Een passief inkomen is een manier van geld verdienen zonder er directe arbeid voor te verrichten. Je verdient geld met het werk dat je eerder hebt gedaan. Eerst lever je inspanning om daarna de vruchten ervan te plukken. Deze manier van geld verdienen biedt veel vrijheid, bijvoorbeeld om als digital nomad door het leven te gaan. Overigens zijn er meerdere vormen van passief inkomen, zoals rente op spaargeld, verdiensten met verhuur van vastgoed en dividend uit beleggingen.

Passief inkomen genereren

Het is als freelancer op meerdere manieren mogelijk om een passief inkomen te genereren. Bijvoorbeeld door actief bezig te gaan met affiliate marketing. Dat is mogelijk door een website te starten en je aan te melden voor een affiliate programma. Elke keer als een bezoeker op een affiliate link op je website klikt en een aanschaf doet, krijg je commissie. Via jouw link komen de bezoekers op de website van de verkoper of dienstverlenende bedrijf terecht. Het kost tijd en arbeid om de website op te zetten, maar daarna is er sprake van passief inkomen.

Een andere optie voor passief inkomen is het uitbrengen van een boek of e-book die kun je vervolgens aan de man brengen met affiliate marketing. Alleen ben jij dan degene die commissie verstrekt over de extra verkopen. Dropshopping is eveneens een populaire manier om passief geld te verdienen. Met dropshipping heb je een webwinkel, maar liggen de producten bij de groothandelaar die voor de verzending zorgt.

Opdrachten uitbesteden

Freelancers hebben nog een manier om passief inkomen te genereren. Dat is door het werk van aangenomen opdrachten uit te besteden voor een lagere prijs. Het is handig om over een groot netwerk in het eigen vakgebied te beschikken om op deze manier passief inkomen te genereren. Elke manier van passief inkomen genereren voorziet later in optimale vrijheid en flexibiliteit.