen ze worden geminimaliseerd door best practices te volgen, zoals het zorgen voor relevante en waardevolle inhoud, het regelmatig segmenteren van je e-maillijst en het nauwkeurig monitoren van het versturen en openen van je e-mails. In The online business academy deel ik precies hoe je deze nadelen kunt minimaliseren!

Dus nog één keer samengevat, waarom zou jij e-mailmarketing inzetten?

Zoals je hebt kunnen lezen is e-mailmarketing een super waardevol instrument voor coaches en experts om hun merk op te bouwen, een sterke relatie met hun doelgroep te creëren en hun diensten effectief te promoten. Met directe communicatie, de mogelijkheid om vertrouwen op te bouwen, gerichte promoties en de optie om (in een later stadium) te segmenteren en personaliseren, kan jij optimaal profiteren van e-mailmarketing. Gebruik het om jouw expertise te delen en je bedrijf te laten groeien. Het is een krachtige en effectieve strategie die je in staat stelt om een blijvende impact te hebben op hun abonnees en hun succes te vergroten.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het slim inzetten van e-mailmarketing? Klik hier voor een gratis strategiecall!