Je website ‘handmatig’ laten indexeren door Google kan soms heel handig zijn. Zo duurde het bij mijn eerste blog site wel een half jaar voordat ik mijn blogs in Google zag verschijnen. Op het moment dat jij dus een nieuwe blog schrijft of wanneer je een pagina toevoegt, is het een fijne optie om zelf actie te kunnen ondernemen om Google een handje te helpen.

Wat is crawlen?

Daar zit je dan met je goede gedrag. Heb je jouw hele blog SEO proof gemaakt en aan alle regeltjes voldaan, is je site na weken nog niet zichtbaar. Dat komt dan waarschijnlijk omdat Google jouw nieuwe blog of pagina nog niet ‘gecrawld’ heeft.

Nee, ik heb het niet stiekem over de poes van de buren die Google heet 😉 Crawlen betekent niets meer dan dat Google jouw pagina bezocht heeft (en dat gaat automatisch) en toegevoegd heeft aan hun database. 

Door te crawlen, leest Google alsware jouw nieuwe pagina of bloggegevens en bepaald aan de hand daarvan op welke positie jouw blog (voor nu) getoond wordt. 

Je kunt Google hier ook een handje mee helpen door een XML-sitemap te maken als deze nog niet automatisch voor je gecreëerd is. 

Checken of jouw pagina of blog geïndexeerd is door Google

Allereerst wil je natuurlijk even checken of jouw blog of pagina nu wel of niet geïndexeerd is. Misschien scoort hij namelijk gewoon niet goed in de resultaten, en heb je nog wat SEO of inhoudelijke verbeteringen door te voeren. 

Een snelle en eenvoudige manier om te checken of jouw blog of pagina geïndexeerd is door Google, is door simpelweg jouw URL (het webadres van de blog of pagina) in de Google-zoekbalk op Google. Wanneer jouw pagina niet verschijnt, is hij nog niet geïndexeerd.

Let op! Soms verschijnen er wel pagina’s van jouw website, maar niet de betreffende pagina’s die je wilt checken! 

Handmatig jouw website laten indexeren door Google met de Google Search Console

Als jouw blog of pagina niet geïndexeerd is, betekent dit dat je met één simpele actie ervoor zorgt dat je Google vriendelijk doch dringend de opdracht geeft dit zo snel mogelijk te doen. 

Hieronder het stappenplan om jouw pagina of blog te laten indexeren door Google:

  • Ga naar de Google Search Console van je website
  • Even wachten op de indexering
  • Klik op ‘indexering aanvragen’ als jouw pagina nog niet geïndexeerd is
  • Even wachten…en in 90% wordt jouw pagina of blog nu binnen een paar dagen zichtbaar in de Google resultaten!

Gelukt! Maar waarom staat mijn blog niet op de eerste pagina van Google?

Helaas betekent het indexeren van jouw blog of pagina door Google niet direct dat je ook bovenaan komt in de zoekresultaten. Dit hangt namelijk af van de SEO (Search Engine Optimalisatie) op jouw website.

Het is hierin belangrijk om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je het zoekwoord, dat is het woord of de zin waarop je gevonden wilt worden, op meerdere plekken in je blog vindbaar is. Maar ook het aantal externe en interne links van jouw pagina en website spelen hier een rol in. Daarnaast worden oudere ‘volwassen’ websites vaak hoger geranked dan nieuwere websites. 

Handige tool om jouw SEO te optimaliseren:

Een handige tool die ik fijn vind werken bij het checken van mijn SEO is Yoast. Deze plug-in is helemaal gratis. Gebruik hem overigens als checklist en maak er geen sport van om alleen maar groene bolletjes te krijgen. Want dit werkt soms zelfs averechts!