Wat is hosting en waarom heb je dit nodig?

Als je van plan bent jouw eigen website te gaan (laten) maken, heb je een hostingprovider nodig. Maar wat is hosting nu eigenlijk precies en waarom heb je dit nodig? Kan je niet een site bouwen zonder hosting? In deze blog leg ik je uit waarom dat niet kan en geef ik je handige tips voor bij het kiezen van een goede hostingprovider.

Wat is hosting?

 

 

Wat is hosting?

webhost

Een host is eigenlijk de gastheer van jouw website. Wijntje erbij?

Het woord hosting is afgeleid van het engelse word ‘host’, wat gastheer betekent in het Nederlands. Webhosting is dus eigenlijk de gastheer van jouw website voor jouw bedrijf!

In theorie betekent hosting (ook bekend als webhosting) het huren van een fysiek stukje ruimte op een harde schijf. Dit klinkt simpeler dan het is, want in de praktijk moet dit wel een harde schijf zijn die voorzien is van hoge snelheid en continu bereikbaar is voor de hele wereld. Dit wordt ook wel een server genoemd: een hele sterke computer met veel opslag, geheugen en rekenkracht die in een speciaal datacenter staat. Deze server staat 24 uur per dag aan en is aangesloten op het internet.

 

Heb ik hosting nodig?

Als je van plan bent een onderneming te starten, is het slim om een website te maken voor jouw online vindbaarheid. Je hebt hosting nodig als je een website wilt gaan (laten) maken of als je wilt e-mailen met je eigen domeinnaam. De hosting zorgt ervoor dat je website via de server in verbinding staat met het internet, en daardoor bereikbaar is voor iedereen ter wereld met internetverbinding. Zonder hosting is jouw website dus niet online en daarom is het zo belangrijk om een goede hostingprovider te kiezen!

”Zonder hosting geen website!”

 

 

Hoe werkt een hosting?

Op het moment dat je jouw hosting hebt gekocht, is het mogelijk om bestanden te uploaden naar de server. Hiermee maak je jouw bestanden (of website) via het internet bereikbaar. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis programma Filezilla of via de online omgeving die de betere hostingproviders aanbieden. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar is het niet vanwege de vele handleidingen die beschikbaar zijn.

Wat is hosting infographic

Deze infographic laat duidelijk zien wat de webhost voor een rol heeft voor jouw website

Verschillende soorten hosting

Omdat iedere website verschillend is op het gebied van grootte, technische eisen en bezoekersaantallen, bieden hostingproviders vaak verschillende pakketten aan. De meest gebruikte pakketten zijn shared hosting en VPS hosting.

Shared hosting

Shared hosting is de meest voorkomende vorm van hosting. In deze vorm van hosting huur je een stukje opslag en rekenkracht op een gedeelde server. De kosten van shared hosting zijn heel laag omdat andere klanten ook gebruik maken van dezelfde server. Deze vorm van hosting wordt het meest gekozen door kleine tot middelgrote ondernemers.

Een goede webhosting die ik aan kan raden is Siteground. Zij bieden een supersnelle en vriendelijke online service aan waar ik al meerdere malen met tevredenheid gebruik van heb gemaakt!

VPS hosting

Met VPS (Virtual Private Server) hosting huur je een eigen stuk virtuele server die je niet deelt met andere klanten. Deze virtuele server is heel snel en is schaalbaar. De opslag, rekenkracht en het geheugen van de server zijn geheel voor jouw sites. Ook kan je zelf kiezen welk besturingssysteem je op je VPS wilt draaien en kan je meerdere websites erop zetten.

Reseller hosting

Een andere vorm van webhosting is reseller hosting. Deze valt eigenlijk ook onder de VPS hosting, omdat je wederom een stuk virtuele server (VPS) huurt. Echter kan je hiermee ook hosting aanbieden aan jouw eigen klanten. Dit is vooral interessant voor webdesigners die ook hosting willen aanbieden. Zo kan je dan zonder zelf een server aan te schaffen webhosting aan klanten verkopen.

 

wat is VPS hosting

Een Virtual Private Server is snel en jouw stukje deel je met niemand anders dan jezelf!

Wat is hosting?