De afkorting FIRE staat voor Financially Independent Retire Early. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je vroeg met pensioen kan door financieel onafhankelijk te zijn. Om dat doel te bereiken, zijn er een aantal stappen te volgen.

Wil je het roer omgooien en uiteindelijk meer tijd voor je familie, reizen en avontuur. Begin met dit 7 stappen plan en krijg controle over jouw financiƫn op de FIRE manier!

 

 

Stap 1: minder uitgeven en vaste lasten verlagen

Je begint met het verlagen van je vaste lasten en door minder uit te geven. Neem je uitgaven maar eens kritisch onder de loep. Zijn er onnodige abonnementen dan zeg je deze op. Kijk ook of verzekeringen ergens anders goedkoper zijn. Dit kan bijvoorbeeld op overstappen.nl

Verder geef je minder uit door geen onnodige aankopen te doen. Doe bewust boodschappen en koop niet meer dan nodig. In deze blog geven we je nog meer tips om te besparen op kosten.

 

Stap 2: verhoog je inkomsten

FIRE richt zich ook op het verhogen van je inkomsten. Het is daarbij ideaal als je een passief inkomen weet te creƫren. Bijvoorbeeld door een E-book te maken of door je met affiliate marketing te gaan bezighouden.

Ben je nog in loondienst vraag dan om een loonsverhoging of start naast je baan een eigen onderneming. Ben je al ondernemer dan is het mogelijk om je uurtarief te verhogen of om een extra verdienmodel te ontwikkelen.

 

Stap 3: investeer geld dat je overhoudt

Je houdt met het volgen van het FIRE stappenplan geld over. Het is niet slim om dat op de bank te laten staan, want de rente levert niets op. Het is aan te raden om dat geld te investeren in activa. Bijvoorbeeld door aandelen op de beurs te kopen of door in een beleggingsfonds te stappen.

Heb je een hypotheek dan is het mogelijk om daar extra op af te lossen. Of investeer in de aanschaf van een huis om deze vervolgens te verhuren. Heb je minder geld te besteden om te investeren in vastgoed dan is het kopen en verhuren van garageboxen eveneens een optie.Ā 

 

Tip: Wil je een hoger rendement (met meer risico) dan is de opkomende cryptomarkt misschien wat voor jou!

Stap 4: streef naar de 4% norm

Er is een norm bij FIRE van toepassing die de 4% regel wordt genoemd. De gedachte hierover is dat 4% rendement van je vermogen voldoende moet zijn om van de rente te leven.

Stel dat je 20.000 euro per jaar nodig hebt om van te leven. In dat geval heb je 500.000 euro aan beleggingen (of andere activa) nodig om van te leven. Je bereikt het FIRE bedrag in dit geval door 25 maal je jaaruitgaven als uitgangspunt te nemen.

Op deze manier leef je van het rendement die je elk jaar krijgt uitgekeerd!

 

Stap 5: spreid beleggingen

Het is om het FIRE doel te bereiken van belang dat je niet alles op Ć©Ć©n paard wedt. Investeer dus niet al je geld in aandelen van Ć©Ć©n bedrijf, maar kies voor spreiding. Er zijn aan beleggingen op de aandelenmarkt namelijk wel risicoā€™s verbonden.Ā 

Een overzicht van bezittingen die inkomsten produceren:

  • koerswinst op beleggingen in aandelen, fondsen en cryptocurrency
  • dividend op aandelen
  • locked of flexibel staking op cryptocurrency
  • inkomsten uit verhuur van vastgoed
  • rente van obligaties
  • passieve inkomsten

 

Stap 6: wees leergierig

Een ander leuk aspect van het leven op de FIRE manier is dat je allerlei nieuwe dingen leert! Je kunt beginnen met een project waar je het meeste baat bij hebt.

  • Heb je een huis vol spullen? Begin met minimaliseren en de blog “tips om te verkopen op marktplaats
  • Wil je een passieve inkomsten bron? Start met de affiliate cursus van Paco Vermeulen
  • Heb je veel geld op de spaarrekening? Ga naar meerdere beleggingsadviseurs
  • Heb je een tweede huis? Verhuur het aan expats of via Airbnb

 

Tip: Begin aan 1 project en leg daar je focus op. Hiermee haal je er het meeste er uit!

 

 

Stap 7: houd de nieuwe levensstijl vol

FIRE is een levensstijl en daar moet je natuurlijk even aan wennen. Het is nogal een omslag om zuinig te gaan leven en tijd vrij te maken om een project aan te pakken. Het moet dan ook niet ten koste gaan van de kwaliteit van het leven dat je nu leidt.

Maar er valt veel winst te behalen als we kritisch naar onze uitgave en inkomsten kijken. Dus ook al begin je met FIRE en stop je na een maand. Je zult ongetwijfeld iets nieuws geleerd hebben zoals een opgeruimd huis of een extra inkomsten bron.

Dit is pas het begin!

Hierna pak je weer een ander project op dat leidt naar nieuwe inkomsten of het terugbrengen van schulden. Zo blijf je doorgroeien met als doel een vervroegd pensioen.