Één van de lastigste dingen die mijn klanten vaak ervaren in mijn cursussen en coaching, is het bepalen van hun Unique Selling Points. Ik snap dat heel goed! En toch hamer ik er dan op door dat het super belangrijk is om deze helder voor ogen te hebben. Een goede USP laat jouw potentiële klanten namelijk zien wat het verschil is tussen jouw bedrijf en dat van je concurrenten. 

In dit artikel lees je wat een Unique Selling Point (USP) precies is en geef ik je 26 voorbeelden van bekende bedrijven die dit principe uitstekend toepassen. Ook deel ik met je wat absoluut GEEN Unique selling points (ook wel bekend als Unique seling propositions) zijn!

Wat is een unique selling point (USP)?

Leuk allemaal, maar laten we eerst even de definitie van een Unique Selling Point erbij pakken, zodat we op één lijn zitten voordat we verder gaan:

‘’Een Unique Selling Point, ook wel bekend als USP, is een specifiek kenmerk, voordeel of aspect van een product, dienst of merk dat het onderscheidt van vergelijkbare concurrenten in de markt’’

Je kunt het dus zien als een uniek en aantrekkelijk element dat klanten aanspreekt en hen motiveert om juist voor dat specifieke product, die specifieke dienst of dat merk te kiezen boven andere alternatieven die beschikbaar zijn.

Het allermooiste resultaat is als jij jouw USP ook in een leuke slogan van jouw business kunt gaan verwerken. Ik zal je hier straks wat voorbeelden van geven én mijn allereerste business USP onthullen!

Waarom ‘ik bied kwaliteit’ GEEN goede Unique Selling Point is

9 van de 10 keer zie ik het weer gebeuren vooral bij startende ondernemers. Ze proberen te breed te blijven met hun USP, of zeggen precies hetzelfde als hun concurrent:

  • Ik bied bied kwaliteit
  • Ik ben de snelste
  • Ik ben de beste
  • Ik gebruik een online training om het uit te leggen
  • Ik doe 1-op-1

Bovenstaande zaken zijn dus géén unique selling points. Ze zijn te vaag, te algemeen en zeggen nog steeds niets waardoor jouw klant denkt ‘YES, bij deze moet ik zijn!’

Nu wil ik niet gelijk zeggen dat deze zinnen helemaal niet bruikbaar zijn hoor. We kunnen ze gaan finetunen waardoor ze ineens wél veel meer over je dienst of product zeggen én deze uniek en onderscheidend maken!

  • Ik bied kwaliteit → Mijn online cursus omvat alle belangrijkste tools en kennis zodat jij binnen 6 maanden een online schaalbare business op kunt zetten, terwijl ik de b*llsh*t er voor je uit gefilterd heb.

 

  • Ik ben de snelste → Ik lever jouw teksten gegarandeerd binnen 8 uur aan, zodat jij zeker weet dat jij de eerste bent die gespot wordt op Youtube.

 

  • Ik ben de beste → Met mijn nr1 positie op Google voor meer dan 100 zoekwoorden en een organisch bereik van 100.000 bezoekers per maand, garandeer ik dat ik de beste SEO marketeer ben die jij in handen kan nemen.

 

  • Ik gebruik een online training om het uit te leggen → In de online training leer je mijn unieke D.U.R.F mindset methode kennen, samengesteld op basis van mijn psychologische achtergrond en jaren lang zelf ondernemen en testen van deze techniek.

 

  • Ik doe 1-op-1 → Bij mij ben je gegarandeerd van persoonlijke begeleiding en we houden het lijntje kort. Zo heb je mij altijd aan je zijde wanneer je dat nodig hebt zodat jij de snelste weg naar succes hebt!

