Zo vind je de beste hosting provider voor jouw website

Er zijn tegenwoordig duizenden web hosting bedrijven die beweren jouw beste hosting provider te zijn. Zie jij ook de bomen door het bos niet meer? In deze blog help ik jou de beste hosting provider voor jouw website te kiezen.

Wat is een hosting provider?

Een hosting provider is een bedrijf die verschillende servers in beheer heeft. Om jouw website bereikbaar te maken voor de rest van de wereld, moet deze verbonden zijn met zo’n server. In de vorige blog over webhosting leg ik precies uit wat deze server nu precies doet voor jouw website en welke verschillende soorten hosting er op de markt zijn.

Zo kies jij de beste hosting provider

Waarop letten bij het kiezen van de beste hosting provider?

Zonder een hosting provider is jouw site niet zichtbaar op internet. Dat maakt het zo belangrijk om een goede hosting aanbieder te kiezen! Maar waar moet je nu precies op letten en wat is dan de beste hosting provider voor jouw website?

Omdat ik deze vraag geregeld van mijn klanten krijg, heb ik een overzicht gemaakt van hosting providers die ik aanbeveel op basis van gebruiksgemak, klantenservice, snelheid en uitbreidingsmogelijkheden. Dit zijn de belangrijkste punten (naast de basis: opslagruimte, dataverkeer en maandprijs) waarop een hosting bedrijf goed moet scoren om tot de beste hostingproviders te behoren.

 

Gebruiksvriendelijk

Een hosting provider zorgt ervoor dat jouw website online komt te staan. Hiervoor biedt hij een speciale omgeving aan, waarin jij programma’s als WordPress kunt installeren en belangrijke instellingen kunt wijzigen. Het is van groot belang dat deze online omgeving super gebruiksvriendelijk is zodat je alle functies weet te vinden die jij nodig hebt om een site te bouwen en onderhouden.

Als webdesigner vind ik dit één van de belangrijkste eigenschappen van een goede hosting provider. Niets is namelijk vervelender dan tegen een klant te moeten zeggen dat de hosting bepaalde functies niet aanbiedt of dat de website langzaam laadt vanwege de provider die zij gekozen hebben.

 

Klantenservice

beste webhosting 1

Telefonische bereikbaarheid zegt niet alles over de kwaliteit van de klantenservice

Het verschilt nogal tussen de webhosting providers of zij alleen een online klantenservice aanbieden of ook telefonische klantenservice. Over het algemeen bieden de duurdere webhosters ook telefonische service aan.

Echter laat de telefonische service vaak te wensen. Denk aan enquêtes, eindeloze keuzemenu’s, om nog niet eens te spreken over de wachttijd…Steeds vaker hoor ik ook dat de service helaas erg afhankelijk is van de medewerker die je te spreken krijgt.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de helpdesk van de gekozen beste hosting providers erg goed en snel is. Wat ik erg handig vind van een online helpdesk is dat je direct een URL van je site kunt meezenden zodat de desbetreffende medewerker direct mee kan kijken. Tot nu toe heb ik zeer positieve ervaringen met online chats waarbij mijn klanten en ik zelfs beter geholpen worden dan door een telefonische helpdesk.

 

Snelheid

Vraag je je af hoe je aan een snelle website komt? De snelheid van een website is grotendeels afhankelijk van de webhosting. Uiteraard speelt optimalisatie ook een rol. Dat het belangrijk is dat je website snel laadt, dat wist je natuurlijk al. Een snelle website is niet alleen belangrijk voor je bezoekers (die anders weg klikken van je website), maar ook voor je SEO (zoekmachine optimalisatie).

Omdat de meeste mensen die een website bouwen gebruik maken van WordPress is de snelheid van de verschillende webhosters getest op WordPress websites. Sommige hosting providers zoals Siteground bieden speciale WordPress hosting aan, waardoor de website hier automatisch voor geoptimaliseerd wordt.

Uitbreidingsmogelijkheden

Zeer waarschijnlijk ben je in eerste instantie niet direct met uitbreiden bezig. Maar wat als je nu eens voornemens bent een website op te zetten die uiteindelijk meer dan 25.000 bezoekers per maand krijgt? Jep…dan is het fijn als jouw server dat aan kan.

