Je wilt zelf een online cursus maken met WordPress. Maar waar begin je? En hoe kies je uit al die opties nu de juiste uit? Google helpt daar ook niet echt bij want alles lijkt de beste optie. Daarom heb ik voor jou in dit artikel een overzicht gemaakt zodat je precies weet wat je moet doen om jouw online cursus online te krijgen op jouw WordPress website. 

Waarom een online cursus maken met WordPress?

Er zijn talloze manieren om een online cursus te maken in WordPress. Ik kan natuurlijk alles aan je voor gaan leggen en daarna de keuze aan jou geven wat je kiest. Maar daar zijn al talloze blogs over. Liever deel ik mijn persoonlijke ervaring en beweegredenen waarom ik een online cursus op mijn WordPress website aanbiedt.

De voordelen van een online cursus aanbieden

Allereerst deel ik graag nog even de voordelen van het aanbieden van een online cursus met je. Want ik weet dat veel kennisondernemers en coaches nog al wel eens twijfelen over het nut hiervan…ik was er zelf ook eentje van namelijk 😉

#1 Met een online cursus kun je meer mensen helpen

Door een online cursus toe te voegen aan jouw aanbod, kun je meer mensen helpen dan je met jouw 1-op-1 diensten kan. Dit is natuurlijk geweldig, want daarmee zijn er dus meer mensen die jij kunt helpen een transformatie te maken dan dat je kan met jouw persoonlijke coaching.

Als jij nu twijfels krijgt over of een cursus net zo effectief kan zijn als 1-op-1 coaching, lees dan even deze blog: Is een online cursus aanbieden als coach wel effectief?

#2 Je kunt een passief inkomen opbouwen met een online cursus

Als je jouw cursus af hebt en online hebt staan, kun je deze verkopen zonder dat je daar zelf voor nodig bent! Geen handmatige acties om nieuwe klanten facturen te sturen, afspraken in te plannen of dergelijke. Maar een mailtje met daarin het bewijs van betaling en de cursist kan direct aan de slag!

Doordat dit dus allemaal automatisch gaat, bouw jij een passieve inkomstenbron op. En dit is natuurlijk fijn…want dat betekent dat jij geld verdient op momenten dat je lekker met je gezin op het strand bent of in de sportschool staat!

#3 Jouw klant kan aan de slag wanneer het HEN uitkomt

Er zitten niet alleen voordelen aan een online cursus voor jou…ook voor je klant is het fijn. Want omdat zij altijd toegang hebben tot jouw kennis (in de cursus), kunnen ze zelf bepalen wanneer het uitkomt de kennis en skills tot zich te nemen. Ze hoeven niet te wachten tot een volgende meeting met jou.

#4 Een online cursus kun je goedkoper aanbieden dan 1-op-1 coaching

Jij bent een expert. En daarom zijn jouw uren kostbaar. Logisch want wat jij bied is ontzettend van waarde. Maar voor sommige mensen is dat nog nét een stap te ver, of hebben niet de ruimte om die investering te doen. Toch wil deze groep potentiële klanten wel graag van jou leren. En dat kan nu dankzij jouw online cursus!

Jouw klant kan nu mee profiteren van jouw kennis en skills voor een lager bedrag. Want jij hoeft niet meer jouw uren door te rekenen. En jij houdt weer meer tijd over om andere te helpen die er wel al aan toe zijn persoonlijk met je te werken. Win-Win dus!

De voordelen van een online cursus maken met WordPress

Nu je nog even bent herinnerd aan de voordelen van een online cursus toevoegen aan jouw aanbod, deel ik nu kort de voordelen met je van WordPress. Dit zijn de grootste redenen waarom zoveel andere kennisondernemers en experts kiezen voor dit systeem voor het aanbieden van een online cursus:

#1 Gebruiksvriendelijk & Bekend

De meeste cursusaanbieders hebben al een website en gebruiken daarvoor WordPress voor. Als jij in deze categorie valt, kun je je misschien nog wel herinneren dat het best even een uitzoekwerk was hoe WordPress precies werkte. Zo werkt dit ook bij online cursus systemen die er zijn. Door WordPress als basis te gebruiken, bespaar je jezelf dus veel tijd en moeite omdat je niet alles weer opnieuw moet gaan uitvinden.

Ook als jij nog van plan bent een website te bouwen, raad ik je dat aan met WordPress te doen en allereerst te starten met de meest simpele manier van het aanbieden van een cursus (tenzij jij hier je hoofdverdienmodel van wilt maken voor je business).