 

Je ziet dus dat ik in feite hetzelfde zeg, maar wel met meer uitleg en ik ben veel specifieker. Als het aan mij ligt maak ik het zelfs nóg specifieker en unieker, maar ik schudde ze zo tijdens het schrijven even uit mijn mouw 😉

26 USP voorbeelden die wél heel krachtig zijn

Om dan maar gelijk over te gaan op wat krachtige voorbeelden van andere grote namen in de business wereld. Ik durf te wedden dat je ze bijna allemaal kent. En ja…dat is vanwege hun marketing van…..hun USP 😉

Laat je inspireren en gebruik ze om jouw eigen unieke USP te bedenken. Aan het einde van deze blog zal ik je ook nog een tip geven die je hierbij gaat helpen!

 

#1 Tony’s Chocolonely – “Crazy about chocolate, serious about people.”

Tony’s Chocolonely’s USP ligt in hun inzet voor ethische chocoladeproductie en eerlijke handel. Ze zetten zich actief in voor 100% slaafvrije cacao en sociale verantwoordelijkheid. Dit trekt klanten aan die op zoek zijn naar duurzame en ethische chocolade-opties.

 

#2 Swapfiets – “A bike for a fixed fee. Always works.”

De USP van Swapfiets draait om het gemak en de zorgeloze fietservaring die ze bieden. Klanten kunnen een fiets huren voor een vast maandelijks bedrag en als er problemen zijn, zorgt Swapfiets ervoor dat de fiets altijd werkt door deze snel te repareren of om te ruilen. Dit spreekt mensen aan die behoefte hebben aan betrouwbare en onderhoudsvrije fietsen.

 

#3 Coolblue – “Alles voor een glimlach.”

Coolblue’s USP richt zich op uitstekende klantenservice en klanttevredenheid. Ze streven ernaar om klanten blij te maken door een breed assortiment aan producten aan te bieden en te zorgen voor snelle en betrouwbare leveringen. Dit maakt hen een favoriete bestemming voor klanten die op zoek zijn naar een prettige winkelervaring en goede service.

 

#4 Apple – “Think Different.”

Apple’s USP benadrukt hun focus op innovatie, creativiteit en het doorbreken van conventies. Dit spreekt klanten aan die op zoek zijn naar producten die anders zijn dan de rest van de markt.

 

#5 Nike – “Just Do It.”

Deze slogan van Nike moedigt actie en doorzettingsvermogen aan. Het straalt een inspirerende en motiverende boodschap uit, waardoor klanten zich verbonden voelen met het merk.

 

#6 Google – “Don’t Be Evil.”

Google’s USP richt zich op ethische waarden, transparantie en vertrouwen. Dit benadrukt hun inzet om klantgegevens te beschermen en een betrouwbare service te bieden.

 

#7 Tesla – “Accelerating the World’s Transition to Sustainable Energy.”

Tesla’s USP legt de nadruk op duurzaamheid en hernieuwbare energie. Dit trekt klanten aan die zich bewust zijn van milieukwesties en willen bijdragen aan een groenere toekomst.

 

#8 Amazon – “Earth’s Biggest Selection.”

Amazon’s USP benadrukt het enorme productaanbod, waardoor klanten vrijwel alles kunnen vinden wat ze nodig hebben op één platform.

 

#9 FedEx – “When it absolutely, positively has to be there overnight.”

Deze slogan van FedEx belooft snelle en betrouwbare bezorging, wat klanten gemoedsrust geeft bij het verzenden van pakketten.

 

#10 Coca-Cola – “Taste the Feeling.”

Coca-Cola’s USP richt zich op de emoties en het plezier die mensen ervaren bij het drinken van hun frisdrank, wat een sterke emotionele band met het merk creëert.

 

#11 Disney – “The Happiest Place on Earth.”

Disney’s USP belooft een unieke en magische ervaring die mensen gelukkig maakt, waardoor het een populaire bestemming wordt voor gezinnen en plezierzoekers. 

 

 

#13 Airbnb – “Belong Anywhere.” 

Airbnb’s USP draait om het bieden van een unieke ervaring waar mensen zich overal ter wereld thuis kunnen voelen, wat reizigers aantrekt die op zoek zijn naar authentieke verblijfplaatsen.