In het begin start je met een kleine website die nog niet veel geheugen en prestaties eist van de server. Echter, op het moment dat jouw website of webshop gaat groeien en meer bezoekers krijgt, is het fijn dat jouw webhost hier de mogelijkheden toe biedt zodat jouw website nog steeds goed functioneert. Uiteraard is verhuizen van jouw website ook een optie.

 

Verschil in prijsBeste hosting provider

Bij het vergelijken van de verschillende hosting pakketten zal het je allicht zijn opgevallen dat er soms een enorm prijsverschil is tussen de verschillende hosting pakketten. De prijs kan variëren van €0,50 per maand tot €30 per maand en nog veel duurder. Hoe het komt dat er zo een verschil zit in prijs?

De mega goedkope hosting pakketten hanteren vaak een basisprijs die voor bijvoorbeeld een jaar geldig is, en niet alles bevat wat je nodig hebt. Let er daarom op of de maandtarieven all inclusive zijn of tegen meerprijs.

Ten tweede verschilt het per webhosting hoeveel websites ze op één server laten draaien. Dit kan gigantisch verschillen en loopt soms op tot meer dan 3000 sites per server. Heb je al een site en ben je benieuwd met hoeveel andere websites jij de server deelt? Dat kan je gemakkelijk checken met deze gratis tool.

Let wel, het aantal sites op één server hoeft niet te betekenen dat een web hosting slecht is; de servers verschillen namelijk ook vaak in grootte. Echter zegt het aantal websites op één server wel iets over de impact van andere sites op jouw website.

Denk bijvoorbeeld aan piekuren op het internet. Op het moment dat jouw ‘buren’ veel traffic krijgen op hun site, vergt dat meer van de server en heeft daarmee impact op de snelheid van jouw site. Dit geldt overigens alleen voor shared hosting. 

En dit maakt nu de verschillende hostingpakketten zo lastig te vergelijken als je nieuw bent in de hosting wereld. Daarom heb ik hieronder aanbevolen hosting providers per categorie voor je op een rijtje gezet. Gemiddeld genomen heb je voor rond de €15 per maand een goede hosting provider die hoog scoort op bovenstaande punten, als je één van deze hosting aanbieders kiest voor het hosten van jouw website.

 

Aanbevolen budget webhosting

Zelf raad ik Siteground aan als beste hosting provider om mee te starten ook ik ben langzaam aan het overstappen naar Siteground. Siteground is één van de best beoordeelde en grootste hosting providers wereldwijd! De live chat biedt een perfecte support op elk moment van de dag (24/7) bereikbaar). Ze bieden snelle hosting met ingebouwde WordPress Cache, een gratis SSL certificaat en nog veel meer. Tot slot wordt SiteGround ook officieel aanbevolen door WordPress.org zelf!

Op dit moment zie ik Siteground als beste hosting provider om mee samen te werken en je website bij te hosten. 

Ben je op zoek naar een goede budget webhosting voor jouw website? Dan is hosting bij Yourhosting een goede keus! Zij bieden goedkope pakketten aan vanaf €2 (actieprijs voor de eerste maand) en zijn verkozen tot snelste webhost. Daarnaast bieden ze goede online klantenservice aan met een gemeten antwoordsnelheid van 2 uur en 15 minuten (en dat is snel!).

Ook Versio is een goede optie als je op zoek bent naar een goede budget webhosting. Met een gemiddelde beoordeling van 4 uit 5 sterren en een zeer behulpzame klantenservice is dit een goede keuze. Daarnaast is het kopen van een domeinnaam bij Versio erg goedkoop (.nl eerste jaar voor €0,99), en kan je dit bedrijf ook goed gebruiken om verschillende domeinnamen te kopen en te parkeren.

Aanbevolen premium webhosting

Ben je op zoek naar kwaliteit maar wil je niet gelijk een volledige VPS hosting van tientallen euro’s per maand nemen? Kijk dan eens bij de premium shared hosting van Siteground. Dit bedrijf is wereldwijd actief en wordt aanbevolen door WordPress. Daarnaast heeft Siteground ook servers staan in Nederland, wat ten goede zal komen aan de snelheid van je website.

Siteground biedt zeer goede webhosting pakketten van rond de €10 per maand en wordt goed beoordeeld. Ook zijn de opties als SSL, SSD, caching en gereserveerd werkgeheugen standaard inbegrepen.

beste web hosting website bouwen

Succes met het bouwen van je website!

Zelf aan de slag met het bouwen van een website? Volg onze gratis cursus hier!