Een hypotheekvrij leven, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Veel mensen denken dat het niet haalbaar is of hebben zich erbij neergelegd dat je 30 jaar lang aan een hypotheek schuld vast moet zitten. Maar wat als het wel kan en je de 30 jaar kunt halveren naar 15! Daarmee zouden je vaste lasten drastisch verlaagd worden en is er financiële ruimte om andere dingen te doen.

In deze blog delen we 7 tips om je hypotheek sneller af te lossen en je op weg te helpen naar een hypotheekvrij leven!

 

Tip 1: Check hoeveel je boetevrij mag aflossen

Het is belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan als je hypotheekvrij wilt leven. Daarom is het eerst van belang om te bepalen hoeveel je boetevrij mag aflossen. De kans is groot dat je maar een bepaald percentage van je hypotheek per jaar extra mag aflossen. Bijvoorbeeld maximaal 10% van de hoofdsom.

Controleer ook of het je financieel voordeel oplevert om extra af te lossen. Dat is bij een spaarhypotheek bijvoorbeeld net even anders als bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Twijfel je daarover, laat je dan voorlichten door een financieel adviseur.

 

Tip 2: Verhuur je huis als je op reis gaat

Airbnb is een prima keuze als je tijdens de vakantie wat extra’s wilt verdienen. Deze bedragen kunnen flink oplopen, afhankelijk van hoe toeristisch het gebied is waar jouw huis staat. De winst kun je gebruiken om de hypotheek wat meer af te lossen!

Bonus tip: Verdiep je in de regels van jouw gemeente, die kunnen verschillen per gemeente.

Ga je voor een langere tijd op reis, dan kun je nog steeds het huis verhuren via Airbnb. Maar dan heb je wel iemand nodig die het huis elke keer schoonmaakt en de ontvangst en afscheidt van de gasten doet. Een andere optie is short stays. Dit zijn vaak expats, studenten of zakenlieden die op een businesstrip zijn en wat langer willen blijven.

Voordeel van de short stay is dat het huis voor een lange tijd is verhuurd en je niet steeds nieuwe gasten hebt. Aan de andere kant verdien je, in het hoogseizoen, er wat minder op.

Bonus tip: Steek tijd en energie in je profiel van Airbnb en Short stay sites. Zorg voor duidelijke aantrekkelijke foto’s en vertel welke leuke dingen er gedaan kunnen worden en waarom jouw huis uniek is! Daarnaast wees selectief met het toelaten van gasten in je huis. Lees hun reviews, stel vragen en bij twijfel niet doen.

 

Tip 3: Bespaar op je uitgaven

Er valt veel winst te halen uit de uitgaven die we doen. Kijk daarom naar wat er per maand te besparen valt. Bijvoorbeeld op de energierekening of met het overstappen van verzekeringen. Op de website overstappen.nl kun je bijvoorbeeld energieleveranciers vergelijken. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk en je gaat er waarschijnlijk flink op vooruit.

Zet al je andere uitgaven op een rij en beoordeel wat je echt nodig hebt en waar je zonder kan leven. Bijvoorbeeld een sportschoolabonnement waar je geen gebruik van maakt of een tijdschriftenabonnement. Het kost wat moeite om alles uit te zoeken, maar het scheelt je uiteindelijk een hoop geld. 

 

Tip 4: Gebruik een deel van je spaargeld

Heb je spaargeld op de bank staan dan is dat een uitstekend startpunt om te beginnen met aflossen. Het is mogelijk om in één keer een groot bedrag af te lossen binnen de boetevrije grens. Of je besluit om iedere maand een deel van je spaargeld aan te spreken voor de aflossing. Uiteraard is het niet aan te raden om al je spaargeld te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je een deel achter de hand houdt. Als je wasmachine kapot gaat wil je tenslotte wel direct een andere kunnen kopen.

 

Tip 5: Nog meer aflossen door dalend maandbedrag

Als je eenmaal bezig bent met aflossen om in de toekomst hypotheekvrij te leven, daalt het maandbedrag. Dat betekent dat je extra geld overhoudt en dat is ook weer te besteden aan een extra aflossing. Op deze manier is er sprake van een sneeuwbaleffect. Des te meer je aflost des te lager het maandbedrag gaat zijn. 

 

Tip 6: Wees gedisciplineerd

Discipline is een toverwoord om in de toekomst hypotheekvrij te leven. Het heeft weinig zin als je eraan begint en na een paar maanden extra aflossen er weer mee stopt. Bepaal voor jezelf welk bedrag je per jaar wilt aflossen en houd je aan dat plan. Spreek ook met jezelf af dat je eventuele financiële meevallers voor een deel gebruikt voor de aflossing. Het is natuurlijk ideaal als het ieder jaar mogelijk is om het maximale bedrag boetevrij af te lossen.

 

Tip 7: Staar je niet blind op lagere renteaftrek

Het is natuurlijk zo dat je rente betaalt en dat je daar fiscaal voordeel van hebt. De hypotheekrente is namelijk in mindering te brengen op je inkomen. Je betaalt op basis van het eigenwoningforfait belasting als je hypotheekvrij bent. De bijtelling daarvoor loopt in een periode van dertig jaar gerekend sinds 2019 echter langzaam op. Misschien heb je wel eens gehoord dat een hypotheek aflossen fiscaal gezien niet gunstig is. Een hypotheekvrij leven is echter wel gunstiger in verhouding tot de renteaftrek die je misloopt.

Een hypotheekschuld gaat je namelijk niet rijker maken en een hypotheekvrij leven geeft je het ultieme gevoel van financiële vrijheid.