 

#14 IKEA – “Design your own life.”

Deze slogan van IKEA benadrukt de mogelijkheid voor klanten om hun eigen stijl en interieur vorm te geven, wat aanspreekt bij doe-het-zelf en gepersonaliseerde interieur liefhebbers.

 

#15 Red Bull – “Gives You Wings.”

De slogan van Red Bull suggereert dat hun energiedrankje je een boost geeft en je helpt om je doelen te bereiken, wat sporters en actieve mensen aanspreekt.

 

#16 Starbucks – “Inspiring and nurturing the human spirit – one person, one cup, and one neighborhood at a time.”

Starbucks benadrukt de gemeenschapsgerichte aanpak en persoonlijke connectie, wat klanten aantrekt die een warme en gezellige omgeving zoeken om van hun koffie te genieten.

 

#17 Lego – “The best is yet to come.”

De slogan van Lego straalt positiviteit uit en suggereert dat er altijd meer geweldige bouwervaringen te beleven zijn met hun bouwstenen.

 

#18 Netflix – “See what’s next.”

Netflix’s USP benadrukt hun constante stroom van nieuwe content, waardoor klanten altijd iets nieuws en spannends kunnen ontdekken om te kijken.

 

 

#19 GoPro – “Be a hero.”

GoPro moedigt mensen aan om hun avonturen vast te leggen en zichzelf als helden te zien, wat avontuurlijke en actieve mensen aanspreekt.

 

#20 Squarespace – “Build it Beautiful.”

Squarespace’s USP draait om het aanbieden van een gebruiksvriendelijk platform waarmee klanten prachtige en professioneel uitziende websites kunnen bouwen.

 

#21 Uber – “Get there. Your day belongs to you.”

Uber’s USP belooft gemak en flexibiliteit in vervoer, waardoor klanten hun dag beter kunnen plannen en meer vrijheid hebben.

 

#22 TOMS schoenen – ”Wear TOMS, Wear Good”

TOMS geeft voor elk verkocht paar schoenen een paar schoenen aan een kind dat géén schoenen heeft in een derde wereld land. Hiermee draag je dus als consument daadwerkelijk bij het mooier maken van de wereld. Dit maakt dat je hogere prijzen kunt rekenen dan je concurrenten die wellicht precies dezelfde schoen verkopen, omdat de klanten een goed gevoel krijgen bij het kopen van de schoenen. 

 

#23 Slack – “Where work happens.”

Slack benadrukt de efficiëntie en effectiviteit van hun platform als dé plek waar teams kunnen samenwerken en communiceren.

 

#24 Patagonia – “We’re in business to save our home planet.”

patagonia logo

Patagonia’s USP benadrukt hun sterke betrokkenheid bij milieubehoud, waardoor milieubewuste klanten zich aangetrokken voelen tot hun producten.

 

#25 Zoom – “Delivering Happiness.”

De slogan van Zoom benadrukt hun inzet voor het bieden van een naadloze en plezierige videocommunicatie-ervaring, wat vooral belangrijk werd tijdens de wereldwijde pandemie en de toename van online vergaderingen.

 

#26 The Good Roll – ”Wipe right, Change Lives”

The Good Roll is een voorbeeld in lijn met TOMS en Tony Chocolonely. Ze dragen 50% van hun winst af aan het bouwen van wc gebouwen in derde wereld landen. Daarmee ben jij dus indirect ook een goed doel aan het steunen als je gebruik maakt van hun toiletrollen. Daarnaast maken ze gebruik van een gezonde portie humor in hun marketing, én verpakken ze hun toiletpapier als kado’tjes in. Ze maken van je billen afvegen dus een…onvergetelijke ervaring en een leuk kado om te geven.