#2 Je hebt weinig technische kennis nodig

Je hoeft geen kennis van codering te hebben of dat soort zaken om een online cursus aan te bieden met WordPress. Sterker nog…het is makkelijker dan je denkt. Wel is het van belang dat je weet wat je doet en het stap voor stap aanpakt. Dus niet direct naar het eindresultaat wilt VLIEGEN ;). En eerlijk is eerlijk, als je écht niet houdt van computerwerk en je ook niet je eigen website gemaakt hebt, dan raadt ik je aan om toch ook eens te kijken naar een all-in-one e-learning software.

#3 Alles op één plek

Wat ook fijn is als je WordPress gebruikt, is dat alles op één plek staat en je daardoor niet afhankelijk bent van externe partijen die cursus omgevingen aanbieden. Jouw site is waar alles zich op bevindt. Lekker overzichtelijk 😉

Wat heb je nodig? Alles op een rijtje

Om een online cursus te maken met WordPress heb je een aantal plugins en tools nodig. Hier ontkom je helaas niet aan als je automatisch wilt gaan verkopen. Misschien heb je één of meerdere van deze tools al momenteel, dat is dan mooi meegenomen!

Ik zal hieronder dus kort en bondig toelichten wat je nodig hebt om zo snel mogelijk een online cursus aan te bieden. Eerst deel ik de essentiele onderdelen, daarna nog wat extra’s voor als je ‘next level’ wilt gaan 😉

Een website

Misschien voordehand liggend, maar je hebt eerst zelf een website nodig om een online cursus met WordPress te kunnen aanbieden. Er zijn ook coaches die adverteren met ‘zonder website geld verdienen’, kan allemaal. Maar ik vind een website wel essentieel omdat dit ervoor zorgt dat je alles zelf kunt hosten en zelf betalingen kunt ontvangen in plaats van dat daar een percentage af gaat naar het platform wat je gebruikt.

Stap 1 is dus om te zorgen voor een website. Klik hier voor het volgen van mijn gratis website cursus.

Heb je al een website? Dan kun je eventueel nog overwegen om jouw cursusomgeving te hosten op een subdomein. Daar zitten een aantal voordelen aan die ik toelicht in deze blog.

Stap 2: Woocommerce installeren

Als jij een online cursus gaat aanbieden, ben je in principe producten aan het verkopen. Weliswaar geen offline of tastbare producten, maar wél online producten. Daarom heb je een webshop nodig waarin je producten kunt aanmaken. Woocommerce is een gratis plugin die je hiervoor kunt gebruiken.

Je maakt dus in Woocommerce jouw cursus aan (niet de daadwerkelijke cursus, maar de betaalpagina en een virtueel product dat bezoekers in een winkelmandje kunnen stoppen.

Stap 3: Betalingen ontvangen met Mollie

Als jij Woocommerce hebt geinstalleerd, zul je ook moeten gaan werken met een provider die ervoor zorgt dat je betalingen kunt ontvangen. Hoewel je Woocommerce kunt koppelen aan een Paypal account, is het meest voorde hand liggend dat je ook bankbetalingen kunt ontvangen met Ideal. Daar gebruik je Mollie voor. Er zijn ook andere providers, maar Mollie is verreweg de makkelijkste en beste manier om je betalingen te regelen. Ook hebben ze goede support.

Let op! Wél heb je om gebruik te maken van Mollie een zakelijke bankrekening nodig. Ikzelf heb deze zakelijke bankrekening bij Knab. 

Bij Mollie betaal je per transactie, en afhankelijk van de betaalwijze ook nog een klein percentage over het bedrag van jouw online cursus. Je kunt hier dus zelf een keuze in maken welke betaalwijzen je gaat accepteren. Zorg er in ieder geval voor dat je bankoverschrijvingen accepteert voor Ideal betalingen.

De voordelen van Mollie als betaalprovider voor een online cursus

Zoals ik al zei, maak ik met tevredenheid al lange tijd gebruik van Mollie. Ik zet voor het gemak nog even de voordelen van Mollie op een rijtje, zodat je ook snapt waarom ik tevreden ben en jij een keuze kunt maken of Mollie ook voor jou de juiste keuze is:

 • Makkelijk te koppelen aan Woocommerce
 • Hanteert redelijke tarieven, met géén percentages van de aankoopprijs op de belangrijkste betaalmethode (Ideal)
 • Betrouwbaar en wordt gebruikt door duizenden andere online ondernemers
 • Nederlandse helpdesk
 • Je kunt zelf instellen hoe vaak je de betalingen laat uitbetalen op je bankrekening

Er is ook een nadeel aan Mollie. Dat is namelijk dat het best even kan duren voordat ze jouw site accepteren om betalingen te ontvangen. Ze controleren handmatig of jouw site ‘verkoopklaar’ is. Zorg dan ook dat je een online product en content heb staan op je website voordat je een aanvraag doet om Mollie doet zodat de procedure zo soepel mogelijk verloopt!