Zoals je ziet zijn bovenstaande USP’s en slogans opvallend en onderscheidend van hun concurrenten. Hierdoor wordt het makkelijker om klanten aan te trekken en een sterke merkidentiteit te creëren. Ze spreken de behoeften, wensen en emoties van het publiek aan en geven de bedrijven een duidelijk concurrentievoordeel.

De 5 beste tips om je eigen USP te bedenken

Nu weet ik dat het bedenken van je eigen USP lastig kan zijn. Dit komt natuurlijk ook omdat het wel de waarheid is, dat je waarschijnlijk in de kern best wel hetzelfde doet als jouw concullega’s.

Elke businesscoach heeft voor ogen zijn klanten te helpen met het draaien van meer omzet.

En elke lifestyle coach wil dat zijn coachee gezonder gaat leven en lekkerder in haar vel zit.

En als jij een SEO-specialist bent, ben je er om jouw klant op de nr 1 positie te zetten in Google en beter vindbaar te zijn.

Tip #1: Neem de tijd

Het is daarom belangrijk om hier de tijd voor te nemen. De bovenstaande voorbeelden zijn écht niet in een dag ontstaan. Soms ook wel overigens. En dat is vaak het geval als een USP écht de reden was dat een bedrijf gestart is. Dus het bedrijf is dan vaak het middel, wat net zo goed iets anders had kunnen zijn.

Tip #2: Vraag Hulp

Het is ook heel fijn om hierover te brainstormen met iemand anders. Zorg wel dat diegene ook inzicht heeft in jouw doelgroep en weet waar je mee bezig bent, anders sluit jouw USP alsnog niet aan bij wat je wilt. 

Dit is overigens ook precies waar ik je bij help in de live Q&A sessies van de Online Business Academy. Misschien ook wat voor jou als je wat begeleiding zoekt in het proces van het opzetten van je online business!

Tip #3: Zoek dichtbij jezelf!

Een andere tip die ik je mee wil geven, is dat jouw USPs vaak dichterbij jezelf liggen dan je denkt. Zeker als kennisondernemer of expert, bén jij vaak zelf de USP die je onderscheidend maakt van de rest.

Kijk dus naar wie jij bent, hoe leef jij?

Waar sta jij voor?

Wat vind JIJ belangrijk in het leven?

Vaak ben je zelf een transformatie doorgaan waardoor je nu doet wat je doet. Of heb je zelf de skills geleerd op een manier die jij fijn vond. Deze eigenschappen van wie jij bent of hoe je werkt, kun je vervolgens omzetten in een USP. 

Zo is mijn USP voor mijn coaching een omschrijving van mezelf: fulltime levensgenieter, part time no-nonsense ondernemerscoach. Hierin zie je dus direct dat het genieten van het leven voorop staat in mijn coaching, en dat spreekt je aan of niet. 

Op die manier is er gelijk een mooi onderscheid te maken tussen de klanten die bij mij zullen passen, en de klanten die liever voor iemand gaan die gaat voor 80 uur per week knallen omdat ze daar voor staan en daar de voordelen van in zien.

Tip #4 Gebruik humor

Wees ook niet te bang om humor te gebruiken. Zo had ik in mijn eerste business een poffertjes en crêpe kraam. Ik heb lang nagedacht over een unieke slogan om te onderscheiden van de ‘normale’ kraampjes. 

Hoe gaan mensen mij nu onthouden? Uiteindelijk werd mijn business naam Tante Crêpe, Makes the best crap you’ve ever tasted! 

En zeg nu zelf, die vergeet je niet snel, toch?! 

Slot

Je weet nu wat een unique selling point is en hoe je deze vorm kunt geven. Daarnaast heb je een aantal mooie voorbeelden gezien. En onthoud, overnight succes bestaat niet. Dus vertrouw op jouw kennis en skills en durf jezelf te zijn in je business. Succes en als je graag verder wilt lezen, schrijf je dan zeker in voor mijn mailing, waarin ik je maandelijks laat meelezen in mijn grote geheime ondernemersdagboek 😉