Stap 4: Betaalde plug-in of besloten pagina?

Nu je bijna alles klaar hebt staan om jouw online cursus aan te gaan bieden, moet je natuurlijk de cursus zelf nog maken! Althans…in ieder geval een beginnetje en de salespage. Althans, dat is de slimste manier. In de online business academy leer ik je daar alles over.

Ook hier zijn weer niet overdreven duizenden opties voor. Maar ik beperk me in deze blog tot twee: het aanbieden van jouw online cursus met een betaalde plug-in óf op een besloten WordPress pagina.

De beste WordPress Plug-in om jouw online cursus mee te maken: LearnDash

Er zijn verschillende plug-ins beschibaar om een online cursus of academy te maken. Maar veruit de beste en meest gebruikte is toch wel LearnDash. LearnDash werkt soepel samen met WordPress en Woocommerce waardoor je geen omkijken hebt naar het maken van koppelingen. Daarnaast is LearnDash enorm uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Wel zul je LearnDash even eigen moeten maken, vanwege de vele mogelijkheden die het jou biedt.

Hieronder volgt een kort overzicht van enkele van de belangrijkste features van LearnDash:

 • Inzicht in de resultaten van jouw cursisten
 • Toetsen en quizzen toevoegen aan jouw cursus
 • Automatisch certificaten geven aan jouw cursisten als ze een bepaalde score hebben
 • Bepaal wanneer je cursisten toegang krijgen tot de volgende les
 • Responsive layout waardoor cursisten ook op de smartphone of tablet de cursus kunnen volgen
 • Heel veel mogelijkheden qua indeling en opmaak (in tegenstelling tot wanneer jij jouw cursus maakt op een extern platform)
 • Goedkoop! Je betaalt ongeveer 180 euro per jaar voor een LearnDash licentie voor één website

LearnDash en Woocommerce: een gouden combi

Het fijne van LearnDash is dat deze Plugin naadloos te integreren is met Woocommerce. Dat houdt in de praktijk in dat je bijvoorbeeld losse curssussen die je in LearnDash gemaakt hebt, automatisch als bundel kunt verkopen in Woocommerce.

Ook een mail met inloggegevens sturen kan automatisch ingesteld worden. Hiermee geef je de cursisten dus direct na aankoop toegang tot de cursus. Ook kun je automatisch facturen sturen en ze koppelen aan je boekhoudt programma. En Woocommerce maakt het mogelijk om kortingscodes in te stellen voor de cursussen die je in LearnDash hebt gemaakt.

Ben jij klaar om zelf jouw online cursus maken?

Ik heb nu de meest essentiele tools met je gedeeld om zelf een online cursus te kunnen maken met WordPress. Er zijn natuurlijk nog altijd meer tools en tricks te delen. Maar ik wil je ook niet overrompelen in één blog wat misschien voor bevriezing zorgt waardoor je helemaal niet in actie komt. Ik weet dat je met deze lijst al een supergoede basis hebt staan.

Liever jouw online cursus zonder betaalde Plug-in aanbieden? Dat kan!

Misschien wil jij wel niet met een betaalde plugin een cursus aanbieden, maar het liefst gratis op je website. Dan heb ik iets voor je. Ik heb namelijk een gratis cursus waarin ik je stap voor stap laat zien hoe je een online cursus aanbiedt zonder betaalde plug-ins!

Ik raad dit wel alleen aan om te doen voor kleine cursussen (dus geen complete academies) die je aanbied naast je hoofdproduct.

Klik hier om toegang te krijgen tot de gratis cursus ‘bouw een gratis een online cursus op jouw WordPress site’

Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden

Wil je graag in één keer alles goed neerzetten én daarmee flink wat geld, tijd en frustratie besparen bij het maken van jouw online cursus? Check dan zeker eens de Online Business Academy. Na het volgen van de academy staat jouw schaalbare online aanbod als een huis en heb jij jouw eerste klanten in je cursus! Ik ben er om jou 6 maanden lang te begeleiden en helpen met alles wat erbij komt kijken. Zo weet jij zeker dat je de shortcut naar meer vrijheid dankzij je business neemt!